pistacjami. Dietetyczne, zdrowe i niesamowicie smaczne! Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę w środku dnia albo deser do popołudniowej kawki. Gwarantuję , ze posmakują nawet największym łasuchom! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( sucha ) – 1 szkl * mleko kokosowe – 2 szkl * woda – 1 szkl * daktyle suszone – 1 garść * wiorki kokosowe – 1 szkl * do posłodzenia syrop z agawy, ksylitol(...)mód – do smaku * sok z cytryny – 1 łyka * pistacje zielone – 1 duża garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną kaszę jaglaną zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą. Dodajemy posiekane daktyle, 0,5 szklanki wiórków kokosowych oraz szczyptę soli. Gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Jeśli chcemy bardziej słodkie po ugotowaniu dodajemy wybrane przez siebie „słodzidło”, mieszamy. Dodajemy
Ostra na SłodkoDzisiaj przepis na niesamowicie smaczną sałatkę z kaszy jaglanej, z dodatkiem awokado, aromatycznych suszonych pomidorów, fasoli, kiszonych ogórków. Nie wiem jak udało się połączyć najbardziej wartościowe pod względem wartości odżywczych składniki w jedną całość , uzyskując przy tym tak niesamowity smak. Od teraz jest to moja ulubiona sałatka, którą jem regularnie raz w tygodniu na niedzielne śniadanie już od ponad(...)miesiąca :) Dodaj napis Składniki : - 1 szklanka suchej kaszy jaglanej - 2 czerwone cebule (podsmażona) - 1 pęczek szczypiorku - 1 puszka czerwonej fasoli - 4 ogórki kiszone - 1/2 awokado - 8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - na sos : 3 łyżeczki musztardy + 3 łyżeczki oleju lnianego Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki, dodać
zdrowa vege kuchniaProszę, tylko do niczego go nie porównujmy! W przeciwieństwie do zwykłego budyniu na żółtkach i skrobi ten oferuje więcej – pożywną kaszę, naturalną słodycz suszonych daktyli i sporą dawkę błonnika. Kaszę jaglaną wysypujemy na gęste nylonowe sitko, przelewamy dwukrotnie świeżo zagotowaną wodą z czajnika a następnie płuczemy, delikatnie kaszę na sitku mieszając, pod gorącą bieżącą wodą z kranu. Taki zabieg sprawia(...)150ml 223kcal na porcję (zrobioną na krowim mleku 3,2%) – 6.7g B, 5.9g T, 34g W 450ml mleka – dowolnego (+zapas 80-100ml do blendowania) 85g kaszy jaglanej 10 daktyli suszonych bez pestek (12-15 jeśli wolicie bardzo słodkie desery) 8-10 śliwek kalifornijskich 7g oleju kokosowego (pełna łyżeczka) świeże owoce i zioła do dekoracji
Karo in the Kitchendzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast kaszy jaglanej były płatki owsiane, a zamiast ricotty twaróg. Jadłam wypiek od razy po wyjęciu z piekarnika, ale polecam upiec serniczek wieczorem i zostawić na noc w piekarniku - będzie jeszcze lepszy, bardziej(...)zwarty, smaki się "przegryzą" :) Jeśli jednak zdecydujecie się jeść na ciepło to dobrze jest ugotować kaszę poprzedniego wieczoru, zaoszczędzicie dużo czasu :) PRZEPIS /1 porcja/ ~40g kaszy jaglanej ~3/4 szklanki mleka/wody ~125g ricotty (pół opakowania) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~jajko ~100g malin Kaszę gotujemy na mleku/wodzie. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami, zostawiając trochę malin na wierzch
breakfast of dreamsIdealny dla bezglutenowców, wegan i osób które unikają laktozy oraz cukru. Jest kilka możliwości zamienników więc każdy znajdzie idealną opcję dla siebie. Składniki na 2 porcje: 1/4 szkl. kaszy jaglanej 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego 1 szkl. mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji vegan) 4 kostki gorzkiej czekolady + 4 łyżki mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji(...)vegan) + 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/miodu Garść prażonych, pokruszonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w ciepłej wodzie. Gotujemy na małym ogniu w szklance mleka, do momentu aż zostanie minimalna ilość mleka ponad poziom kaszy. Studzimy kaszę. Blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym i bananem. Przekładamy do pucharków. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem i słodzidłem. Polewamy budyń
Czarnawisienkamożesz dodać odrobinę – wszystko zależy od tego, jak bardzo masz otwartą dziurkę w pokrywce. Wsyp do garnka 0,5 łyżeczki soli i gotuj jeszcze przez 10 minut. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej (1/4 łyżeczki soli) wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ja nie zagęszczam mąką gulaszu – wody było tak mało, że sam z siebie powinien mieć gulaszową konsystencję(...)marchewki (3 małe sztuki) 140 g cebuli (1 mała) 1/2 litra wody 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka oleju 1/2 płaskiej łyżeczki soli 200 g kaszy jaglanej Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!Sezon na owoce sprzyja przygotowywaniu świeżych i pachnących musów owocowych. W połączeniu typowo śniadaniowymi produktami: z jogurtem, ulubionym serkiem, musli, ulubionymi płatkami,ugotowaną i zmiksowaną kaszą jaglaną, ryżem czy pokruszonymi waflami ryżowymi może być pożywnym, pysznym i lekkim posiłkiem. Przygotowanie słoiczka śniadaniowego trwa kilka minut, dlatego nawet Ci najbardziej zapracowani mogą pozwolić sobie na przyjemne , zdrowe(...)waniliowego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego łyżka miodu łyżka rozdrobnionych orzechów Kaszę rozdrabniamy razem z serkiem blenderem na gładką masę. Miksujemy również banany i kiwi. Układamy warstwami, zaczynając od kaszy jaglanej. Polewany jogurtem. Do każdej z masy możemy dodać odrobinę cukru i miodu. Całość polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. BORÓWKI+ PŁATKI JAGLANE+ SEREK NATURALNY+ KAKAO POTRZEBUJEMY: Dużą garść borówek
