nigdy się na nich nie zawiodłam Tutaj link do sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/ Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej Składniki na burgery (2 sztuki): 75 g kaszy jaglanej + 180 ml gorącej wody i szczypta soli 3 pieczarki 1 podsmażona wcześniej cebula 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka(...)hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania: Do garnka daj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Zalej ją gorącą wodą i dodaj szczyptę soli. Całość gotuj do momentu wsiąknięcia wody przez kaszę (ok. 10 minut). Siemię lniane zmiel i wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Odstaw
Via GustoCzasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego na dzisiejszy obiad nie cudowałam za bardzo. Kasza jaglana na słono - zdecydowanie bardziej przemawia do mnie niż na słodko. Pierś z kurczaka ugotowałam na parze, pomidory odsączyłam z zalewy, pokroiłam w drobne paseczki, wymieszałam z kaszą, posypałam pestkami dyni i żurawiną. Dolałam odrobinę, ok. łyżkę zalewy z pomidorów. Sól, pieprz i widelec na koniec(...)oczywiście do schrupania. Przepyszna na zimno i na ciepło. Składniki: 100 g kaszy jaglanej słoik (ok. 250 g) suszonych pomidorów w zalewie 1 pierś z kurczaka garść pestek dyni garść żurawiny sól, pierz Sposób przyrządzenia: Kaszę przed gotowaniem dokładnie wypłukać, żeby pozbyć się goryczy.Gotujemy 1:2.Pierś z kurczaka ugotować na parze
pieprzny smaczekSkładniki: - 3 łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 jajko - 1 gruszka - 3 łyżki amarantusa ekspandowanego - 1 łyżka mąki z plaskurki - 1 łyżka pestek dyni - olej kokosowy do posmarowania Przygotowanie Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Pestki z dyni mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Placuszki pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia
Szkrab Je SamSkładniki : - 2 bakłażany - sól kłodawska - 1 szklanka kaszy jaglanej - 1 czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pomidory daktylowe - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka pasty z kurkumy -->przepis TU<-- - garść listków świeżej bazylii - opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Bakłażany myjemy, kroimy na pół, posypujmy solą kłodawską i odstawiamy na 30 minut. Warzywa puszczą soki. Płuczemy(...)rozsmarować po około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego na 1 bakłażan. Bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut, Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażany wyciągamy z piekarnika. Gdy trochę przestygną delikatnie wydrążamy
Szkrab Je Samróżnego rodzaju domowe kuleczki. Na blogu pojawiały się już kilkakrotnie. Przeważnie miksowałam orzechy i suszone owoce, jednak zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Olga Smile , postanowiłam wykorzystać moją ukochaną kaszę jaglaną. Przepis jednak nieco zmodyfikowałam, a efekt wyszedł równie zadowalający. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka ryżowego lub migdałowego 1 ½ szklanki wody 2 szklanki wiórków kokosowych plus jeszcze
Roślinna - blog wegańskiDawno mnie tu nie było, mam nadzieję, że teraz już nic nie stanie mi na przeszkodzie, by gotować i pisać regularnie :) Dzisiaj proponuję pyszne śniadanie lub deser z kaszy jaglanej. Prosty i szybki w przygotowaniu budyń z bananową nutą :) Zachęcam! :) Składniki (na małe 4 porcje lub 2 większe): pół szklanki suchej kaszy jaglanej +szklanka wody banan czubata łyżka niesłodkiego
Czerwona PorzeczkaKuleczki choć niepozorne, zawierają mnóstwo wartości odżywczych: witaminy z grupy B, miedź, żelazo, potas, łatwo przyswajalne białko oraz cenny błonnik. Składniki (15 sztuk): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego 1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych 1-2 łyżki miodu Dodatkowo: 15 całych migdałów Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek Przygotowanie(...)Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek. 2) Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. 3) Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 4) Z gotowej, lekko przestudzonej masy
Fitsweet.mebabeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku i rozpoczęła pałaszowanie babeczek mówiąc, że lepszych w życiu nie jadła. Szkoda, że nie widzieliście jej miny, kiedy jej oznajmiłam, że są zrobione z kaszy jaglanej! Co się uśmiałam, […] Artykuł Babeczki jaglane pochodzi
WiszniówkaNiecodzienne placuszki przygotowane ze zmielonej kaszy jaglanej :) Ciasto jest dość wymagające, lepkie, trudniejsze w smażeniu niż tradycyjne pancakes, ale zdecydowanie warte zachodu :) Przepis pochodzi z moich starych zbiorów, z początków przygody z gotowaniem. Dziś postanowiłam go ulepszyć i podzielić się z Wami :) Placuszki podane są z rozetką wyciętą z jabłka i orzechami :) Składniki : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody
Chocolate Muffin BlogMiałam ostatnio ochotę na kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆 Składniki(...)porcje): 100 g kaszy jaglanej (Pole na Stole) 200 ml mleka roślinnego lub krowiego 200 ml wody 3 świeże daktyle 6 kostek gorzkiej czekolady (Pole na Stole) 1 łyżeczka kakao (Pole na Stole) 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka proszku maca (Pole na Stole) - opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą, gorącą
Zdrowie na języku :PBardzo lubię kaszę jaglaną na słodko. Ostatnio jem ją często w formie budyniu - na śniadanie, na deser lub nawet na kolację. Najczęściej w wersji czekoladowej - w końcu uwielbiam wszystko co ma w sobie kakao. Od pewnego czasu szukałam idealnej, budyniowej konsystencji - zwykle wychodziła mi zbyt gęsta i choć budyń był pyszny to jednak nie było to. W końcu mi się(...)gorąca woda do namoczenia 3 łyżki kakao 2 paski gorzkiej czekolady ulubiony słodzik (opcjonalnie) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 2 szklankami mleka, gotować około 20 minut, pod koniec dodać czekoladę i wymieszać
Healthy food explorerkremowe kokosowe kulki, a środku ukryty chrupiący migdał. Nie może być inaczej - to rafaello (celowo napisałam przez jedno F). Z tą jednak różnica, że moje rafaello przygotowałam na bazie kaszy jaglanej, więc każda słodka kaloria jest bardziej zdrowa, niż w tradycyjnych pralinkach. Składniki (na 20-24sztuki): 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 1 szklanka wiórków(...)Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Gdy kasza wystygnie, zblendować na gładką masę. W międzyczasie podprażyć migdały na suchej patelni. Z masy jaglano-kokosowej zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, do każdej wkładając migdał. Kulki obtoczyć w wiórkach, ułożyć na talerzu, schłodzić w lodowce. Jaglane rafaello najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego
Obiad gotowyJagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy(...)jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę
Weekendy w domu i ogrodziewartości odżywcze. Chałwowa jaglanka z owocami 2017-08-31 18:43:40 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Składniki 1 szklanka kaszy jaglanej (185 g) 2 szklanki mleka roślinnego (500 ml) szczypta soli 2 łyżki tahiny (pasta sezamowa, nadaje chałwowy posmak) (24 g) 2 łyżki syropu klonowego (lub innego) (20 g) szczypta(...)cynamonu garść owoców leśnych (u mnie mrożone jeżyny) zmiksowanych na mus z 2 łyżkami mleka roślinnego garść malin do przybrania (60 g) 1 łyżka migdałów (15 g) Przygotowanie Kaszę jaglaną przepłucz kilkukrotnie gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalej kaszę w rondelku z grubym dnem mlekiem roślinnym, dodaj sól. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn, cały czas mieszając
Powiedz dietom nie