Surówka z kapusty kiszonej , tym razem z dodatkiem pora. kapusta kiszona cebula por sól, pieprz, cukier olej Kapustę posiekać jak jest mocno kwaśna może trochę przepłukać w zimnej wodzie.Pora, cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.Dodać olej, wymieszać.Doprawić solą pieprzem i cukrem
Moje domowe kucharzeniePonieważ gęś jest teraz towarem luksusowym ( i pomyśleć, że kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak(...)wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec ( 1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki W gęsiarce lub w głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dobrze smalec. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kładziemy na gorący tłuszcz skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia skórki. Odwracamy mięso na druga stronę
Kulinarne przemysleniaSkładniki: kiszona kapusta 1 kg, suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz(...)łyżeczka Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów. Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić. Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki
W Mojej Kuchni LubięPodsyłam dziś pomysł na rewelacyjny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso schabowe nafaszerowane cebulą oraz wędzonym boczkiem i pieczone z ziemniaczkami na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Polecam! Składniki: ok. 1,5 kg schabu 1 cebula 10dkg wędzonego boczku ok 1 kg ziemniaków 500g kapusty kiszonej 2 ząbki(...)Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Cebulę oraz boczek kroimy w plasterki *** *** Następnie schab faszerujemy boczkiem oraz cebulą *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Schab obkładamy dookoła kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) *** *** Ziemniaki obieramy, większe przecinamy na pół i układamy na kapuście, dookoła mięsa.Całość przykrywamy folią aluminiową (lub żaroodporną pokrywką) *** *** Przygotowujemy marynatę
Blog z Apetytemzimowe dni. Może i Wy skusicie się na talerz kapuśniaku. Inne przepisy na zupy znajdziecie na blogu w zakładce ZUPY. Składniki: 3 wędzone żeberka 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 2 płaskie łyżki majeranku 3 ziela(...)tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. do tego włożyć liście laurowe, ziele angielskie,i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować około 15 minut, a następnie dodać kapustę kiszoną. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, można lekko przepłukać zimną wodą, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć smalec i gotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do zupy
O kuchni z uczuciemwyjaśniamy czemu). To raczej typowe cechy białej „wigilijnej” zupy, ale teraz kilka słów o tym, co wyróżnia nasz przepis. Przede wszystkim zawiera on na liście składników sok („kwas”) z kiszonej kapusty – i to w ilości 2 razy większej niż śmietana. Nadaje on zupie bardzo charakterystycznego smaku, choć dokładnymi proporcjami każdy może manipulować wg upodobań. Uzasadnia to również pośrednio nazwę „wigilijna(...)wigilię podajemy też często uszka lub inne pierogi z farszem zawierającym kiszoną kapustę. Zazwyczaj odciskamy z niej wówczas sok, który możemy potem wykorzystać do zupy. Naprawdę wiele osób właśnie tak robi. Kolejną rzeczą o jakiej warto wspomnieć jest to, że w zupie pozostawiamy zarówno rybę (wprawdzie pokawałkowaną, ale dlatego też powinna mieć możliwie najmniej ości) jak i dużą część warzyw
Kulinarna PokusaSkładniki: kiszona kapusta 50 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej 1 łyżka, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, tarta bułka 2 łyżki ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka(...)pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba Kiszoną kapustę pokroić drobniej, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, po ugotowaniu wodę odlać z kapusty, pieczarki usmażyć z cebulką do odparowania wody, wymieszać z kapustą, pieprzem mielonym, cukrem, bułką tartą, solą. Ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki, ziemniaki
W Mojej Kuchni LubięFuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone. Najlepsza do nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona. Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam(...)smakują idealnie. Kminek, cząber nadał im wyrazistości, a świeżo mielony pieprz ostrości. Kto ich nie spróbuje, niech żałuje :p Składniki ok 14 szt.: ok. 300 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki), 200 g mąki 250 ml mleka 1 jajko 1 żółtko sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka kminku całego, 2 szczypty suszonego cząbru
Moniki SmakołykiWitam Kochani dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne danie obiadowe. Mowa tu o mięciutkich kluskach ziemniaczanych nadziewanych farszem z mięsem mielonym,cebulką,marchewką ,kapustą kiszoną i czosnkiem. Kluski robi się łatwo i przyjemnie :) Jest to danie idealne na zimne jesienne dni :) Polecam gorąco i zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -około 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków(...)FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz sól do smaku -majeranek-pół płaskiej łyżeczki Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być gładkie,nie klejące. FARSZ
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwiadomo żeby dzieci chciały coś zjeść, musi to wyglądać ciekawie. :-) Chciałam też znaleźć ciekawszy sposób na podanie ich na stole gościom. Tak pojawił się pomysł kapuścianych ogórasów. Składniki: • ogórki kiszone • kapusta kiszona Wartości odżywcze (1 średniej wielkości ogórek): Kalorie : 15kcal Węglowodany : 2,7g Tłuszcz : 0,1g Białko : 0,6g Przygotowanie: 1. Ogórki należy "przestrzelić"świetnie się do tego(...)sprawdza drylownica do jabłek. 2. "Przestrzelone" ogórki nadziewamy kapustą kiszoną i gotowe :) Smacznego
Keto PrzepisyCzasem u mnie brak pomysłu na obiad..ale zawsze coś tam się upitrasi..zostały ugotowane ziemniaki z obiadu...troszkę kapusty kiszonej też zostało...do tego kawałek kiełbasy i jedzonko prawie gotowe..Pyzy przygotowałam w ramach akcji prowadzonej na fb przez Pawła ..tak więc zamiast marszu niepodległości..mamy farsz .. ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana jajka sól kiełbasa kapusta(...)kiszona Kapustę odcisnąć i poddusić na patelni, pod koniec dodać kiełbasę, doprawić do smaku i wystudzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Przełożyć do miski i wyjąć 1/4 ciasta,wsypać w to miejsce mąkę .Dodać tą 1/4 ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić formując
Moje domowe kucharzenietylko 2 razy. Bigos piecze się powoli i nie przypala się. Pieczony bigos nie pachnie zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty. Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny(...)mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów
Codziennik Kuchennyjednej z grup kulinarnych zyskała nazwę "Audi buła" 😂 Składniki: na 2 duże porcje 3 szt dobrej jakości kaszanki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek oraz kapusta kiszona liść laurowy ziele angielskie sól Dodatkowo: starta mozzarella lub inny dobrze topiący się ser Wykonanie: Na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy obraną(...)wcześniej kaszankę, przyprawy i smazymy całość, aż wszystko nam sie ładnie połączy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości. Z bułki ścinamy górę, wyjmujemy miękki środek, nakładamy po jednej stronie kaszankę, po drugiej kiszoną kapustę. Całość posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy do rozpuszczenia się
Walijskie PichcenieLekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy? Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak(...)drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy
Kuchnia w czekoladzie