Kasza jaglana, nie jest moją z ulubionych kasz, natomiast wiem, że jest bardzo zdrowa. Dzięki temu, że jest zasadotwórcza, co znaczy, że odgrywa dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Ponadto zawiera niezliczoną ilość witamin, min. E, z grupy wit. B, krzemionkę, dzięki niej ma zbawienny wpływ na włosy, paznokcie a także(...)polecam, chytrze można przemycić do diety na najmłodszych niejadków. Składniki: 150 ml wody 150 ml mleka 2 łyżki cukru ( można zastąpić ksylitolem) 100 g kaszy jaglanej 4 łyżki wiórek kokosowych + do obsypania migdały Sposób przyrządzenia: mleko, cukier i wodę zagotować, dodać wypłukaną kaszę gotować do momentu zgęstnienia dodać
pieprzny smaczekrwą się do garów i przepisów, ku pamięci następcom zapisuję Składniki na ok. 15 pralin (wszystko zależy na jak duże, bądź małe kulki się zdecydujemy) 200 g suchej kaszy jaglanej 400 ml wody (również może być mleko), do ugotowania kaszy 100 g gorzkiej czekolady ok. 90 g surowej, słodkiej marchwi (mniej więcej to jedna, duża marchewka) 3-4 łyżki miodu
gutfutoprószyłam już na talerzach, bo Zuzia ubóstwia koperek i do wszystkiego by go dała ;) a tu akurat rzeczywiście fajnie pasował. Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1/2 batata 1/2 pęczka botwinki 2 jajka 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do sosu: 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy na osolony wrzątek w proporcji 1:2 (2 szklanki wody) i gotujemy na małym ogniu na sypko - gdy woda się wchłonie wyłączamy gaz, żeby nie przypalić i pozostawiamy
Kolorowy Przepisownikżurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad! Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 4 szklanki mleka 1,4 kg słodkich jabłek, 1/2 szklanki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego(...)cynamonem i białym cukrem. Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru. Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym
Czerwień i błękitdania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach, plackach, no i oczywiście w kluskach. Jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu(...)ograniczając czas przygotowania i ilość użytych naczyń. Dobrze smakują i z wody i z patelni. Czas przygotowania: 30 minut + studzenie kaszy Porcje: 4 Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 jajko * , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól
SzczyptaSmaQosób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)* 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek(...)znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Budyń jaglany: Kaszę uprażyć na suchej patelni, a następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do garnuszka i zalać 2 szklankami mleka roślinnego lub wody. Gotować na małym ogniu około
Healthy food explorerKolejny eksperyment z pasztetem bezglutenowym – pasztet bez mięsa z orzechami. Spróbuj orzechowy pasztet z kaszy jaglanej i zobacz jak smaczny jest! Rozsmakowałam... The post Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comMuffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu. Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale i do zagęszczenia różnych sosów, lub gulaszu. Składniki: 200 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana) 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko 1 tabliczka białej czekolady
KukuleczkiChęć na kaszę jaglaną dopadła mnie wczorajszego wieczoru, co było sygnałem, że obowiązkowo muszę zjeść ją na śniadanie. Znalazłam wolną chwilę, aby przygotować jagielnik- niepochłaniający czasu, którego w ostatnim czasie mam wyjątkowo mało. Ugotowałam kaszę, wymieszałam z mąką kokosową, przełożyłam do formy i odstawiłam do lodówki. Dzisiaj rano gotowego jagielnika obtoczyłam w wiórkach kokosowych i wkroiłam na niego śliwkę(...)pewne, wszystko starałam się obrócić w pozytywne wydarzenia. Takim sposobem udało mi się przejść przez dzień pełen niespodzianek z uśmiechem na twarzy. kokosowy jagielnik ze śliwką SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy jaglanej szklanka mleka kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej garść wiórków kokosowych śliwka ksylitol (opcjonalnie) WYKONANIE: Kaszę gotujemy w mleku do wchłonięcia większości płynu (opcjonalnie dosładzamy) ugotowaną kaszę mieszamy z mąką
healthy dreamsprzypadku dużych liści, dość gruby nerw główny. Nie jest na tyle twardy, żeby nie dało się go pogryźć, ale jest twardszy niż reszta :) Ja akurat zrobiłem wypełnienie z kaszy jaglanej i grzybów, ale możecie je wypełnić czymkolwiek. Składniki: - kasza jaglana - pieczarki - liście chrzanu Wykonanie: Kaszę gotujemy. Pieczarki trzemy na tarce i podsmażamy, a następnie mieszamy z kaszą. Kładziemy na umyte
Kryzysowa Książka Kucharskamąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej, ale nie gorzej! Ma na pewno inną konsystencję. Jest bardzo sycące, jeden średni kawałek na prawdę zaspokoi i małego głoda i ochotę na słodkie :) Jako dodatek do jaglanego brownie wybrałam brzoskiwnie(...)órkami kokosowymi/suszonymi owocami. *dostałam od cioci maaasę brzoskwiń. A tato wczoraj przywiózł jeszcze więcej malin. Tak więc to nie koniec przetworów w tym roku :) Przepisy już niedługo :) BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z BRZOSKWINIAMI inspiracja - Moje Wypieki // foremka 18x18cm lub nieco większa (np.16x26cm lub 20x20cm) ~100g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~szklanka wody/mleka do gotowania kaszy ~szczypta soli ~3 jajka ~50ml
chili & sugarwiadomo (albo i nie) kasza jaglana jest dobra na.. wszystko! Jest zasadotwórcza, wzmacnia osłabiony organizm, nie zawiera glutenu. To bogactwo witamin, soli mineralnych. W jej skład wchodzi krzemionka, mająca świetny wpływ na stawy. Jedząc ją regularnie poprawi się stan naszej skóry, włosów, paznokci. Wpływa na przemianę materii, wspomaga odchudzanie. Zapobiega odkładaniu w naczyniach krwionośnych cholesterolu. Wspomaga koncentrację i pamięć(...)ponad to jest lekkostrawna! Wydaje mi się, że Was do niej choć trochę przekonałam. Ja-zakochałam się od pierwszego kęsa! Składniki na 12 ciasteczek: 115 g kaszy jaglanej + szklanka wody + pół szklanki mleka i szczypta soli -kasze opłukać, zagotować, odstawić do wystygnięcia. 2 jajka 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru brązowego (ew. stewia) Opakowanie cukru waniliowego
CzarnawisienkaBudyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :) Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć(...)ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy. Składniki na budyń: 1 łyżeczka pasty tahini 1 łyżeczka miodu lub więcej 4 łyżki kaszy jaglanej 50 ml mleka Kaszę umieścić w garnku z mlekiem, pastą i miodem. Podgrzać mocno, następnie zmiksować i podawać. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzdrowym deserem czy też po prostu przekąską w ciągu dnia. Wpadajcie po przepis, serdecznie zapraszam 💓. Pomarańczowy wegański budyń jaglany Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego domowego lub kupnego 1 pomarańcza 1 łyżka miodu opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: plasterki pomarańczy płatki kokosowe czarny sezam(...)Wykonanie: Kaszę jaglaną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, aż kasza będzie miękka. Mieszamy dosyć często, żeby się nie przypaliła. Pomarańczę obieramy i kroimy ma mniejsze części. Gorąca kaszę wkładamy do blendera, dodajemy pomarańczę, miód i opcjonalnie mieloną skórkę. Wszystko bardzo dokładnie
Kulinarne przygody Gatity