ketchup pomidorowy - 604 przepisów (strona:2/41)

Placek po węgiersku/ zbójnicku 135

placki na złoty kolor z obu stron. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej) 1 łyżeczka oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około(...)minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko do momenty połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy przyprawami według uznania. Na wcześniej usmażony placek nakładamy farsz i składamy na pół. Placki można podawać

Smaki Natalii
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 228

ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki bułki tartej+ do panierki * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone(...)bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka klopsów mielonych

Zrób to smacznie
Śledzie w miodzie 689

szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;) Śledzie w miodzie – Składniki: 1kg filetów śledziowych (matiasów) 4 duże cebule 200ml oleju (ok. 1 szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić(...)nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości ok. 3cm. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym

Kulinarne Przeboje
DOMOWY PAPRYKARZ 224

pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem  będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie. Składniki: 1 woreczek ugotowanego białego ryżu 2 wędzone makrele 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) 1 łyżka ketchupu 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju papryka ostra i słodka w proszku pieprz, sól cukier Wykonanie:   Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy(...)cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki -  mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Śledzie w pikantnej salsie 147

składniki * 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki * 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki * 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego * 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2 łyżki octu * 1 łyżka cukru * 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne * 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * 1/3 szklanki wody Sposób wykonania   Cebulę obrać pokroić(...)gniazd nasiennych i pokroić w grube paski, ogórki pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość

Mix smaku
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 117

zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych cebulek, 3 korniszony, 2,5 szklanki soku pomidorowego lub 2,5 szklanki wody + 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ostrego ketchupu, czubata łyżka pasty ajvar, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, odrobina majeranku, ziele angielskie,  liść laurowy, przyprawa do zup i sosów w płynie(...)odcedzić z zalewy. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.  Pod koniec gotowania do sosu dodać korniszony, marynowaną cebulkę i czosnek.  Chwilę pogotować, w razie potrzeby doprawić jeszcze

Nie tylko w kuchni
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 341

ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą(...)wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i 2 łyżki ketchupu. Jeżeli jest mało sosu dolewamy wody. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem około pół godziny na małym ogniu. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! The post Pulpeciki z pieczarkami

Kulinarna Patilogia
Dwukolorowe jajka faszerowane 111

Swoim wyglądem skuszą każdego. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu 1 pomidor 1 łyżka ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki curry Pół pęczka posiekanego szczypiorku Sól,pieprz(...)Sposób przygotowania: Jajka kroimy na połówki.Wyjmujemy żółtka,białka odkładamy.do żółtek ucieramy z majonezem,doprawiamy na ostro solą i pieprzem.Masę dzielimy na pół,do jednej dodajemy koncentrat pomidorowy , ketchup,mieszamy.Do drugiej połowy dodajemy musztardę ,curry ,mieszamy.Za pomocą worka cukierniczego wypełniamy połówki jajek.Z pomidora zdejmujemy skórę,usuwamy gniazdo nasienne,kroimy w drobna kostkę,posypujemy jajka z koncentratem,a jajka

Bajeczna Kuchnia
PAPRYKARZ Z ŁOSOSIA Z KASZĄ JAGLANĄ 187

kawałki wędzonego łososia (u mnie filet o wadze ok 200g) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę przepłukujemy na sicie zimną wodą ok 2-3 minuty. Czynność ta pozwala pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie gotujemy ją na małym ogniu(...)złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie blendujemy wraz z rozdrobnionym łososiem. Do zblendowanej masy dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, kaszę, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest

Walijskie Pichcenie
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 173

paprykarzu sprawdziła się rewelacyjnie! Składniki: 2 makrele wędzone 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 szkl. kaszy białej gryczanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę gotujemy na małym ogniu w 2 szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn.  Makrelę obieramy z ości . Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy(...)oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest

Walijskie Pichcenie
Żeberka marynowane 124

Smaczne, soczyste słodko pikantne skrzydełka, ich przygotowanie zajmie nam tylko chwilkę. Składniki: 0,5 kg żeberek 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta tymianku szczypta oregano Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Przekroić na mniejsze kawałki np. tak po 2 kości. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem pomidorowym i miodem.Do

Krakowskie smaki Ani
Zupa cygańska 230

papryka pomarańczowa mała 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka smalcu  (taki domowej roboty, lub masła) 140 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu pieprz mielony sól natka pietruszki Na patelni rozgrzać  smalec i  podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,należy(...)litra wody, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, sól , liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, ketchup, doprawić solą i pieprzem. Pogotować chwilę. Na sam koniec gotowania  dodać posiekaną natkę pietruszki.  Smacznego zupa cygańska

O kuchni z uczuciem
SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM MIELONYM 127

ryżem. Danie łatwe i szybkie, gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu. Składniki: * pół kg mięsa mielonego wieprzowego  * 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (u mnie często jest już z bazylią) * 5-6 łyżek ketchupu pikantnego * sól * pieprz * odrobina papryki ostrej * odrobina przyprawy do mielonego * bazylia suszona (jeśli nie była w przecierze pomidorowym) * około 800 ml wody(...)woda do zaklepania sosu * łyżka oleju do smażenia mięsa Wykonanie: Olej rozgrzać w garnku, dać kawałeczki mięsa mielonego, podsmażać co chwilę mieszać rozdrabniając mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól, pieprz i przyprawy, wymieszać. Zalać wodą, chwile podgotować na wolnym ogniu. Na samym końcu sos zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą

Zrób to smacznie
Piersi z kurczaka w sosie śliwkowo - pomidorowym pieczone w folii 213

bazylii 2 kostki rosołowe 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju 4 suszone śliwki Folia do pieczenia Sposób wykonania: Olej rozetrzeć z kostkami rosołowymi i ketchupem, dodać koncentrat pomidorowy i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Piersi z kurczaka umieścić z woreczku foliowym a następnie wysmarować rozpuszczonymi   i zmieszanymi przyprawami, dodać śliwki pokrojone

Na słodko lub wytrawnie
Szybka pizza z ziołowym kurczakiem 113

masła lub innego tłuszczu do smażenia 1/2 czerwonej cebuli 3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach * pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto(...)zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt. Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie pieprzem. Następnie wykładamy nasze ziołowe kawałki kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie czerwoną cebulą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni

Słodkie okruszki