bardzo nietypowy przepis na wątróbkę, który pochodzi z "zeszytu" mojej mamy. Jeśli lubicie wątróbkę, a połączenie jej z marchewką i groszkiem a w dodatku z ketchupem i koncentratem pomidorowym wydaje wam się dziwne - to tym bardziej polecam wam ten eksperyment. Pasują do siebie naprawdę dobrze. Oczywiście wątróbkę cielęcą można zastąpić inną, np drobiową, która jest delikatniejsza
Milion Smakówwędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki 1-2 ostre papryczki jalapeno (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód pizzy z tego przepisu lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy w robocie. Ciasto odkładamy najlepiej
Piekielna Kuchnia Patirybą tłustą, u nas nie znajdziecie już dodatkowych tłuszczów w przepisie. Składniki: 2 makrele (razem ok. 35-40 dkg) 1-2 cebule 3-4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry, a następnie oddzielić mięso od ości – drąc mięso na małe kawałki widelcem. Cebulę posiekać bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszać
Pociąg Do Kuchnicebule tłuszcz do smażenia Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę
Pobite gary Barbarytarta bułka do panierowania warzywa: 50 dag marchwi 50 dag pietruszki 50 dag selera 4-5 dużych cebul 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy
Pobite gary Barbarypomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje
moj przepis napizzę (dla dwóch osób): 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej 15 g drożdży Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta papryki ostrej Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli (najlepiej light) Kilka plastrów szynki
Czarnawisienkarodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowate) oregano sól pieprz pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki) starty parmezan paczka makaronu spaghetti Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu :) (według wskazówek
MyCookBook.plporcji): Sos: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowate) oregano sól pieprz pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki) Dodatkowo: 300-350 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem kilka kulek mini mozarelli
MyCookBook.plpomocy trzepaczki połączyć skrobię z wodą. Dodać do gotującego się sosu. Całość gotować jeszcze 3-5 minut ciągle mieszając. Sos barbecue z Jack Daniels #2 Składniki: 2 ½ szklanki ketchupu 250g sosu pomidorowego 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka Whiskey Jack Daniels ¾ szklanki melasy 2-3 łyżki pasty chili 2 łyżki masła 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka wędzonej papryki
naRuszciegębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka oleju z suszonych pomidorow 2 łyżki przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego
Mienta blogczerwona papryka · 1 duża cebula · 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego · 4 łyżki ketchupu · słodka papryka · cukier
Pobite gary Barbarypizzy i dwie małe. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki semoliny 1 szklanka letniej wody 8 g drożdży suszonych 3 łyżki oleju sól Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól pieprz bazylia oregano Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodatki plasterki salami czarne oliwki ser mozzarella czerwona
O kuchni z uczuciemrondlu z sosem:) Składniki: 250 g mięsa mielonego 250 g pieczarek duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz oregano, bazylia oliwa do smażenia opakowanie makaronu typu spaghetti Sposób przygotowania: Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, przesmażyć, wyłożyć
na moim stole...pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 180 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 żółte pomidory, pokrojone w plastry. mały pęczek świeżej natki pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
My Culinary Artmówiąc - jest pikantnie. Bez zbędnych wstępów, zapraszam do wypróbowania. :) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 mała puszka ananasa 2 cebule patyczki do szaszłyków marynata: ok. 50ml pikantnego sosu pomidorowego (u mnie ketchup Madero z papryczką jalapeno) kilka łyżek syropu z ananasa w puszce 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1-2 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku
Kuchenna Kontrrewolucyaprzyprawą. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Pod koniec pieczenia obłożyć roladki żółtym serem. Gdy ser się roztopi, wyjąć danie z piekarnika. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym
Tradycyjna Kuchniaserce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Moniki Smakołykikwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni. Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu bazylia oregano cząber tymianek można dać po prostu zioła prowansalskie, które w swoim składzie mają powyższe przyprawy
Kuchenne aromatysię zmieniają. Składniki 60 dag mięsa mielonego 1 puszka groszku 400 g makaronu penne 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę
Kuchenne aromatywiecie co ze sobą zrobić. Składniki 2 szkl. fasoli Jaś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa
Kuchenne aromatyzalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie
