kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:145/466)

Jaglano-Jabłkowe pralinki z miodem 132

Składniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 jabłka - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki surowego kakao - 2 łyżki miodu (u Nas gryczany) - kokos - do obtaczania Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy i jabłka potarte na tarce na dużych oczkach. Przestudzamy. Dodajemy miód

Szkrab Je Sam
Jaglana zapiekanka śliwkowa 132

która zerkała na mnie z wiaderka. Ocalało tylko kilka i je zapiekłam z kaszą na śniadanie. Podsypane cynamonem, pachnące i zdrowe, czyli tak jak lubię najbardziej. Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (lub mleko)  7-8 śliwek cynamon 1 białko Kaszę gotujemy na wodzie lub mleko, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj

Cynamonowe szczęście
Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli 135

Zdrowa kasza jaglana, to idealny składnik pożywnego śniadania czy lekkiego dania, które możemy potraktować jako przekąskę, czy w wersji na słodko, jako deser. Do tego nieco smacznych owoców i, żeby nasz posiłek był kompletny i zbilansowany, porcja zdrowych zbóż i suszonych owoców, czyli musli. To idealna propozycja na jesienne chłody i szarugi, które mamy właśnie za oknem. Gdy nastaje jesień(...)budyniu przekładamy go do pucharków czy miseczek i polewamy ciepłym musem. Smacznego! Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1,5 szklanki  ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1/2 łyżeczki masła 300 g mrożonej czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru musli  Mixit Złocista jesień   Wykonanie: Zamrożone porzeczki

Kulinarne przygody Gatity
KREM JAGLANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 129

kładniki na 3 porcje: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka 2% (500 g) 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)  2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 20 g) 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) ok. 120 g 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka migdałów mielonych lub w płatkach do ozdoby (ok. 5 g) opcjonalnie(...)ksylitol 1. Do garnka wlałam 1 szklankę mleka, dodałam cynamon i kaszę jaglaną (bez woreczka). Gotowałam na małym ogniu aż kasza wchłonęła całe mleko i była miękka (ok. 20 min.). 2. Ugotowaną kaszę po ostygnięciu przełożyłam do blendera, dodałam ziarna słonecznika i banana. Całość zmiksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu. 3. Powstały krem rozprowadziłam resztą mleka. Jeśli krem

Vroblewska-fitlife
Jagielnik na zimno z galaretką z truskawkami. 274

daktyle (wypestkowane) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka stewii z erytrytolem *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten Masa jaglana 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej 500ml wody 500ml mleka kokosowego 60ml syropu z agawy 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Galaretka 450g truskawek (bez szypułek(...)łyżeczki agar agar +4-5 łyżek wody Sposób przygotowania Spód: Do malaksera wrzucamy płatki owsiane i drobno rozdrabniamy. Dodajemy resztę składników i łączymy ze sobą. Wykładamy na spód tortownicy. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Przesypujemy do dużego garnka i zalewamy dwoma szklankami wrzątku (najlepiej odmierzyć 2 szklanki i zagotować je w osobnym garnuszku. Odmierzanie

Fill The Bowl
Pasztet jaglany 131

najważniejsze. Ostatnio nie lubię dań przy których trzeba się zbytnio napracować. Wymyślam więc takie receptury przy których się nie zmęczę ;-) Pasztet jaglany z pieczarkami składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej - suchej 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz rozmaryn chilli masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu

Przysmaki Karolki
Sałatka z kaszy jaglanej i szynki 250

Jeśli lubicie kaszę jaglaną, możecie wypróbować tę sałatkę. Składniki: 100 g kaszy jaglanej niewielka cebula czerwona 4-5 suszonych pomidorów 150 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki garść czarnych oliwek pęczek szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz łyżka soku z cytryny bazylia Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Szczypiorek siekamy, resztę składników kroimy w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco 147

łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oliwę wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć(...)malinami. 3. Malinowe salami twarogowe występują: twaróg w roli salami 150 g twarogu półtłustego 10 g liofilizowanych malin 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki ekspandowanych ziaren żyta 5 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej 2 łyżki ekspandowanego ryżu 1 łyżeczka inuliny Maliny zmielić w blenderze na pył, wymieszać z twarogiem i pozostałymi składnikami. Uformować w wałek i obtoczyć w ekspandowanej kaszy jaglanej, schłodzić

FitKot
Groszkowy burger czyli trendy kulinarne 2020 116

konsument ma nadzieję, że da, a to on wyznacza trendy. Tradycyjnie postanowiłem przygotować coś zgodnego z obecnymi trendami, czyli burger groszkowo jaglany z hummusem z fasoli :) Składniki: - groszek konserwowy - kasza jaglana - fasola - cytryna - olej - papryka słodka - czosnek granulowany - marchewka Wykonanie: Pół woreczka kaszy jaglanej gotujemy i miksujemy z puszą groszku. Dodajemy paprykę i czosnek. Formujemy płaskie kotleciki, które możemy usmażyć

Kryzysowa Książka Kucharska
Kasza jaglana gotowana na kakao 132

wypełniła mnie energia, a na twarzy zagościł uśmiech! Pranie zrobione, pokój wysprzątany czas na trening i siadam do nauki! Tak właśnie działa ten magiczny wywar z gęstego kakao, kaszy jaglanej i dodatku banana. Składniki:   -50g kaszy jaglanej -szklanka mleka -2 łyżeczki kakao -jeden duży banan -słodzik (u mnie stewia) -kostka gorzkiej czekolady  Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu

Gawron w rosole
.622. chałwa z kaszy jaglanej 133

sezamowy* krem z kaszy jaglanej z miodem gryczanym~ *z mąką sezamową Jak zwykle coś porozlewałam... :P Wegański Tydzień się zakończył. Od poprzedniej soboty do wczoraj jadłam wegańsko, tak - udało mi się! Miałam może jedną czy dwie chwile zwątpienia, ale poza tym czułam się świetnie i nawet nie brakowało mi twarogu czy lodów (wszystko inne z nabiału może dla mnie(...)zwykle, ale byłam taaaaaaka zmęczona, że ciężko mi było wejść na czwarte piętro :D A moje nogi dzisiaj bolą niemiłosiernie...Chyba muszę się trochę porozciągać :) PRZEPIS /1 porcja/ ~65g kaszy jaglanej ~1 1/2 szklanki mleka/wody/pół na pół ~cukier/stevia do posłodzenia ~spora szczpyta soli ~30g mąki sezamowej (można użyć zmielonego sezamu jeśli nie macie mąki) ~łyżka miodu gryczanego do podania

breakfast of dreams
Jaglany „Michałek” bez pieczenia FIT 173

towarzystwie gorzkiej czekolady, masła orzechowego, orzeszków ziemnych i wiórków kokosowych. Czego chcieć więcej? Do roboty! Składniki na formę 20×25 cm: – 2,5 szklanki mleka – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów – 150g mąki kokosowej – 3 banany – 2 łyżki kakao – kilkanaście herbatników (można pominąć) *opcjonalnie: można dosłodzić(...)dekoracji – roztopiona gorzka czekolada, masło orzechowe, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Kaszę chwilę studzimy. Jeszcze ciepłą kaszę umieszczamy w misie blendera wraz z kakao i bananami, miksujemy na gładko. Następnie dodajemy masło orzechowe

Be Fit Be Strong
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 238

Chlebuś, który skradł nasze serca i podniebienia...rozgościł sie u nas ostatnio na dobre. Idealny na diecie bezglutenowej ale nie tylko, warto go jeść także dla samej kaszy jaglanej, która jest przecież bardzo zdrowa. U mnie w ostatnim czasie kasza czeka zawsze w lodówce w "pełnej gotowości", moja Córcia uwielbia ją samą oraz z wszelkimi dodatkami. Przy chlebku (zajadała jeszcze(...)czuję tu jakieś ziółka, a ja nie lubię ziółek...", po czym pochłonęła 2 kanapki, a trzecią pół godziny później... Tak więc dla tych, którym trudno przekonać się do jadania kaszy jaglanej polecam chlebki z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, na blaszce z piekarnika. Znalezione tutaj (kilk) . Składniki na dużą blachę: - 2 szklanki kaszy ugotowanej

Smaczne Zdrowe
Placki dyniowo-jaglane 115

placuszki, ale teraz zajadam je i bez musu. Po prostu są pyszniutkie. Kilka składników, moc dobroci. Co nam trzeba? Kawałek dyni-około 300g 2 marchewki 100g ugotowanej już kaszy jaglanej 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej do smażenia: olej rzepakowy Robimy! Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Na blaszce układamy obraną marchewkę i dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki, lekko spryskujemy olejem(...)pieczemy do miękkości. Około 20-30 minut W misce blendujemy razem lekko ciepłą marchewkę, dynię i kaszę jaglaną. Na papkę. Dodajmy jajko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto z każdej strony. Można placki uformować na papierze do pieczenia na blaszce i upiec, bez tłuszczu. I już! Smacznego

Latosiowydom
Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko 144

Kaszę jaglaną uwielbiam odkąd tylko sięgam pamięcią, ale jak to w życiu bywa czasami zapominamy o pewnych potrawach na dłuższy okres czasu. Pierogi z kaszą są przepyszne i do tego kasza ma same zalety, np: nie zawiera glutenu i można spokojnie podawać ją przy alergiach. Poza tym jest smaczna (przynajmniej dla mnie i moich bliskich) dlatego właśnie wraca do łask(...)tylko w moim domu. Składniki: ciasto na pierogi Farsz: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 500 gram białego sera sól cukier Do polania: śmietana 18% Wykonanie: Mąkę i sól, olej i  gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką.  Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki.  Kaszę wsypuję

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania