wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu worcester 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy 6 ząbków czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru świeże gałązki rozmarynu i oregano łyżeczka ostrej wędzonej papryki łyżeczka zmielonego kminku sól świeżo(...)worcester łyżka miodu (opcjonalnie) Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miseczki kolejno dodawałam: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester, starte ząbki czosnku, miód, ketchup, musztardę, przyprawy, starty korzeń imbiru, świeże zioła. Wszystkie składniki na marynatę wymieszałam. Polałam nią żeberka. Tak przygotowane - odstawiłam na noc do lodówki. Warzywa
potrawyregionalnebarbecue – BBQ - do wieprzowiny: ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu (125 ml) 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 1-2 łyżki melasy z trzciny cukrowej 1 czubata łyżeczka musztardy dijon ok. 1 łyżeczka soli(...)kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu (125 ml) 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 1-2 łyżki melasy z trzciny cukrowej 1 czubata łyżeczka musztardy dijon ok. 1 łyżeczka soli
Poezja smakuSkładniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym(...)się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na żeberka. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 110-130 minut. W połowie czasu pieczenia
Emcia Pichcisoli, 1 łyżeczka cukru, 7 g suchych drożdży, 160 g mleka pełnotłustego, 50 g roztopionego masła 300 g pieczarek, 1 cebula, 150 g tartej mozzarelli, salami, szpinak, sos pomidorowy lub ketchup świeże listki bazylii Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach, następnie dodać roztopione masło
Plate of Joykości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz curry ewentualnie posiekana, zielona pietruszka sos pomidorowy (lub ketchup) Do garnka wsypać kaszę kuskus, szczyptę soli i wlać wrzącą wodę (powinna być 5 cm ponad kaszą). Przygotowaną kaszę przykryć pokrywką i poczekać, aż cała wrząca woda zostanie "wchłonięta". Udka(...)masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszkę. Podawać z sosem, np. pomidorowym
Ugotowaćcebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego sera zostaw do posypania na końcu. Dodatkowo: - przecier pomidorowy, słoiczek - ketchup - słonecznik pestki - spora garść - sezam - 2 spore garści - dynia pestki - spora garść O niesamowitych właściwościach pestek (bo mogą się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij(...)ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami. Dodajemy kleksy keczupu
Wypisz Wymalujciasto wystawało poza boki formy. Ciasto lekko przygnieść do dna i boków, pozostałe ciasto niech zwisa na zewnątrz. Będzie potrzebne do zaklejenia ciasta. Posmarować dno ciasta dowolnym sosem pomidorowym lub ketchupem. Wyłożyć grzyby z cebulą, obsypać kiełbasą i serami. Drugą część ciasta rozwałkować o średnicy takiej jakiej jest dno formy. Położyć je na górę, następnie odwinąć brzeg spodniej warstwy ciasta
Kuchnia Pokoleńniezwykle smaczna. Idealnie smakuje w wersji solo oraz sprawdzi się jako "pasta" - ze świeżym pieczywem. 1 wędzony pstrąg 2 jajka 1 cebula (średnia) 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu olej pieprz Rybę oczyścić ze skóry i ości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą połączyć - dodając ketchup/przecier i olej
Di gotujekanapki-prosty do zrobienia i pyszny-polecam spróbować samemu Składniki: jedna makrela wędzona jeden woreczek ryżu(dałam 2/3 woreczka) 1 cebula 1 marchewka 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżeczka ketchupu ostra papryka mielona-do smaku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól,pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: makrelę obieramy dokładnie z ości i skóry, rozdrabniamy, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
Swojskie jedzonkoJeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 202 kcal. Składniki: Spód: spory kalafior 3 jajka 4 łyżki otrębów (owsiane) sól, pieprz Dodatkowo: sos pomidorowy albo ketchup 100 g sera żółtego pół cebuli 150 g szynki z indyka pomidor pół puszki kukurydzy albo inne ulubione dodatki Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo
e-PrzepisyKulinarneszklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatkowo: 1 oscypek kilka plastrów wędzonego boczku 1 cebula garść suszone żurawiny sos pomidorowy lub ketchup zioła do pizzy Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem. Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy
Bajeczna Kuchniasoli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatkowo: 250 gram sera żółtego kilka pieczarek 1 cebula czerwona pół papryki czerwonej garść oliwek czarnych sos pomidorowy lub ketchup przyprawa do pizzy Skworcu sos czosnkowy Roleski Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy cukier oraz drożdże wymieszane z niewielką ilością letniej wody, mieszamy. Pozostawiamy