Bea(u)ty kitchenmuffinek) : - 100 g bardzo drobnego makaronu (u mnie kokardki małe Farafille z Lubelli) - 1/2 puszki pomidorów - kilka pieczarek - cebula - 100 g startego, żółtego sera - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki ketchupu - sól, pieprz, chilli i ostra papryka w proszku - łyżka oleju - jajko Przygotowanie: Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć
Kuchnia Elliezielonego oregano dodal im srodziemnomorskiego,wakacyjnego charakteru.Pyszne ,cieple prosto z patelni i jako mala przegryzka jedzone na zimno.Z salatka z pomidorow stanowia swietne letnie danie obiadowe.Idealnie smakuja z ketchupem lub sosem pomidorowym. Skladniki: 1 duza lub 3 male cukinie 2 jajka 4 lyzki maki orkiszowej 2 marchewki 1 cebula 1 lyzeczka proszku do pieczenia sol,pieprz 5-6 galazek oregano
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sera żółtego 20 dag plasterków szynki 30 dag pieczarek 1/2 papryki 1 pomidor Przyprawy: Oregano, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu szczypta ostrej papryki łyżeczka cukru szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju zioła prowansalskie Do miski wlewamy ciepłą ( nie za gorącą !!) wodę , wykruszamy pół kostki drożdży
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki
Aga w kuchniŹródło przepisu: Kwestia Smaku . Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
Blondynka Gotujemnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Blondynka Gotujecebule 2 ziemniaki czerwona papryka 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka pikantnego ketchupu, 3 łyżki oleju liść laurowy ziele angielskie(...)plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru
Walijskie PichceniePrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów , ketchupu pomidorowo-śliwkowego , czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom , skąd czerpię różne inspiracje. Domowy ketchup Składniki: 4 kg podłużnych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 octu winnego 1 łyżka soli
Kulinarne przygody Gatitypolecam wspaniałą pastę z jajek i pomidorów. Polecam :-) Szybko się ją robi a jeszcze szybciej znika. Przepis dla dwóch osób. Składniki: 3 jajka 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 mały obrany pomidor Bazylia Sól Pieprz do smaku Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, wystudzone rozdrobnić blenderem wraz z pomidorem. Dodać ketchup, koncentrat, sól pieprz, bazylię
Na słodko lub wytrawniedojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka łagodnego ketchupu Sposób przygotowania: 1. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. 2. Mięso doprawić i wyrobić z drobno pokrojoną natką pietruszki. 3.Ryż ugotować, odstawić do całkowitego wystygnięcia(...)pomidorów. Całość zmiksować i przelać do garnuszka. 8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając. 9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować jeszcze przez kilka minut. 10. Zapieczoną paprykę wyłożyć na talerz i polać sosem
A Ty Smakuj Mnieszklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Pozostałe składniki: połówka czerwonej papryki 8 plasterków oscypka 10 plasterków salami 100g startego żółtego sera (zwykłego lub mozzarelli) ogórek kiszony mała cebula 10 sztuk pieczarek
Czerwona Porzeczkamąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy zwykły ser żółty to też
Czerwona Porzeczkadodatkiem pieczarek i cebuli....ale nadal pyszne...kiedyś w takim sosie robiłam rybkę , a teraz postanowiłam spróbować z kurczakiem..Tym razem zamiast soku pomidorowego użyłam koncentratu pomidorowego, więc dodałam jeszcze wodę. skrzydełka sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka panier do m ięsa Skworcu Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować(...)przyprawami.Wystudzić.Panierować w roztrzepanych i doprawionych jajkach i panierce.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 szkl.wody 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki
Moje domowe kucharzenieskutkujące w utrudnionym dobraniu się do zawartości , bo mazidło nie chce zbyt łatwo spływać. Ale za to jaka satysfakcja, gdy w końcu z powodzeniem dobierzemy się do pomidorowego skarbu w środku :) Ketchup sam w sobie jest dość słodki i mimo, że nie zawiera cukru, zdecydowanej słodkości dodaje mu koncentrat soku jabłkowego , którego jest w nim aż 50% ogólnego składu. Przyznam
Grunt to przepis!Poza tym...raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę grzechu na talerzu ;) Zapraszam :) Składniki: 4-6 kiełbasek 2 łyzki octu balsamicznego łyżka miodu 3/4 szklanki ketchupu duża cebula łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki curry pieprz ok 100ml wody 1/2 łyżeczki papryki słodkiej/ostrej Przygotowanie: Bardzo ważnym elementem tego dania są kiełbaski. Ponacinałam je na całej długości(...)były chrupiące. Po przygotowaniu kiełbasek pokroiłam w piórka cebulę i zeszkliłam ją na patelni, lekko soląc. W tym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zalewamy ok 50 ml wody. Wszystko łączymy i wlewamy ketchup wraz z miodem i octem balsamicznym oraz reszta wody. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Doprawiamy do smaku 2-3 łyżkami curry, papryką i pieprzem
ChilliJemy