naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy. Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku sól (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie (raz), by pozbyć się nadmiaru(...)podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona
Kolorowy Przepisownikhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek(...)kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala). Pod koniec gotowania dodać do żuru sok z kiszonej kapusty i pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki), ugotowaną marchewkę (opcjonalnie) i drobno posiekany czosnek. Całość doprawić do smaku. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach
Kuchnia Bon Appetitzwiązku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :)Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały(...)Pamiętajcie, że królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki:mięso z 1 królikawłoszczyzna na rosół3 liście laurowe2 ziela angielskieprzypalona cebulasok z kiszonej kapusty około pół litra6 - suszonych grzybkówzasklepka z mąkiok. 100 ml śmietany 18%cukier, sól do smakunatka pietruszki Gotujemy królika, gdy woda się zagotuje i wypłyną szumowiny, wylewamy wodę. Królika zalewamy
Bon Appetit Małgorzatypodczas wałkowania. W ten sposób mamy mniejsze prawdopodobieństwo użycia zbyt dużej ilości mąki, co skutkuje twardymi pierogami. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami powinien być wyrazisty, dobrze doprawiony (nie żałujemy pieprzu), najlepiej z użyciem domowej kapusty kiszonej. Pamiętajcie, by bardzo dobrze odsączyć go z nadmiaru płynu, a następnie drobno posiekać - ja zawsze używam do tego celu robota kuchennego, który(...)Pamiętając o kilku zasadach, można przygotować idealne pierogi z kapustą i grzybami - bez stresu i dużego wysiłku. Polecam, smacznego :) Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi, przepis: ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli, gorąca woda (ok. 1 i 1/3 szklanki) farsz na pierogi: 500 g kiszonej kapusty, ok. 40 g suszonych grzybów (namoczonych w wodzie
Lekcje w kuchninaszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda. Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym(...)Placuszki: 2 saszetki brązowego ryżu naturalnego po 100 g każda 200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia
Czerwień i błękitwigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów(...)pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję
Mango Papajaognisk. Znam zapach i smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Dlatego wiedziona zapachem kupiłam ogromne ziemniaki. Upiekłam je w piekarniku, miąższ wymieszałam z serem, a wierzch przykryłam kiszoną kapustą z tymiankiem i kminkiem. 2 duże ziemniaki ser ( u mnie owczy) pieprz sól kminek kiszona kapusta tymianek oliwa Ziemniaki owiń w folię i upiecz w ognisku lub w piekarniku(...)ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka cementytów ponad ziemniaki tworząc jakby naczynie. Połóż na rozżarzonych węglach i pozwól, aby ser się roztopił. Potem posyp np. kiszoną kapustę
AZgotuj!Moja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji(...)pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania Na surówkę: 50 dag kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 większa marchewka 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotlecików natka pietruszki
IzabelawkuchniPotrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Boczek usmażyłam jeszcze z dodatkiem cebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól(...)ciasta. Osobiście wolę sposób z woreczkiem, bo jest prostszy. Pokrojony boczek i posiekana cebulkę przyrumienić na maśle i oleju. Dodać ugotowane i odcedzone kluski. Wymieszać i podawać z ugotowaną kiszoną kapustą. Kluski równie dobrze można razem z cebulką i boczkiem lekko przysmażyć, będą równie smaczne. Smacznego
Oryginalny smakUwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcester 2 kostki rosołowe sól, pieprz, mąka do obtaczania olej do smażenia Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor
Jadło i czytadłoSkładniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać
W Mojej Kuchni Lubięgrzybami to potrawa, które podana na świątecznym stole świetnie wszystkim smakuje. Proste przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez tego dania święta nie mogą się obejść. Kiszona kapusta i suszone grzyby są najbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku(...)Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet. Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów nie smażyć ani zbyt cienkich, ani zbyt grubych. W gruby naleśnik będzie trudno zawijać farsz, a zbyt cienki
Kuchcik gotujeMiseczki z ciasta francuskiego z papryką i kapustą kiszoną to doskonała przekąska na każdą imprezę. Można je przygotować w kilka chwil. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Po upieczeniu bardzo ładnie się prezentują. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 papryka czerwona, 150g kapusty kiszonej, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Cebulę szklę(...)oliwie. Dodaję paprykę oraz kapustę kiszoną. Smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 10cm. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki. Następnie wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. 3. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piekę około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasijajka i usmażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Do tego puree ziemniaczane ale zamiast śmietanki - jogurt naturalny, odrobinka masła i ... chrzan. Puree ziemniaczano - chrzanowo - rewelacja! Całości dopełniła kapusta kiszona. Składniki: karp płatki owsiane 2 jajka mąka pełnoziarnista oliwa ziemniaki łyżka masła jogurt naturalny chrzan kapusta kiszona sól, pieprz Karpia trzeba oprawić (to dla facetów), gdy już będzie gotowy(...)stron. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Gdy już się ugotują, odlewamy, osuaszamy i ugniatamy na purre. W trakcie ugniatania dodajemy masło, jogurt, chrzan. Też na oko, na smak. Podajemy z kapustą kiszoną. I już wszystko gotowe. Całość można posypać natką pietruszki. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiSurówka z kiszonej kapusty Najlepsza, moja ulubiona, szybko się robi, naturalnie bogata w mnóstwo witamin. Dotatek marchewki i papryki powoduja iż surówka ma niepowtarzalny smak. SKŁADNIKI 300g odciśniętej z soku kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 czerwona papryka natka pietruszki 1 jabłko 3 łyżki oleju z oliwek łyżeczka cukru pieprz lub kminek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszoną
zielonacukinka