wigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów(...)pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję
Mango Papajaognisk. Znam zapach i smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Dlatego wiedziona zapachem kupiłam ogromne ziemniaki. Upiekłam je w piekarniku, miąższ wymieszałam z serem, a wierzch przykryłam kiszoną kapustą z tymiankiem i kminkiem. 2 duże ziemniaki ser ( u mnie owczy) pieprz sól kminek kiszona kapusta tymianek oliwa Ziemniaki owiń w folię i upiecz w ognisku lub w piekarniku(...)ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka cementytów ponad ziemniaki tworząc jakby naczynie. Połóż na rozżarzonych węglach i pozwól, aby ser się roztopił. Potem posyp np. kiszoną kapustę
AZgotuj!Moja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji(...)pieczarek 1 cebula 1 płaska łyżka masła 1 szklanka śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek suszony według uznania Na surówkę: 50 dag kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 większa marchewka 2-3 łyżki oleju sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotlecików natka pietruszki
IzabelawkuchniPotrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Boczek usmażyłam jeszcze z dodatkiem cebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól(...)ciasta. Osobiście wolę sposób z woreczkiem, bo jest prostszy. Pokrojony boczek i posiekana cebulkę przyrumienić na maśle i oleju. Dodać ugotowane i odcedzone kluski. Wymieszać i podawać z ugotowaną kiszoną kapustą. Kluski równie dobrze można razem z cebulką i boczkiem lekko przysmażyć, będą równie smaczne. Smacznego
Oryginalny smakUwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcester 2 kostki rosołowe sól, pieprz, mąka do obtaczania olej do smażenia Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor
Jadło i czytadłoSkładniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać
W Mojej Kuchni Lubięgrzybami to potrawa, które podana na świątecznym stole świetnie wszystkim smakuje. Proste przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez tego dania święta nie mogą się obejść. Kiszona kapusta i suszone grzyby są najbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku(...)Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet. Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów nie smażyć ani zbyt cienkich, ani zbyt grubych. W gruby naleśnik będzie trudno zawijać farsz, a zbyt cienki
Kuchcik gotujeMiseczki z ciasta francuskiego z papryką i kapustą kiszoną to doskonała przekąska na każdą imprezę. Można je przygotować w kilka chwil. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Po upieczeniu bardzo ładnie się prezentują. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 papryka czerwona, 150g kapusty kiszonej, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Cebulę szklę(...)oliwie. Dodaję paprykę oraz kapustę kiszoną. Smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 10cm. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki. Następnie wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. 3. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piekę około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasijajka i usmażyłam na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Do tego puree ziemniaczane ale zamiast śmietanki - jogurt naturalny, odrobinka masła i ... chrzan. Puree ziemniaczano - chrzanowo - rewelacja! Całości dopełniła kapusta kiszona. Składniki: karp płatki owsiane 2 jajka mąka pełnoziarnista oliwa ziemniaki łyżka masła jogurt naturalny chrzan kapusta kiszona sól, pieprz Karpia trzeba oprawić (to dla facetów), gdy już będzie gotowy(...)stron. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Gdy już się ugotują, odlewamy, osuaszamy i ugniatamy na purre. W trakcie ugniatania dodajemy masło, jogurt, chrzan. Też na oko, na smak. Podajemy z kapustą kiszoną. I już wszystko gotowe. Całość można posypać natką pietruszki. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiSurówka z kiszonej kapusty Najlepsza, moja ulubiona, szybko się robi, naturalnie bogata w mnóstwo witamin. Dotatek marchewki i papryki powoduja iż surówka ma niepowtarzalny smak. SKŁADNIKI 300g odciśniętej z soku kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 czerwona papryka natka pietruszki 1 jabłko 3 łyżki oleju z oliwek łyżeczka cukru pieprz lub kminek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszoną
zielonacukinkaKluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować(...)ziemniaków ok 0,5 kg dyni ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Kapusta: 0,5kg kapusty kiszonej liść laurowy po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty
Blog z Apetytemkiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zioła na sam koniec. Smażymy naleśniki. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut. W garnku gotujemy kapustę kiszoną(...)liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem. Studzimy. Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną. W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później od dołu zwijamy rulon. Zwinięte paszteciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Serwujemy z gorącym barszczykiem
Życie zaczyna się w kuchniziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie: boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą(...)ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość soli i pieprzu. Dodać smalec ze skwarkami i ewentualnie pokrojony boczek z gotowania wywaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek(...)marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródRoladki marzenie Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co jest z kapustą kiszoną. Soczyste roladki ze schabu z dodatkiem aromatycznych warzyw, każdego skuszą Składniki: · ½ kg schabu · ½ puszki kukurydzy · ½ papryki czerwonej · Cebula(...)kapusty kiszonej · Jajko · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · Sól · Pieprz · Papryka ostra · 2 łyżki ketchupu pikantnego
Kulinarna Chwila