WYSPA SZCZĘSLIWAmiałam pomysłu na upominek z okazji Dnia Babci, ale wiedziałam że ucieszy się chociaż z takiego drobnego gestu... :) Lubię zdrowsze wypieki, więc zamiast zwykłej mąki, użyłam zmielonej kaszy jaglanej. W połowie pracy zauważyłam, że w lodówce nie ma jajek, więc w roztargnieniu użyłam dobrze znanego mi zamiennika - bananowego puree. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto było na tyle płynne(...)swobodnie odwrócić na drugą stronę. Pomimo swej ,,zdrowotności" wyszło naprawdę smaczne i słodkie. Babci też bardzo zasmakowało, chociaż jest wierna tradycyjnym wypiekom. Naprawdę warto spróbować! ;) Składniki: 300 g kaszy jaglanej (lub mąki jaglanej) opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 dojrzałe banany (+/- 200 g po obraniu) 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy (15 g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody
Kuchnia Ellietakie na patyku! Zanim jednak weźmiecie się za lody, koniecznie spróbujcie batoników! Batony są idealnym rozwiązaniem na ciepłe, letnie dni – nie wymagają rozgrzewania piekarnika, wystarczy blender i wcześniej ugotowana kasza jaglana. Jeśli tak jak ja, czasem nie wiecie co zrobić z nadmiarem ugotowanej kaszy, to od dzisiaj powinno Wam być trochę łatwiej ; ). Dodatkowo, oprócz wspomnianych daktyli, bazują na bardzo prostych(...)zimno, dlatego należy przetrzymywać je w lodówce. To ich jedyna wada, oprócz tego mają same zalety! Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie Składniki spód 160g (szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej 50g bezglutenowych płatków owsianych + do posypania 50ml oleju kokosowego 30g wiórków kokosowych 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 15g suszonych daktyli (zwykłych sklepowych) szczypta soli
Fill The Bowltakie na patyku! Zanim jednak weźmiecie się za lody, koniecznie spróbujcie batoników! Batony są idealnym rozwiązaniem na ciepłe, letnie dni – nie wymagają rozgrzewania piekarnika, wystarczy blender i wcześniej ugotowana kasza jaglana. Jeśli tak jak ja, czasem nie wiecie co zrobić z nadmiarem ugotowanej kaszy, to od dzisiaj powinno Wam być trochę łatwiej ; ). Dodatkowo, oprócz wspomnianych daktyli, bazują na bardzo prostych(...)zimno, dlatego należy przetrzymywać je w lodówce. To ich jedyna wada, oprócz tego mają same zalety! Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie Składniki spód 160g (szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej 50g bezglutenowych płatków owsianych + do posypania 50ml oleju kokosowego 30g wiórków kokosowych 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 15g suszonych daktyli (zwykłych sklepowych) szczypta soli
Fill The Bowlmówią, ludzie się zmieniają. Z upływem czasu przerodziłam się w fanatyczkę rabarbaru i co roku z utęsknieniem czekam na czas, gdy zagości on na targowych straganach. Składniki: -kasza jaglana (ok.50g) -jeden banan (ok.100g) -dwie łyżki serka wiejskiego (ok.50g) -jedna łodyga rabarbaru -cynamon -garść jagód goji (ok.15g) Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy. W tym czasie obieramy rabarbar
Gawron w rosoleUwielbiam jaglankę, uwielbiam czekoladę, dorzucam do tego orzechy, rodzynki i zamykam je w zgrabnych, trójkątnych wafelkach. Świetny sposób, aby sprawnie podrzucić do menu naszych dzieci kaszę jaglaną. Smak tych wafelków wciąga bardzo, ale przecież to Super Słodycze, więc nie musimy się przejmować gdy trochę przeholujemy i zjemy za dużo. SKŁADNIKI: 3 duże suche wafle 1 szklanka kaszy(...)jaglanej 3 szklanki mleka 6 łyżek wiórek kokosowych 8 łyżek miodu 200 g daktyli 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70% 2,5 łyżki oleju kokosowego 2 garści orzechów garść rodzynek PRZEPIS: w garnku z grubym dnem zagotowuję mleko, dodając do niego wiórki kokosowe dodaję kasze i gotuję na wolnym ogniu często mieszając, daktyle zalewam gorąca wodą
Upiecz sobie babeczkęwydaniu przykryła truskawki, co okazało się niesamowicie smaczne. Crumble świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na deser. Słodkie i chrupiące - czego chcieć więcej? :) Składniki na 2 kokilki: 30g kaszy jaglanej 20g płatków owsianych 180g truskawek 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie i gotujemy aż będzie miękka. Łączymy
Czarnawisienkanasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka 2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli 2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo: jagody goji Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka(...)koksową, nasiona chia, cukier waniliowy, ksylitol, szczyptę, soli, ubite na sztywno białka oraz mleko. Delikatnie zamiksuj bądź wymieszaj łyżką. Przestudzoną kaszę przełóż do malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę
Zdrowie na języku :Płyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej, by ciasto lepiej wyrosło krem - 100 g kaszy jaglanej - szklanka mleka - 50 g wiórków kokosowych - tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać(...)wypełnić 1,5-2 łyżkami ciasta do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 20 - 25 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać na sitku, zalać w garnku mlekiem, zagotować i trzymać przez kilkanaście minut. Następnie kaszę przemieszać i odstawić by całkowicie wchłonęła płyn. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli
Kuchnia Ellie