Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula(...)rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie
Codziennik Kuchennybędzie nim piernik, którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko w zdrowszym wydaniu.😊 Składniki na 2 porcje: -150 g kaszy jaglanej -150 g fasolki szparagowej ciętej -150 g papryki czerwonej -250 g mięsa -2 łyżki tłuszczu -po pół łyżeczki curry i kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuzdrowy obiad i w miarę szybki, oczywiście bezglutenowy. Nasza ukochana jaglanka ugotowana z odrobiną kurkumy, do tego przysmażone pieczarki, blanszowany brokuł, kukurydzka itd. Bardzo polecam :-) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek 1 brokuł 1 puszka kukurydzy garść pomidorków koktajlowych tahini kurkuma, sól, pierz, oregano, bazylia, cukier 1/2 cytryny oliwa i masło Wykonanie: 1. Kroimy cebulę(...)pieczarek z kukurydzą, dodajemy bazylię. 4. Przygotowujemy sos tahini - 3 łyżki tahini wlewamy do filiżanki, wyciskamy 1/2 cytryny, odrobinę solimy i słodzimy, mieszamy i sos gotowy. 5. Czas na kaszę jaglaną. Przed ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać na sitku, najpierw pod zimną wodą, potem pod gorącą. Zagotowujemy szklankę wody (na pół szklanki kaszy), gdy zawrze wrzucamy łyżkę masła, odrobinę soli
Kawa z mlekiemSzybkie i zdrowe słodycze zawsze mile widziane! Do wykonania pralinek morelowych można wykorzystać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną nawet jeśli była solona. Jeżeli chcemy aby nasze pralinki były wegańskie to możemy użyć syropu klonowego lub daktyli zamiast miodu. SKŁADNIKI / 10 pralinek: * 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej * ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych * 6 suszonych moreli * 1 ½ łyżki miodu * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka
Mohiellaidealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia(...)powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło. W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Dodać mak , wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane
Smaczne ZdroweSmak gotującego się w nim budyniu, na krótką chwilę zaczarował mój przemarznięty umysł. Kremowa ricotta, banan, chrupiące nerkowce i porządna łyżka miodu.. Czego chcieć więcej ? Składniki: -50g kaszy jaglanej -jeden banan -dwie spore łyżki ricotty -3 łyżki mleka -łyżka miodu -garść nerkowców Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy wchłonie całą wodę dodać mleko, ricottę
Gawron w rosolejaglankę, a ja jakoś nie mogę się do niej przekonać. Jednak wiem, jak zdrowa i potrzebna w naszym jadłospisie jest kasza. Z tego powodu rozpoczęłam poszukiwania mojego sposobu na kaszę jaglaną. Jak nie wiadomo co zrobić, to placki zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru(...)pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku - papryka słodka, chili
Corner With Recipesmleku i zawierał również jogurt naturalny. Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut. Przepis(...)postacią witamin i składników mineralnych ,że spokojnie możecie sobie na niego pozwolić. Podane składniki starczają na 3-4 porcje ,więc zachęcam was do wypróbowania. Składniki : 50 g kaszy jaglanej 270 ml mleka migdałowego/ryżowego 1 duży banan (ok.100 g) 2 łyżki melasy karobowej 3 czubate łyżki ciemnego kakao holenderskiego 50 g orzechów laskowych
vaniliowoczekoladowazdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za mało wody i kasza słabo się zapiekła, ale szarlotka bardzo smaczna, zdrowa, bo zawiera tylko kaszę jaglaną, płatki migdałów, jabłka, suszone daktyle, banana, cynamon i wodę. Świetnie smakuje na ciepło :). Przepis trochę zmodyfikowałam i nie dodałam błonnika witalnego, bo go nie miałam. Miłego weekendu Wam życzę(...)Składniki: 350 g kaszy jaglanej 1 kg jabłek 1 szklanka suszonych daktyli 1 banan 50 g płatków migdałowych 1 łyżka mielonego cynamonu 1/2 szklanki wody (można dać więcej) Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do daktyli i banana dajemy wodę i miksujemy, następnie łączymy je z wcześniej startymi na tarce jabłkami. Mieszamy, dodajemy surową kaszę, płatki