Bajeczna KuchniaPrzykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimamy?" Składniki: 1 filiżanka ciecierzycy (lub 1 puszka już ugotowanej ciecierzycy) 1 łyżka oliwy Łyżka słodkiej papryki w proszku Pół łyżeczki chilli Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub ketchupu) Przygotowanie: Ciecierzycę teoretycznie powinno się namaczać przez 12 godzin przed gotowaniem, ale co zrobić jak najdzie nas ochota na hummus w ciągu dnia? Otóż: zalewamy ciecierzycę wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Kuchnia w szuwarachmasła - 10 plastrów salami - 1 krążek sera brie - pół szklanki sosu pomidorowego lub ketchupa - 2 pomidory - łyżka pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj plastry pomidora i zapiekaj 15-20 minut w 200° termo obieg, kontrolując co jakiś czas
Pasje Jolkiplasterki marchewki. Całość zalałam bulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), możecie też dodać krajankę warzywną w koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary), doprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeśli dodacie krajankę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdej strony BEZ DODATKOWEGO TŁUSZCZU. Można je przechowywać w lodówce lub zamrażać. Składniki na Quesadillas na jedną sztukę : 1/2 czerwonej papryki 7 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub ketchupu 3 łyżki kukurydzy 1 ząbek czosnku 50 g sera mozzarella (najlepiej light) Kilka kropel oliwy z oliwek Oregano Czosnek granulowany Bazylia Chilli Papryka słodka Przygotowanie: Warzywa dokładnie posiekać. Czosnek
Czarnawisienkaprzygotowuję ją bardzo często:) Składniki : mrożony szpinak (450g) duża cebula kilka ząbków czosnku 2 średnie bakłażany karton krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego) 3-4 ziemniaki średniej wielkości 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej) 2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też
zdrowa vege kuchniaSzklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego Sos pomidorowo - serowy Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Podawać polane sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipuszki ( 2 x po 400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli - ja użyłam fasoli z puszki. kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego i łagodnego) olej lub oliwa do smażenia Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję
apetytnapieczenieoliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek 10 dag szynki 1 mała cukinia 1 pomidor Oliwki Kukurydza Papryka czerwona lub zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski
Tradycyjna KuchniaSkładniki: Ciasto: 30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana) 2 jajka + 1 białko Bazylia Oregano Papryka słodka Papryka ostra Soł morska Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 25g ketchupu Przyprawy Dodatki: 50g mozzarelli Pieczarki Papryka Cebula Oliwki Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Łączymy z żółtkami, mąką oraz paprykę. Przekładamy na sylikonową formę do tarty i pieczemy
CzarnawisienkaStandardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka, ser i z wybranego sosu. Do tego Gosia dodała jeszcze pieczarki i wybrała sos czosnkowy, choć wolała by sos pomidorowy lub ketchup. Jeden, sporawych rozmiarów naleśnik z wybranym nadzieniem spokojnie starczyłby na dwie osoby. Gosia ze smaku swojego naleśnika nie była do końca zadowolona, ale zjadła całego. Mi mój naleśnik
Projekty ze smakiemkostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku sos: przecier pomidorowy bądź ketchup łagodny Przygotowanie: Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdżami, oliwę
KreatywnePinypapryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż Sos Okonomiyaki : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz
KreatywnePinyskładników wyjdzie ok. 18-20 babeczek. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Polecam podawać z ketchupem, sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościTUTAJ widać co mam na myśli :) Składniki: ok. 1 kg karczku, pokrojonego na plastry 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire (ew. sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej
bistro mamagoni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka). WYKONANIE Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem
Zofianażółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości.Piec 15 minut w 220`C (lub w 200`C z termoobiegiem) do zrumienienia.Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem SMACZNEGO! źródło: Meine
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego
Maminek kulinarnyminut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Zapiekanka gotowa. Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnykwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska