kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:49/357)

Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1463

cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią(...)truskawkoweSer pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSorbet truskawkowySpaghetti ze szpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta

Moja smaczna kuchnia
Kapusta pachnąca goździkiem i kardamonem. 96

dość słodka, następnym razem dam tylko 1 łyżkę miodu, ale ogólny smak bardzo wyrazisty, myślę że do aromatycznego  kurczaka super. SKŁADNIKI: 250 g. białej kapusty 250 g. kiszonej kapusty 1 ząbek czosnku 4 ziarna kardamonu 8 goździków 2 łyżki miodu 1 cebula cytryna sól, pieprz trochę soku z kiszonej kapusty mały kieliszek białego wina kilka gałązek drobno posiekanego(...)moździerzu, dodajemy do miodu, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę, sól, pieprz, białą kapustę kroimy w cienkie paski i dodajemy do garnka, dusimy kilka minut, dodajemy drobno pokrojoną kiszoną kapustę i trochę soku z kapusty, dusimy kolejne 5 min., dodajemy trochę oleju, trochę skórki z cytryny, mały kieliszek białego wina, a na koniec kilka gałązek świeżego drobno posiekanego tymianku

Kuchnia Beaty
Kapuśniak z kiszonej kapusty 128

czas na korzystanie w kuchni z kiszonych przetworów. Dostęp do świeżych warzyw i owoców mamy niestety ograniczony, ale kiszonki są w stanie wiele nam wynagrodzić. Kiszone przetwory Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, jaki znany jest ludzkości. Opiera się na tzw. fermentacji mlekowej - pod wpływem działania konkretnych bakterii cukier zawarty w kiszonej żywności rozkłada się na kwas mlekowy(...)maślanka to też efekty fermentacji mlekowej. Skoro więc kiszonki to taka skarbnica zdrowia, aż grzech z tego nie skorzystać. A jedną z moich ulubionych opcji jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Kapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na 8 porcji Do przygotowania kapuśniaku będziesz potrzebować: szyję z indyka, 500g kiszonej kapusty, 500g ziemniaków, 2l wody, cebulę, 2 marchewki, korzeń pietruszki, natkę pietruszki

Z notatnika dietetyka
Bigos 131

okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele(...)angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 1 godzinę, aż zmięknie. Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bigos hultajski. 146

słoje przekładam w zimne miejsce i co jakiś czas zajadamy się pysznym bigosem, a im dłużej stoi to jest lepszy. Dzisiaj przedstawiam przepis na bigos hultajski, czyli przygotowywany z kapusty kiszonej i słodkiej. Jest pyszny, polecam!!! Składniki na bigos hultajski 1 kg słodkiej kapusty 75 dag kiszonej kapusty 4 cebule 50 dag wieprzowiny 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy(...)listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej      Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną wieprzowinę, kiełbasę, cebulę i wszystko rumienimy, dodajemy poszatkowana kapustę słodką, przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.  Ugotowane

Rozpustne gotowanie
Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 90

przepłukać na sitku, a wywar przecedzić przez gazę. Zalać ponownie grzyby wywarem i gotować do miękkości ok. godziny.  Kapustę słodką poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić.  W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą do przykrycia i gotować ok. pół godziny, po czym odcedzić (wywar zachować ) Śliwki zalać wrzątkiem (pół szklanki(...)czym dodać  obie kapusty, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlać wodą z moczonych śliwek i wywarem z grzybów. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, ok. 2-3 godz. Od czasu do czasu wszystko zamieszać. Jeżeli uważacie, że kapusta jest zbyt słodka można podlać jeszcze odrobiną odlanego wywaru z kiszonej kapusty.  Posolić i popieprzyć do smaku, dodać

Kulinarne przemyslenia
Bigos po mojemu 111

domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej kapusty 0,5kg kiszonej kapusty 2 małe cebule (może być jedna duża) 300 g  szynki wieprzowej - może być łopatka wieprzowa 1 duża pętelka kiełbasy plastry szynki (jaka tam wam zostanie w lodówce - opcjonalnie) mięso(...)coś mi nie wychodzi ;)) Na samym początku szatkuję białą kapustę (radzę sobie samym nożem, nie dorobiłam się jeszcze szatkownicy ;)), wrzucam do dużego garnka, zalewam wodą, solę- gotuję do miękkości. Kapustę kiszoną lekko odsączam z wody, kroję na mniejsze części, wrzucam do odpowiedniego garnka, zalewam wodą- gotuję do miękkości razem z zielem angielskim, kminkiem i liściem laurowym.  Wychodzi

Justa próbuje gotować
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 117

takie słowo jak "mięsożerczyni". Zostało stworzone na potrzeby wpisu.  Recepturę jaką chciałabym Wam przekazać w posiadanie na wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę(...)połączeń" kapusty pekińskiej z czymś bo pobawiłam się nią i nauczyłam się niej.  A z racji tego, że fermentacja to ostatnio moja ulubiona zabawa podaję Wam przepis na kiszoną kapustę pekińską. Składniki na duży słoik. 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej  2 cm imbiru  3-4 goździki  3 ziarenka kardamonu  2 liście laurowe  2 ziela

Mango Papaja
37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy 62

cebulą, garnek pełen warzyw: ziemniaki, papryka, czosnek, cukinia, pomidory i cebula, gulasz wołowy z marchewką, ziemniakami i cebulą, tradycyjne leczo, ale z dodatkiem batatów i cukinii. Dania z kapustą kiszoną i ogórkami Kiszonki to bogactwo witamin(...)mikroelementów, dlatego jesienią nie powinno ich zabraknąć w naszych domowych potrawach. Co możesz przygotować z kapusty kiszonej? schab pieczony z kapustą kiszoną, polędwiczki z indyka, pieczone z cebulą i ogórkiem kiszonym, zalane passatą pomidorową, klopsiki duszone w kapuście. Jesienne potrawy z dynią Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dynią, która urozmaici Twoje codzienne obiady i ciepłe kolacje. Dynia

Rozdomowiona
Kapusta kiszona. 101

Wspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na przechowanie zimowe trzeba skorzystać z tej jesiennej). Kapusta kiszona jest źródłem wielu witamin i stanowi wspaniały dodatek do obiadu, a bigos z takiej domowej kapusty marzenie... KAPUSTA KISZONA SKŁADNIKI: (1kg. kapusty to 1 słoik

Kuchnia Beaty
szybkowar-gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym... 122

Składniki: kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, papryka chilli mielona 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki, smalec 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, woda 8 szklanek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk(...)opisu ale w nie osolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę. Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszona kapusta z grzybami – zasmażana 133

Pierwszy dzień grudnia wypada przywitać iście świątecznym przepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą(...)Zmniejszamy ogień pod patelnią – do najmniejszego – łyżką cedzakową przekładamy ugotowaną kapustę na patelnię i mieszamy z zasmażką. Smażymy przez 10 minut. Jeśli chcecie skrócić sobie pracę, to polecam kupić kiszoną kapustę już z grzybami leśnymi. Kapustę gotujemy zgodnie z przepisem wyżej, jedynie do garnka z kapustą dolewamy 250ml czystej wody

Gotowanie i blogowanie
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 274

związane z regionem, który reprezentuje. W mikroregionie Płaskowyżu Kolbuszowskiego, w miejscowościach rozsianych na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje, a potem zwykle jeszcze wysmaża z cebulą, a czasem z boczkiem. Cechą charakterystyczną dla kapuśniaczków z tych okolic jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają(...)farszem. W tym regionie do kapusty nie dodaje się grzybów. Charakterystyczny jest też smak drożdżowego ciasta. Nie jest to typowe ciasto wytrawne. Dodaje się do niego odrobinę cukru, dzięki czemu jest delikatne i współgra z kapustą. W Dzikowcu koło Kolbuszowej (konkretnie w Starym Dzikowcu) przygotowuje się takie właśnie okrągłe kapuśniaczki, gdzie farsz z kiszonej kapusty i boczku zamknięty jest

Trzeci talerz
Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 87

wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)   Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej kaszy gryczanej 1,1-3/4 szkl. wody 1 łyżka masła(...)zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć

Posadzone i zjedzone
BIGOS Z KAPUSTY BIAŁEJ I KISZONEJ 222

mnie zazwyczaj gotowany jest w ogromnym garnku a potem zamykam go w słoiki albo w pudełka, które lądują w zamrażalniku. Jadłam już bigos gotowany na różne sposoby: z samej kapusty kiszonej, z samej białej i mieszany. Wszystkie wersje bardzo mi smakują. A Wy jak gotujecie swój bigos? Składniki: * 1 kg kapusty białej * 1 kg kapusty kiszonej z marchewką * 1 żeberko(...)około pół godziny.  Białą kapustę drobno poszatkować, dodać do gotującego się wywaru. Całość gotować na najmniejszym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając.  Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną, gotować kolejną godzinę na małym ogniu, również trzeba mieszać co jakiś czas. Po tym czasie wyjąć z bigosu żeberko.Dodać do garnka koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu, ewentualnie

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania