zasadzie to misz masz tego, co akurat mam w lodówce. Dziś mam dla Was propozycję, która nie tylko jest smaczna, ale i niezwykle pożywna, ze względu na dodatek kaszy jaglanej. Jest ona delikatnie wyczuwalna w koktajlu, jednak jej smak nie jest dominujący, uzupełniony słodkim bananem i orzeźwiający za sprawą pomarańczy. Sprawdzi się doskonale na drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję(...)dużej pomarańczy lub 1 mała ½ banana 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka lub trochę więcej (w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać) - u mnie krowie 2% Przygotowanie: Pomarańcz i banana obrać. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać kaszę jaglaną i zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlać mleko i dodać jogurt naturalny. Ponownie zblendować
Fabryka pomysłówpolegał na tym, że ani przepisu na nie nie miałam, a i smaku już do końca też nie pamiętałam. Zrobiłam więc swoją wersję, do której dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną prażoną, którą otrzymałam od firmy Sonko. Jakie wyszły w smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :) Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna(...)Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Sos pomidorowy: 1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody
Kuchnia w czekoladzierazem idealnie słodka bananowa jaglanka. Jeśli lubisz połączenie orzechów i bananów to będzie dla ciebie idealne śniadanie. Smacznego! Bananowa jaglanka Porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki domowego mleka owsianego (innego roślinnego lub krowie) 1/2 banana 2 daktyle duża szczypta stewii 1 łyżeczka nasion chia garść orzechów nerkowca na wierzch: kilka orzechów nerkowca kilka(...)ogniu przez około 10 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na 5 min, aby kasza wchłonęła cały płyn. Do kielicha blendera dodać pokrojony banan, kilka łyżek mleka lub wody, nasiona chia, orzechy nerkowca, stewię, daktyle i ugotowaną kaszę jaglaną. Zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dodać więcej płynu. Wyłożyć do miseczki, posypać nerkowcami, morwą
Jaglusiarazem idealnie słodka bananowa jaglanka. Jeśli lubisz połączenie orzechów i bananów to będzie dla ciebie idealne śniadanie. Smacznego! Bananowa jaglanka Porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki domowego mleka owsianego (innego roślinnego lub krowie) 1/2 banana 2 daktyle duża szczypta stewii 1 łyżeczka nasion chia garść orzechów nerkowca na wierzch: kilka orzechów nerkowca kilka(...)sztuk suszonej morwy 1 łyżka syropu klonowego do polania Przygotowanie: Kasze jaglaną opłukać kilkakrotnie na sitku i wsypać do wrzącego mleka owsianego. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na 5 min, aby kasza wchłonęła cały płyn. Do kielicha blendera dodać pokrojony banan, kilka łyżek mleka lub wody, nasiona
JaglusiaSkładniki (na 1 porcję) - 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 26 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 2 ogórki (ok. 72 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka pestek dyni (ok. 10 g). Sposób przygotowania(...)Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Ogórka kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Sałatka jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz warzywne kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej. Doprawione parmezanem, smażoną cebulką i czosnkiem oraz natką pietruszki i papryczką chili. Dobre do odgrzewania, mogą być bazą do kanapek lub przepysznym elementem obiadu. Są świetnym sposobem na smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, polecam wyrobić masę i uformować(...)kotleciki wieczorem, a kolejnego dnia opanierować i usmażyć. SKŁADNIKI / na 6 kotletów 500 g różyczek kalafiora 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać
cool and mintyJeżeli lubicie bób a chcielibyście zjeść go w innej postaci niż tylko ugotowany to polecamy kotleciki z bobu i kaszy jaglanej :) Pyszne kotleciki z lekko chrupiącą skórką i miękkie w środku :) Składniki na kotleciki: – 500 g bobu – 100 g kaszy jaglanej – 1 mały por – 20 g sera żółtego
