Dawno mnie tu nie było, mam nadzieję, że teraz już nic nie stanie mi na przeszkodzie, by gotować i pisać regularnie :) Dzisiaj proponuję pyszne śniadanie lub deser z kaszy jaglanej. Prosty i szybki w przygotowaniu budyń z bananową nutą :) Zachęcam! :) Składniki (na małe 4 porcje lub 2 większe): pół szklanki suchej kaszy jaglanej +szklanka wody banan czubata łyżka niesłodkiego
Czerwona PorzeczkaKuleczki choć niepozorne, zawierają mnóstwo wartości odżywczych: witaminy z grupy B, miedź, żelazo, potas, łatwo przyswajalne białko oraz cenny błonnik. Składniki (15 sztuk): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego 1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych 1-2 łyżki miodu Dodatkowo: 15 całych migdałów Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek Przygotowanie(...)Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek. 2) Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. 3) Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 4) Z gotowej, lekko przestudzonej masy
Fitsweet.mebabeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku i rozpoczęła pałaszowanie babeczek mówiąc, że lepszych w życiu nie jadła. Szkoda, że nie widzieliście jej miny, kiedy jej oznajmiłam, że są zrobione z kaszy jaglanej! Co się uśmiałam, […] Artykuł Babeczki jaglane pochodzi
WiszniówkaNiecodzienne placuszki przygotowane ze zmielonej kaszy jaglanej :) Ciasto jest dość wymagające, lepkie, trudniejsze w smażeniu niż tradycyjne pancakes, ale zdecydowanie warte zachodu :) Przepis pochodzi z moich starych zbiorów, z początków przygody z gotowaniem. Dziś postanowiłam go ulepszyć i podzielić się z Wami :) Placuszki podane są z rozetką wyciętą z jabłka i orzechami :) Składniki : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody
Chocolate Muffin BlogMiałam ostatnio ochotę na kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆 Składniki(...)porcje): 100 g kaszy jaglanej (Pole na Stole) 200 ml mleka roślinnego lub krowiego 200 ml wody 3 świeże daktyle 6 kostek gorzkiej czekolady (Pole na Stole) 1 łyżeczka kakao (Pole na Stole) 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka proszku maca (Pole na Stole) - opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą, gorącą
Zdrowie na języku :PBardzo lubię kaszę jaglaną na słodko. Ostatnio jem ją często w formie budyniu - na śniadanie, na deser lub nawet na kolację. Najczęściej w wersji czekoladowej - w końcu uwielbiam wszystko co ma w sobie kakao. Od pewnego czasu szukałam idealnej, budyniowej konsystencji - zwykle wychodziła mi zbyt gęsta i choć budyń był pyszny to jednak nie było to. W końcu mi się(...)gorąca woda do namoczenia 3 łyżki kakao 2 paski gorzkiej czekolady ulubiony słodzik (opcjonalnie) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 2 szklankami mleka, gotować około 20 minut, pod koniec dodać czekoladę i wymieszać
Healthy food explorerkremowe kokosowe kulki, a środku ukryty chrupiący migdał. Nie może być inaczej - to rafaello (celowo napisałam przez jedno F). Z tą jednak różnica, że moje rafaello przygotowałam na bazie kaszy jaglanej, więc każda słodka kaloria jest bardziej zdrowa, niż w tradycyjnych pralinkach. Składniki (na 20-24sztuki): 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 1 szklanka wiórków(...)Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Gdy kasza wystygnie, zblendować na gładką masę. W międzyczasie podprażyć migdały na suchej patelni. Z masy jaglano-kokosowej zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do każdej wkładając migdał. Kulki obtoczyć w wiórkach, ułożyć na talerzu, schłodzić w lodowce. Jaglane rafaello najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego
Obiad gotowyJagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy(...)jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę
Weekendy w domu i ogrodziewartości odżywcze. Chałwowa jaglanka z owocami 2017-08-31 18:43:40 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Składniki 1 szklanka kaszy jaglanej (185 g) 2 szklanki mleka roślinnego (500 ml) szczypta soli 2 łyżki tahiny (pasta sezamowa, nadaje chałwowy posmak) (24 g) 2 łyżki syropu klonowego (lub innego) (20 g) szczypta(...)cynamonu garść owoców leśnych (u mnie mrożone jeżyny) zmiksowanych na mus z 2 łyżkami mleka roślinnego garść malin do przybrania (60 g) 1 łyżka migdałów (15 g) Przygotowanie Kaszę jaglaną przepłucz kilkukrotnie gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalej kaszę w rondelku z grubym dnem mlekiem roślinnym, dodaj sól. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn, cały czas mieszając
Powiedz dietom nieprzeze mnie było lubiane i przez tych dorosłych i przez tych mniejszych, a pulpeciki wszyscy lubią :) Składniki (porcja na 4 osoby): 500g ciecierzycy łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 100g kaszy jaglanej 40g parmezanu 2 cebule (czerwona i biała) 2 ząbki czosnku 5 liści bazylii 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko sok z limonki soda oczyszczona (około 1/3 łyżeczki(...)dokładnie opłukaną w zimnej wodzie na noc. Ciecierzycę po potrojeniu objętości przez noc gotujemy w nieosolonej wodzie z dodatkiem odrobiny sody oczyszczonej (aby szybciej zmiękła) przez około 30 minut. Kasze jaglaną gotujemy razem z obrana marchewką, również bez soli. Kaszę i warzywa odsączamy i delikatnie studzimy. Czosnek, cebule oraz bazylię siekamy. Wszystkie składniki (oprócz 1/2 szklanki ciecierzycy) wkładamy do wysokiej
ChilliJemySkładniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 3 ugotowane lub upieczone buraki - 6 daktyli - 2 łyżki rozdzynek - 2 łyżki płatków owsianych - 3 łyżki lnu - 1 łyżka oleju kokosowego - 4 łyżki prawdziwego kakao Ekspresowe studzenie babeczek na balkonie . Pilnują by nikt ich nie ukradł :) Przygotowanie: Kasz jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Do gorącej
Szkrab Je Samdziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy(...)ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę
Kolizje SmakówKasza jaglana - to niestety często pomijana kasza . Zupełnie niesłusznie, Jest smaczna , delikatna i zdrowa. Dziś pokażę Wam jak można przyrządzić smaczne kotleciki z tej kaszy, które można schrupać sobie na kolację albo na obiadek- są świetne dla dzieciaków. Mojemu niejadkowi bardzo smakowało Kotleciki jaglane - 1 szklanka kaszy jaglanej - 2 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pół strąka czerwonej papryki - garść
Kuchnia Pełna Emocjidaniach głównych, deserach czy sałatkach. No po prostu lubię ją bardzo:) Dzisiejsza sałatka to na pewno ciekawa propozycja dla wszystkich jaglanoholików;) jest smaczna i sycąca:) Bazę stanowi oczywiście kasza jaglana, a dodatki takie jak podsmażone na masełku małe pieczarki, kiełki, bekon i jajko w koszulce tylko dodają jej atrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej
Smaki Na Talerzu