Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszna przekąska na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Są tak pyszne, że mogłabym je zajadać przy każdej okazji. Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i pieczarkami są bardzo mięciutkie i puszyste. W błyskawicznym tempie znikają ze stołu, a dzieci za nimi przepadają. Są idealną przystawką do czerwonego barszczu. [embed]https://youtu.be(...)około 30 dużych sztuk): 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania
e-PrzepisyKulinarneKurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i na kolację. Wyszły rewelacyjnie. Dodatek garam masala sprawdził się wręcz idealnie. Polecam z całego sera, na zdrowie :) Placki, ok. 8-9 sztuk 2-3 łyżki kaszy jaglanej lub ok. 1/2-2/3 szklanki ugotowanej(...)kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała. W dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią. Smażymy na oleju kokosowym
Kucharzycatakie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego
W SMAKgęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem. To danie przygotowałam jeszcze przed Świętami. Okazało się, że uda udały się bardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły(...)hodowli. 3. Czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli mięso jest miękkie wcześniej, nie ma potrzeby dłuższego pieczenia, żeby nie przesuszyć gęsi. Składniki: 2 uda gęsi (ok. 800 g) 400 g kapusty kiszonej garść suszonych śliwek garść suszonej żurawiny ½ szklanki soku jabłkowego 1½ łyżki majeranku 2 ząbki czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 4 ziarna jałowca Uda (jeżeli trzeba oczyścić
Pełny talerzwyśrodkowane. A smaki idealnie się komponowały. Jeśli użyjemy makaronu bez dodatku jajek, danie będzie również wegańskie. Zapraszam ... Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 400 g makaronu kokardki 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, chilli, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oliwa z oliwek dodatkowo olej do smażenia Wykonanie(...)kosteczkę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Kapustę kiszoną odcedzamy, szatkujemy, zalewamy nie wielką ilością wody, tylko tyle aby lekko zakryć kapustę. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i odrobinę soli, gotujemy do miękkości około 20 minut
Mój pomysł naPołowa stycznia a ja dalej męczę świątecznymi przepisami. Ale spokojnie, już kończę :) Nie przepadam za kapustą kiszoną i daniami z jej udziałem. Pierogi zrobiłam głównie z myślą o Mamie, która bardzo je lubi (w sumie to Mama lubi każde pierogi! :D), a potem pomyślałam, że może i ja w końcu przełamię niechęć do kapusty i ich spróbuję. Cóż, tylnej części(...)Chcę poznać Wasze zdanie i wiedzieć jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu i wypróbować :) To tylko dwa kliknięcia! :) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI przepis autorski // ok. 40 pierogów ~400g kapusty kiszonej, ugotowanej dzień wcześniej ~40g suszonych grzybów ~cebula ~sól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno. Kapustę również drobno
chili & sugarkapuśniaku odrobinę koncentratu pomidorowego. Ja ten składnik pomijam, ale Wy jak najbardziej możecie spróbować :) SKŁADNIKI: Na około 4 porcje. 300 g żeberek wieprzowych 200 g boczku wędzonego 400 g kiszonej kapusty 5 - 6 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 opalona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego(...)dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 6. Na koniec kiszoną kapustę (jeśli jest za kwaśna należy ją wcześniej przepłukać w zimnej wodzie) szatkujemy, a następnie dodajemy do zupy. 7. Gotujemy zupę jeszcze około 10 - 15 minut, doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą
W kuchni Katieurozmaicać i poznawać nowe smaki..takiego połączenie ja jeszcze nie jadłam..no i dla mnie pasuje..ja akurat za bardzo nie przepadam za zupą grochową,a tu bardziej dominuje kapusta kiszona..w sumie ilość tych składników może być dowolna..u mnie zresztą jak zawsze na oko.. kilka żeberek lub kości schabowych 1 szkl. grochu łuskanego 2 –3 marchewki(...)pietruszka około 0,5 kg kapusty kiszonej sól, pieprz listek, ziele majeranek Żeberka , kości zalać wodą, dodać groch, marchewkę, pietruszkę ,przyprawy i gotować około 1/2 godziny.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki.W drugim garnku ugotować kapustę.Z mięsa usunąć kości i pokroić. Następnie przełożyć wszystko do jednego garnka zagotować, doprawić do smaku majerankiem, pieprzem i solą
