się oprzeć. A krówki pod wpływem ciepłego budyniu zaczęły się lekko roztapiać, tworząc sos krówkowy. Niebo w gębie! Idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2- 2 i 1/2 mleka kokosowego 4-5 łyżeczek kremu Super Krówka o dowolnym smaku ( u mnie pistacjowo-kakaowy) 4-6 szt. krówek Super Krówka o dowolnym smaku ( u mnie(...)kokosowe) Wykonane: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewam dwiema szklankami mleka kokosowego i gotujemy do momentu, aż kasza będzie miękka (około 15 min.). Następnie dodajemy krem - ilość zależna od tego jakie słodkie lubimy- i mieszamy, aż krem całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki budyń
Kuchnia MagdaLenyprzynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe […] Artykuł Jajka faszerowane kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopejest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam faszerowaną kaszą jaglaną , do tego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: 2 cukinie 1 szklanka kaszy jaglanej 3 kiełbaski śląskie natka pietruszki
kruche babeczkiskończył, zatem wszystkim dzieciom i dzieciakom składam serdeczne życzenia radości, dziecięcego optymizmu i wielu powodów do uśmiechu. A w prezencie mam dla Was przepis na pralinki rafaello wykonane z kaszy jaglanej. Łatwe do wykonania i świetna zabawa przy ich formowaniu :) A jaka radość, gdy smakują Gościom lub Obdarowanym :) Składniki (na ok. 25 kulek): 150 ml kaszy jaglanej 300 ml mleka(...)kwestia gustu) aromat migdałowy (w wersji dla dorosłych może być likier amaretto) spora garść suszonych żurawin lub klasycznie migdały (te należy wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę) Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Do kaszy wlać mleko i gotować do wchłonięcia mleka. Mieszać pod koniec gotowania, by kasza nie przywarła do dna garnka. Zdjąć garnek
Weekendy w domu i ogrodzielekkiego i dzieci, że w końcu coś z sosikiem :P Inspirację na ten przepis znalazłam w ostatnim numerze magazynu Sól i Pieprz. Składniki: 400 g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Kaszę jaglaną opłukać przez dłuższą chwilę na sitku, po czym ugotować(...)zmniejszy swoją objętość (jeśli wolimy mniejsze kawałki szpinaku możemy go wcześniej posiekać na mniejsze kawałki). Również dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną wcześniej kaszę i wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej.* Smażyć na tłuszczu na brązowy kolor z obu stron
My simple kitchenMożna ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula(...)rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie
Codziennik Kuchennybędzie nim piernik, którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko w zdrowszym wydaniu.😊 Składniki na 2 porcje: -150 g kaszy jaglanej -150 g fasolki szparagowej ciętej -150 g papryki czerwonej -250 g mięsa -2 łyżki tłuszczu -po pół łyżeczki curry i kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuzdrowy obiad i w miarę szybki, oczywiście bezglutenowy. Nasza ukochana jaglanka ugotowana z odrobiną kurkumy, do tego przysmażone pieczarki, blanszowany brokuł, kukurydzka itd. Bardzo polecam :-) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek 1 brokuł 1 puszka kukurydzy garść pomidorków koktajlowych tahini kurkuma, sól, pierz, oregano, bazylia, cukier 1/2 cytryny oliwa i masło Wykonanie: 1. Kroimy cebulę(...)pieczarek z kukurydzą, dodajemy bazylię. 4. Przygotowujemy sos tahini - 3 łyżki tahini wlewamy do filiżanki, wyciskamy 1/2 cytryny, odrobinę solimy i słodzimy, mieszamy i sos gotowy. 5. Czas na kaszę jaglaną. Przed ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać na sitku, najpierw pod zimną wodą, potem pod gorącą. Zagotowujemy szklankę wody (na pół szklanki kaszy), gdy zawrze wrzucamy łyżkę masła, odrobinę soli
Kawa z mlekiemSzybkie i zdrowe słodycze zawsze mile widziane! Do wykonania pralinek morelowych można wykorzystać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną nawet jeśli była solona. Jeżeli chcemy aby nasze pralinki były wegańskie to możemy użyć syropu klonowego lub daktyli zamiast miodu. SKŁADNIKI / 10 pralinek: * 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej * ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych * 6 suszonych moreli * 1 ½ łyżki miodu * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka
Mohiellaidealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia(...)powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło. W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Dodać mak , wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane
Smaczne ZdroweSmak gotującego się w nim budyniu, na krótką chwilę zaczarował mój przemarznięty umysł. Kremowa ricotta, banan, chrupiące nerkowce i porządna łyżka miodu.. Czego chcieć więcej ? Składniki: -50g kaszy jaglanej -jeden banan -dwie spore łyżki ricotty -3 łyżki mleka -łyżka miodu -garść nerkowców Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy wchłonie całą wodę dodać mleko, ricottę
Gawron w rosolejaglankę, a ja jakoś nie mogę się do niej przekonać. Jednak wiem, jak zdrowa i potrzebna w naszym jadłospisie jest kasza. Z tego powodu rozpoczęłam poszukiwania mojego sposobu na kaszę jaglaną. Jak nie wiadomo co zrobić, to placki zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru(...)pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku - papryka słodka, chili
Corner With Recipesmleku i zawierał również jogurt naturalny. Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut. Przepis(...)postacią witamin i składników mineralnych ,że spokojnie możecie sobie na niego pozwolić. Podane składniki starczają na 3-4 porcje ,więc zachęcam was do wypróbowania. Składniki : 50 g kaszy jaglanej 270 ml mleka migdałowego/ryżowego 1 duży banan (ok.100 g) 2 łyżki melasy karobowej 3 czubate łyżki ciemnego kakao holenderskiego 50 g orzechów laskowych
vaniliowoczekoladowazdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za mało wody i kasza słabo się zapiekła, ale szarlotka bardzo smaczna, zdrowa, bo zawiera tylko kaszę jaglaną, płatki migdałów, jabłka, suszone daktyle, banana, cynamon i wodę. Świetnie smakuje na ciepło :). Przepis trochę zmodyfikowałam i nie dodałam błonnika witalnego, bo go nie miałam. Miłego weekendu Wam życzę(...)Składniki: 350 g kaszy jaglanej 1 kg jabłek 1 szklanka suszonych daktyli 1 banan 50 g płatków migdałowych 1 łyżka mielonego cynamonu 1/2 szklanki wody (można dać więcej) Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do daktyli i banana dajemy wodę i miksujemy, następnie łączymy je z wcześniej startymi na tarce jabłkami. Mieszamy, dodajemy surową kaszę, płatki
kruche babeczki