Kuchenne WariacjeMieso mielone doskonale komponuje sie z delikatnym smakiem baklazana. Sprawdzi sie jako danie obiadowe lub bedzie swietna kolacja.Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi,ze nadzienie miesne bedzie mieciutkie i delikatne.Bardzo proste i naprawde szybkie danie do przygotowanie.Jesli planujesz to danie ,ugotuj na sniadanie wiecej kaszy jaglananej,a uporasz sie z nim w expresowym tempie. Sos jogurtowy dopelni smak faszerowanego baklazana.Jesli(...)kilka galazek tymianku,oregano lub rozmarynu niecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanej oliwa,sol,pieprz parmezan lub grana padano Skladniki na sos jogurtowy: 200-250 g jogurtu greckiego 1 czubata lyzeczka musztardy 1 plaska lyzeczka plynnego miodu skorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie: Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/miodu(...)czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki
CookYourselfPolecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/miodu(...)czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki
CookYourselfMoje dziecko co jakiś czas dopomina się o pulpeciki. Lubi bardzo. Tym razem dodałam do nich kaszę jaglaną bio od Bio Life , czarnuszkę i troszkę chrzanu z żurawiną. Wyszły bardzo smaczne, myślałam, że będę miała obiad na dwa dni, ale niestety - zostało 5 sztuk. Widocznie smakowały. Do tego sos pomidorowy. Miłego dzionka :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka(...)szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance wody 2 łyżeczki czarnuszki 2 kopiate łyżeczki chrzanu z żurawiną 2 łyżki ketchupu sól pieprz kurkuma olej kokosowy do smażenia Sos: 400 ml passaty 1/3 szklanki śmietanki 18% 1. Kaszę przed gotowaniem płuczemy pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotujemy w szklance wody, pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nam nie przypaliła
kruche babeczkiniego. Każdy był równie zaskoczony, że to nie mięso, lecz umiejętnie przyprawiona kasza lub tofu. Przepis ten lubię często zmieniać, szukając ideału i tym razem klopsiki przygotowałem z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy (świetnego źródła białka) oraz różnych warzyw, dzięki czemu są one naprawdę odżywcze. W stworzeniu idealnego smaku pomogła Vegeta Natur do mięsa mielonego , dzięki czemu smakują(...)opcjonalny. Jeśli chcecie, żeby danie było w 100% wegańskie, to zamieńcie go mielonymi migdałami wymieszanymi z płatkami drożdżowymi. Efekt będzie równie smaczny! ;) * SKŁADNIKI dla 6 osób Klopsiki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 1 marchewka ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ szklanki kukurydzy 5 pomidorów suszonych 1 łyżka Vegety Natur do mięsa mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej
Food Squaremiejsce. Połączenie mango, kokosa i marakui rzeczywiście przywodzi na myśl gorące letnie dni, a przy okazji poprawia nastrój pięknym, słonecznym kolorem. Dzięki temu, że deser powstaje na bazie kaszy jaglanej, jest zdrowy i pożywny. Równie dobrze sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakuje sam, bez dodatków, jednak śmietanka kokosowa i kwaśna marakuja idealnie podkreślają jego słodki(...)smak. Polecam każdemu, kto tak jak ja tęskni za wakacjami :) Składniki na 4 porcje: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleczka kokosowego szczypta soli 200-250 g pulpy z mango od DeCare.pl 4 łyżki smietanki kokosowej (tzn. gęstej warstwy mleka kokosowego, która wytrąca się na jego powierzchni) 2 owoce marakui Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
Zawsze głodna!sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób. Składniki: * 2 średniej wielkości cukinie * 10 dkg kaszy jaglanej * 8-10 pieczarek * 10-15 dkg startego żółtego sera * przyprawy: sól, oregano, papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węgierska(...)natka z pietruszki * oliwa z oliwek * ketchup * 1 łyżka masła Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach. Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła. Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam
Pieprzyć z Fantazją