kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:154/466)

Placki z kaszy jaglanej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 115

Ogólnie kaszę jaglaną ze szpinakiem i suszonymi pomidorami lubię bardzo tak, jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Ostatnio mięso nie bardzo mi smakuje, więc jem go znacznie mniej. Przygotowaną wcześniej kaszę wykorzystałam do placków, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. 2 porcje: 100 g kaszy jaglanej 75 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach 5-6 pomidorów suszonych

Kucharzyca
Jaglanka na awokado i buraczku. Szaleństwo witamin w jednym daniu dla niemowlaka 136

jaglanka z ukrytym warzywkiem. Jak jednym daniem wzbogacić dietę niemowlaka i mamy? Jaglanka na awokado i buraczku. Szaleństwo witamin w jednym daniu dla niemowlaka 1 mały burak 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 banan 40 gramów awokado (/bez skórki i pestki) skórka z 1/3 cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny Buraka gotujemy do miękkości w skórce (przez około(...)albo pieczemy w piekarniku w 200℃ (przez około 40 minut). Obieramy i studzimy. Możemy być cwani i kupić gotowego, ugotowanego buraka. Tarkujemy na małych oczkach. Banana rozdrabniamy widelcem.  Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą. Wlewamy do garnka wodę. Wsypujemy kaszę i dodajemy buraka, banana i skórkę z cytryny. Gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy dalej

Krupeczki
Szpinakowo kokosowy budyń jaglany - bez cukru 130

Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki  wiórków kokosowych  - bez siarczanów (  tutaj można poczytać dlaczego  ) 1 jabłko 2 kostki mrożonego szpinaku lub duża garść świeżego umytego i poszatkowanego 7 daktyli 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką wody, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szpinak i daktyle(...)dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2 szklnaki wody, gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Wiórki ściągamy z gazu i blendujemy. Dodajemy do ugotowanej kaszy razem z obranym i pokrojonym na kawałki jabłkiem i łyżką oleju kokosowego. Wszystko blendujemy, konsystencję robimy wg naszego gustu i możliwości blendera

Szkrab Je Sam
Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkiem i cynamonem 121

Kolejne, trzecie już na blogu placuszki z kaszy jaglanej - po placuszkach na słodko i tych na wytrawnie przyszedł czas na cynamonowo-jabłkowe, typowo jesienne smaki. Są bardzo smaczne, niezwykle chrupiące i aromatyczne. SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana) 1/2 szkl mleka 1 jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kto ugości moich gości?
CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY 168

Trzy powody, dla których warto spożywać kaszę jaglaną: 1) Wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.  2) Jest dobrym domowym lekarstwem na katar.  3) Ma działanie zasadotwórcze, dzięki czemu przywraca równowagę w naszym organizmie.  SKŁADNIKI (na 2 pucharki): 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej (100g) 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 paseczki

wege i kropka
Fasolowy kociołek z kaszą jaglaną 162

obiad do pracy. Łatwo się je odgrzewa a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, jak na danie z fasolą przystało. Fasolowy kociołek z pewnością nie rozczaruje kubków smakowych wielbicieli kaszy jaglanej. Zdrowo, szybko, tanio. Czego chcieć więcej od dania obiadowego? 200g kaszy jaglanej 500g mięsa mielonego 1 puszka białej fasolki 3 marchewki 2 cebule olej sól, pieprz, czosnek, papryka słodka(...)podsmażamy do zarumienienia. 2. Do garnka dodajemy odsączoną z zalewy fasolką i startą na tarce marchew. Chwilę podsmażamy. Zalewamy 2,5 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę, około 20 minut. 3. Podajemy udekorowane posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
muffiny rafaello (bez pieczenia) 125

był gotowy do blendowania. Dzięki swojej sorbetowej konsystencji, sprawił, że muffinki były w "lodowym klimacie" SKŁADNIKI: banan  3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki płatków migdałowych 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka ksylitolu 1/2 szklanki mleka  WYKONANIE: banana najlepiej zamrozić na ok 30 min (jeśli chcemy otrzymać lodowy efekt) banana blendujemy(...)czym mieszamy z mąką kokosową i jogurtem naturalnym- przekładamy do aluminiowych foremek (ok 1/2 foremki) kaszę jaglaną gotujemy w mleku, dosładzamy ksylitolem- do wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z płatkami migdałowymi, przekładamy do foremek muffinki odkładamy na ok 10 min do lodówki- następnie wyciągamy z foremek i obtaczamy w wiórkach kokosowych

