Idealna na chłodne dni- rozgrzewająca zupa warzywna z pyszną, pożywną i zdrową kaszą jaglaną Składniki: 4 szklanki bulionu (może być z kostki) 1 opakowanie mieszanki warzywnej (mrożonej) 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie: Do wrzącego bulionu(...)wrzucić mrożone warzywa i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować przez 10 minut, następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować powoli przez następne 10 minut. Przyprawić zupę do smaku, dodać koncentrat, wsypać starty żółty ser i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniainnymi ulubionymi owocami sezonowymi, jak np. maliny czy jagody. Mój deser jest smaczny, sycący i rozpływa się w ustach, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy (16 g) 3 łyżki cukru pudru 300 g świeżych truskawek 2 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną wsypać(...)puder i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z musem truskawkowym. 5. Zmiksowane truskawki przełożyć do pucharków na kaszę. Udekorować truskawkami i pozostałą kaszą jaglaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciznika po dodaniu do barszczu soli. Barszcz biały wigilijny Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 l zakwasu na barszcz 2 l wody kilka suszonych grzybów 1 łyżka wypłukanej kaszy jaglanej 3 łyżki gęstej śmietany 1 ząbek czosnku sól Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej grzyby i ząbek czosnku. Kiedy grzyby zmiękną wsypujemy kaszę jaglaną, a kiedy i ona będzie(...)wigilijny z Cyganów - kuchnia podkarpacka Składniki na około 5 l kwasu wigilijnego: 1 kg kapusty białej kiszonej (około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy
Trzeci talerzKasza jaglana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich (jaglane Rafaello) jak i słonych. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa i zalicza do najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto włączyć ją do jadłospisu, właśnie ze względu na jej właściwości zdrowotne. Dostarcza dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo, miedź, krzem(...)ognia i zostawiamy pod przykryciem od kilku minut do nawet godziny. Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Zatem bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na kawałek tej słodkiej przyjemności :) 1 szkl kaszy jaglanej 3 szkl mleka 1 szkl(...)dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić, wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładki mus. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem, przełożyć masę jaglaną i wyrównać wierzch. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Ostudzić i schłodzić kilka godzin
Smakołyki Asizapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła. Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy(...)spróbujcie 😊 Składniki: 4 cukinie - moje miały wagę około 1,5 kg 100 g pora (około 20-25 cm średniej grubości) 4 większe ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 200 g kaszy jaglanej 200 g marchwi 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej 20-30 g masła sól i świeżo mielony pieprz do smaku Jak zrobić? Kaszę jaglaną ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1/2 szklanki migdałów, 1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 2 łyżki kakao, 5 suszonych daktyli, 5 suszonych moreli. Masa "sernikowa": 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody, 1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji, 180 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego), 10 kropel olejku pomarańczowego, 3 łyżki ksylitolu. Wykonanie: Wszystkie składniki na spód blendujemy(...)pieczenia lub folią spożywczą. Część masy można odłożyć, by posłużyła jako kruszonka na wierzch "serniczka". Tak przygotowany spód torcika umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowywanie masy jaglanej. Kaszę jaglaną wielokrotnie przepłukujemy wodą. Następnie zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy do momentu wchłonięcia przez kaszę wody. Przestudzoną kaszę blendujemy z owocem kaki, olejkiem pomarańczowym, ksylitolem i olejem kokosowym. Wylewamy
Jeść, by żyć w zdrowiuDziś coś błyskawicznego w przygotowaniu, znów z kaszą jaglaną w roli głównej. Chyba powinnam zmienić nazwę bloga tak, żeby zawierała w sobie jagły :) Fakt faktem, jestem wielką fanką kaszy jaglanej. O jej niesamowitych właściwościach można byłoby napisać książkę, a sposobów jej przygotowania jest bez liku. Stanowi świetną bazę zarówno do wykwintnych potraw jak i szybkich przekąsek. Pasta, którą polecam(...)mojej Siostry. I bardzo przypadła jej do gustu. Wysyłam więc przepis w świat, może i ktoś inny znajdzie taki aromatyczny słoiczek np. pod choinką? :) Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 6 suszonych pomidorów - 6 orzechów brazylijskich - 4 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki octu winnego balsamicznego - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka ostropestu (opcjonalnie) Orzechy siekamy i prażymy
Smakuje zdrowostarsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry z ugotowanej kaszy jaglanej. Nie mogę się ostatnio bez niej obejść, z tego powodu powstała też nowa kategoria na blogu , w której niebawem znajdzie się sporo przepisów. Obawiałam się, czy w wyniku mojego(...)radzę, bo gofry się spalą. Dodatek masła sprawia, że gofry nie są suche. Składniki na 4 gofry (porcja dla 1-2 osób, choć bardziej skłaniam się ku jednej): 30g kaszy jaglanej 120ml wody 100ml mleka 1 łyżeczka masła lub dowolnego oleju 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli puder, owoce Kaszę obficie przepłukujemy na sicie gorącą wodą, w przeciwnym
Wrzosowa Polanabyło osiagnać całkiem sympatyczny budyń. I zajadać z kleksem bitej śmietany, dla zrównoważenia tej całej zdrowości... :) Biorac pod uwagę, że zaczynamy eksperyment od żałośnie wygladajacej połowy szklanki kaszy jaglanej, efekt końcowy i całkiem spora ilość gotowego kremu jest zaskoczeniem. Przyjemnym, ale jednak. A być nie powinna tak naprawdę, zwłaszcza dla bardzo doświadczonego kaszojada, tudzież kaszożercy(...)roztopiona przed dodaniem, a ja wykorzystałam już osiagnięte ciepło i zaoszczędziłam na zmywaniu. Przepis z bloga Kuchenne wzloty i upadki . Składniki: (na całkiem sporo, jakieś 3 słoiczki) pół szklanki kaszy jaglanej 100-130 ml mleka (tyle, aby uzyskać pasującą Wam konsystencję) 60 g gorzkiej czekolady czubata łyżka masła orzechowego mocno dojrzały banan czubata łyżka kakao łyżka soku z cytryny
Lejdi of the houseTotalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek(...)suchej kaszy jaglanej - ok. 200 g mrożonego szpinaku - 50 g sera koziego - pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni
Kuchnia EllieKasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu(...)Składniki: 60 g kaszy jaglanej 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotuj w 150 ml wody. Ostudzoną wraz z pozostałymi składnikami przełóż do kielicha i zmiksuj w NutriBullet na gładką, jednolitą masę. Gotową przechowuj w lodówce. UWAGA! UWAGA
Zdrowie na języku :Ppiekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju 2 łyżki pestek dyni 200 g kaszy jaglanej garść rodzynek 50 g posiekanych pistacji 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Do podania: sok z cytryny natka pietruszki oliwa/olej 1. Kaszę jaglaną wypłucz 2-3 razy
Powiedz dietom niemieszanka przypraw przywieziona z Lanzarote Bakłażanem nie pogardzę a z kaszą jaglaną tym bardziej. Oto przepis na proste i mało czasochłonne wegetariańskie danie. Na przygotowanie dwóch porcji potrzebne są: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duży bakłażan 1 kalarepa pokrojona 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukini 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz 2 łyżeczki(...)środek naciąć lekko nożem. Delikatnie posolić. Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około 15-20 minut ( aż zmięknie) W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie z oliwek. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjąć z niego miąższ i dodać do reszty warzyw
Jemy Pijemy