Moje domowe kucharzeniepóźną porą. Jest to przepis na kapustę z grzybami, która pojawia się na moim wigilijnym stole od zawsze. I może zdziwi Was fakt dodania vegety do kapusty, ale na prawdę zyskuje ona wtedy na smaku. Niektórym może to nie odpowiadać, jednak w tym przypadku nie złamię mojej kulinarnej tradycji świątecznej ;) Składniki: 600 g kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów(...)kostki masła 1 łyżka vegety Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości - około 30 minut. Odcedzić. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić. Do gorącej kapusty dodać masło, ugotowane suszone grzyby oraz vegetę. Dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści. Podawać na ciepło
My simple kitchenSkładniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz 1 ostra czerwona papryczka 1 łyżeczka curry 1 cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, i podsmażamy(...)którym smażyliśmy kurczaka, dorzucamy czosnek, który możemy pokroić w plasterki lub podsmażyć w całości. Dodajemy curry, paprykę ostrą oraz słodką a także pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę oraz kapustę kiszoną, podsmażamy około 10 minut, dokładamy pieczarki, mieszamy i pozostawiamy na patelni jeszcze przez 5 minut kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy kapustą, wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika zapiekamy
Luźna Kuchniakońcu dostałam przepis na najlepszą obiadową surówkę od mojej mamy. Jest bardzo prosta a jaka pyszna! SKŁADNIKI: 500g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko łyżeczka cukru sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (lub więcej, jeśli lubisz) WYKONANIE: 1. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć nadmiar soku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski; 2. Jabłko i marchewkę pokroić
Prosty przepis naoraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem ananasa z puszki. JEST TO DANIE O POSMAKU SŁODKO -KWAŚNYM ! Składniki : 1 kg kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka(...)patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem
Pysznosci Babci BasiBardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta na pizzę 500 gram(...)kapusty kiszonej 2-3 kiełbaski śląskie 1 duża cebula 1 jajko smalec/olej do smażenia ( ja używam smalcu, wg mnie farsz jest smaczniejszy https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę odsączamy i siekamy. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę., na patelni na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę i smażymy ok 3-4 minuty aż kiełbaska się
Blog kulinarny S9.PLpora na kolejne ciasto z warzywami,tym razem kapusta kiszona..przepis na to ciasto miałam od dawna zapisany [nie pamiętam tylko skąd ], ale jakoś nie było okazji wypróbować..Jak dla mnie był to dziwny dodatek do ciasta, ale super pomysł...ciasto jest bardzo wilgotne, kapusta jest niewyczuwalna..no i co najważniejsze ciasto było smaczne.Moi goście, byli bardzo zdziwieni takim dodatkiem(...)kapusty kiszonej do ciasta i zajadali się ze smakiem.Polecam. Ciasto: 1 szkl.kapusty kiszonej 1 szkl.wody lub mleka 170 g masła 1 ,5 szkl.cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 5 dkg wió rek kokosowych Masa 3 szklanki
Moje domowe kucharzenieBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka</span> z czerwonej, kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerrozwałkować ciasto na grubość 0,7mm-1 cm. Wtedy paszteciki są naprawdę puszyste i mięciutkie. Każdy ma swój sposób na farsz. Róbcie taki, jaki lubicie najabrdziej. Część osób gotuje kapustę kiszoną, część nie. Ja zwykle gotuję, ale tym razem nie gotowałam, tylko drobniutko posiekałam i taką wrzuciłam na patelnię do grzybów. I pamiętajcie, żeby jogurt miał temperaturę pokojową. U mnie(...)jajka (1 do ciasta + jedno na wierzch pasztecików) 40 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 30 g miękkiego masła Nadzienie 500 g pieczarek lub 100 g suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 2 szt. dużej cebuli sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie 2 łyżki masła Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w Garnku