Kiedyś smażyłam taką kapustkę, a potem całkiem o tym zapomniałam..ale dostałam od mamy kapusty kiszonej , takiej zakiszonej w domu samodzielnie..Taką kapustę na pewno każdy robi inaczej..ja po prostu smażę na patelni do miękkości..i nie dodaję mąki.Można dodać np.grzybków suszonych -wcześniej namoczonych i taka kapusta nada się nawet na wigilię. kapusta kiszona cebula
Moje domowe kucharzenieblogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. SKŁADNIKI : 1/2 kg kaszanki, 20 dag kiszonej kapusty, masło lub oliwa. WYKONANIE: Kiszona kapustę układamy na wysmarowanej masłem lub olejem folii aluminiowej. Na nią układamy kaszankę. Zawijamy folię pozostawiając otwór do odparowania. Pieczemy kaszankę w piekarniku nagrzanym
Pysznosci Babci BasiPowoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli) - czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia - kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem - obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach
Basia w kuchniPowoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli) - czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia - kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem - obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach
Basia w kuchniinni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej(...)domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona. Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej wielkości - szklanka kaszy jaglanej - jedna duża cebula -100 g masła -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka kminku -sól, pierz do smaku Dzień
Kulinarne przemysleniadomach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy(...)ziarna ziela angielskiego 2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obrać ,czosnek drobno posiekać,cebulę pokroić w pół plasterki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około(...)kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy
głodny alergikwalorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej(...)kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki
Kryzysowa Książka Kucharskakawałka mięsa. Uwielbiamy także wersję bez dodatków - kapusta smakuje wyśmienicie, wystarczy talerz i łyżka;) Pajda chleba lub młode ziemniaczki. Kapustę zasmażaną przygotowuję również z kapusty włoskiej, dziś z kapusty kiszonej. Bardziej wyrazista, kiszona, z aromatycznymi grzybami. Na taką miałam ochotę. Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami(...)sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 100 g boczku 8-9 pieczarek 2-3 ziela angielskie 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz, przyprawa do bigosu opcjonalnie: niewielka ilość vegety natur olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odciskam z nadmiaru soku, szatkuję. Gotuję do miękkości z niewielką ilością wody, ziela i liści. Na dużej
Zasmakuj KuchniEkspresowa pasta do chleba z super zdrową kapustą kiszoną. Nie obawiajcie się ilości tłuszczu w porcji, która wyjdzie z podanych składników. Jest to tłuszcz z orzechów włoskich, czyli bardzo ważny i zdrowy tłuszcz omega-3. Pasta jest pyszna. Sama byłam zaskoczona, że ze składników, które potencjalnie do siebie nie pasują wyszło coś tak dobrego. Przepis dostałam od koleżanki, która wygrzebała(...)odmętów internetu. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: kapusta kiszona – 100g orzechy włoskie – 50g cebula – ¼ sztuki kminek mielony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj łyżkę wody
wiecejwarzyw.plKulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć
Stare Garyokoło 1,2 kg kapusty kiszonej - 1 duża cebula - łyżka pieprzu mielonego - 5 ziarenek ziela angielskiego zmielonego - 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego - 2 spore garście suszonych grzybów - olej do podsmażenia cebuli - 3-4 liście laurowe Namocz grzyby na noc w zimnej wodzie. Podsmaż posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi, dodaj kapustę i posiekane grzyby z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Wymieszaj wszystko
Pasje Jolkizwariowałam... i nie mylicie się, to ciasto naprawdę zawiera kapustę kiszoną. I mimo tego niewiarygodnego dodatku jest przepyszne. Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno
Bernika - moj kulinarny pamietnikgrzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1 kg kiszonej kapusty2 szklanki wody50(...)suszonych grzybów1 cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki masła1 łyżka mąkiprzygotowanieGrzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać
Stare Gary