healthy dreams
Chleb jaglany bez mąki 186

ciiii.... dzisiaj zjedzony z pietruszkowym pesto - omnomnom...  chleb jaglany bez mąki Przepis: własny / 1 bochenek / składniki: 180 g ziaren słonecznika (lub inne orzechy w dowolnych proporcjach) 120 g kaszy jaglanej 2 i 3/4 szklanki wody (szklanka = około 250 ml) 200 g płatków jaglanych 75 g nasion chia 75 g siemienia lnianego 2 łyżki oleju płaska łyżka soli Kaszę jaglaną

tost z dżemem
Sałatka do pracy 160

szybką sałatkę do pracy Jej dużą zaletą jest fakt, iż można ją przygotować dzień wcześniej Spróbujcie Sałatka do pracy porcja dla jednej osoby ok. 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki ulubionego pesto 40 g mozzarelli orzechy włoskie Sałatka najlepiej wygląda w szklanym, wyższym naczyniu, dlatego proponuję przygotować ją w słoiku Zazynamy od buraków – ja na początek je obrałam(...)pokroiłam mozzarellę w kostkę, a orzechy podprażyłam na suchej patelni (ok. 2 minut z każdej strony). Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe, czas na łączenie – do słoika przełóż kaszę jaglaną, na nią wyłóż pesto, rozprowadzając go po całej powierzchni kaszy. Teraz kolej na mozzarellę, buraki i na koniec całość posypujemy orzechami włoskimi. Gotowe Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z kaszą jaglaną i fetą :) 174

Prosta sałatka, której głównymi składnikami okazała się kasza jaglana oraz ser feta. Całość "doprawiona" różnymi warzywami, w tym oczywiście nieodzowne liście sałaty. Lekko, odżywczo i bardzo smacznie. Smak dodatkowo wzbogaca aminos kokosowy , który aktualnie jest moim ulubionym dodatkiem do sałatek. Składniki (1 porcja): 2 garście mixu sałat  45 g kaszy jaglanej (Misiontek) ok. 70 g sera feta

Zdrowie na języku :P
Budyń jaglany 152

Składniki na 1 porcję: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki soku jabłkowego 1 jabłko 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 laski wanilii garść orzechów włoskich garść rodzynek Kaszę jaglaną przelać wodą, aż będzie czysta. Zalać mlekiem i gotować około 8 minut, aż wchłonie cały płyn. Przełożyć do blendera zmiksować

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kaszą jaglaną i awokado 163

Prosta, ale pożywna sałatka z kaszą jaglaną i awokado. Dobra zarówno na odżywcze śniadanie jak i kolorową, wiosenną kolację. Składniki na 1 porcję: kilka garści rukoli 1/2 awokado 6-8 pomidorków koktajlowych 2 rzodkiewki 2 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej na dressing: 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu

Ze smakiem i z pasją
Kokosowy budyń jaglany :) 152

Budynie z kaszy jaglanej mogą stanowić zarówno zdrowy deser, a także jednocześnie pożywne śniadanie. Wersja czekoladowa (przepis TUTAJ ) była przepyszna! I ponownie ją polecam. Jednak dzisiaj zachęcam do kokosowych smaków. Kremowa, gęsta, nieco kleista konsystencja i wyraźny kokosowy smak. Kto się skusi? 😊 Składniki (2 porcje): 120 g kaszy jaglanej  ok. 500 ml mleka roślinnego (u mnie z nerkowców

Zdrowie na języku :P
Jaglane kulki a'la Raffaello 125

moim rodzinnym domu :) Z podanych składników wyszło 40 sztuk. Na zdjęciu jest 39, bo moja mama nie mogła się powstrzymać przed zjedzeniem jednego :) Składniki na kulki: szklanka suchej kaszy jaglanej mleko (o ilości napiszę w wykonaniu) 10 łyżek wiórków kokosowych niecałe pół kostki masła 4-5 łyżek cukru pudru (można zastąpić miodem wg upodobania) Składniki na posypkę: 3 łyżki wiórków(...)kokosowych 1,5 łyżki cukru pudru   Wykonanie: Kaszę jaglaną przygotowuję w odpowiedni sposób [ KLIKNIJ TUTAJ ] . Po tej czynności wsypuję ją do garnka i zalewam mlekiem około 1 cm powyżej kaszy. Gotuję ją do momentu aż kasza wchłonie cale mleko, kilka razy mieszając by rozbić powstający w garnku kożuch. W między czasie przygotowuję posypkę.  W osobnej misce łączę wiórki

Justa próbuje gotować

Proponowane wyszukiwania