kruche babeczkinieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie "gra jest warta świeczki". Kasza jaglana zdecydowanie należy do moich ulubionych. Doskonale sprawdza się w wersji wytrawnej- z mięsem, warzywami, twarogiem, ale jeszcze lepiej smakuje na słodko. Jeśli próbowaliście muffinek ( KLIK ) lub brownie ( KLIK(...)węglowodanów oraz 0,9g błonnika . Kaloryczność na 100g to 296,7kcal w tym 11,5g białka , 14,1g tłuszczu , 32,5g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy
peanutbuttermonsterdobre i zdrowe jedzenie :) Przygotowanie tego deseru nie jest pracochłonne, dlatego polecam spróbować - zamiast ciasta z cukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki) tabliczka czekolady 70% 2 czubate łyżki kakao 2 banany laska wanilii 2 łyżki cukru (ksylitolu(...)łyżki oleju kokosowego 450 g mrożonych malin 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie gorącą wodą, by pozbyć się goryczki Następnie zalać 2 szklankami zimnego mleka, dodać pociętą laskę wanilii, olej kokosowy i cukier Zagotować, gdy kasza wchłonie większość mleka dodać wodę i mleko kokosowe Zagotować, poczekać aż kasza wchłonie większość płynu i zestawić z ognia
pyszne zdrowościproste i bardzo malownicze danie z piekarnika. Połączyłam moje ulubione smaki. Ciekawe czy wam to połączenie przypadnie do gustu? 4 – 5 strąków czerwonej papryki 1 szkl suchej kaszy jaglanej EcoBlik 100 g sera halloumi 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki rodzynek natka pietruszki ostra papryka kumin sól Kaszę jaglaną ugotować
Polska ZupaPlacuszki zobaczyłam u Oli . Ola zawsze coś ciekawego i pysznego pichci, więc ja często do niej zaglądam i czasem korzystam z jej twórczości :)). Do kaszy jaglanej i placuszków wszelkiego rodzaju długo nie trzeba mnie przekonywać ;)) Oczywiście czasu brak i tak zeszło z ich zrobieniem, ale w końcu się udało :)) Zmieniłam troszkę proporcje, bo mam w domu dwóch głodomorów(...)troszkę wiórek kokosowych. Placuszki są pyszne, można je zjeść z dżemem, same lub tak jak mój młody z syropem klonowym. Bardzo nam wszystkim smakowały i polecam :)) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowana w 2 szklankach wody) 3 jajka 3 łyżki wody 2 kopiate łyżki mąki troszkę wiórek kokosowych cynamon szczypta kurkumy 1 łyżka ksyliotlu cukier puder do posypania olej kokosowy
kruche babeczkiPrzychodzę wczoraj późno do domu po pracy, głodna (czytaj:zła) nie mając nawet planu na obiad, a tu niespodzianka - siostra przygotowała pyszne danie! Kaszę jaglaną ugotowała (ok. 15 minut), warzywa podsmażyła na patelni dodając czosnek, sól, pieprz, sos chilli-czosnkowy TaoTao. Do warzyw(...)patelni dodała ugotowaną kaszę i wymerdała całość. A na samej górze danie zostało skropione ciemnym sosem sojowym i świeżą rzeżuchą z balkonowej uprawy! Mówię Wam - pycha! Składniki: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 1 ząbek czosnku - warzywa na patelnie mrożonka (oczywiście świeże jak najbardziej!) - garść rzeżuchy - sos ciemny sojowy - sos chilli czosnkowy - sól, pieprz do smaku - olej - sos chilli-czosnkowy
upichconawtedy smakują jeszcze lepiej. Takie kuleczki będą doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę lub deser, ale świetnie sprawdzą się też podczas imprez. Składniki (około 10-12 kuleczek): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki miodu, syropu z agawy lub ksylitolu 5 łyżek wiórków kokosowych + ok. 1/2 szklanki do obtoczenia kuleczek opcjonalnie: 1/3 szklanki zmielonych na mąkę(...)migdałów i kilka obranych ze skórki całych migdałów* Wykonanie: Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 1 i 1/2 szklankami mleka, gotować około 20-25 minut (kasza powinna wchłonąć całe mleko i wyjść gęsta i zbita), pod koniec dosłodzić, wsypać wiórki kokosowe oraz opcjonalnie zmielone migdały i dokładnie
Healthy food explorer