szybką i aromatyczną sałatkę, dobrą na śniadanie, obiad i kolację. Idealnie smakuje na ciepło i rewelacyjnie na zimno. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, kilka składników i sałatka gotowa. Kasza jaglana gra tu główne skrzypce! Składniki podaję na oko, gdyż niektórzy dołożą więcej tuńczyka, inni groszku czy marchewki. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana, najlepsza z dnia poprzedniego u mnie(...)puszki groszek konserwowy gotowana marchewka pokrojona w kosteczkę kukurydza konserwowa czerwona cebula pieprz i sól do smaku świeża bazylia olej rzepakowy Rapso sos sałatkowy winegret Develey Ugotowana kaszę jaglaną wymieszaj z warzywami. Dodaj cebuli i polej olejem rzepakowym Rapso. Wymieszaj. Następnie dodaj sosu winegret. Dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią. Sałatka bardzo syta, szybka
Z Kuchni Do KuchniJakoś ostatnio omijałem kaszę jaglaną, a dzięki temu przepisowi stałem się ponownie j ej fanem. To prosty przepis, a kotlety są naprawdę smaczne. Polecam serdecznie POTRZEBUJEMY 1 kubek kaszy jaglanej 1 cebula 1 marchew 1 jajko 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą) Kilka pieczarek 1 łyżeczka papryki słodkiej Bułka tarta do posypki Pieprz i sól Szczypiorek Olej(...)też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety. Po uformowaniu smażymy je z obu stron na gorącym oleju. Polecam też przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora . Artykuł Kotlety jaglane pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plIdealna na chłodne dni- rozgrzewająca zupa warzywna z pyszną, pożywną i zdrową kaszą jaglaną Składniki: 4 szklanki bulionu (może być z kostki) 1 opakowanie mieszanki warzywnej (mrożonej) 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie: Do wrzącego bulionu(...)wrzucić mrożone warzywa i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować przez 10 minut, następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować powoli przez następne 10 minut. Przyprawić zupę do smaku, dodać koncentrat, wsypać starty żółty ser i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniainnymi ulubionymi owocami sezonowymi, jak np. maliny czy jagody. Mój deser jest smaczny, sycący i rozpływa się w ustach, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy (16 g) 3 łyżki cukru pudru 300 g świeżych truskawek 2 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną wsypać(...)puder i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z musem truskawkowym. 5. Zmiksowane truskawki przełożyć do pucharków na kaszę. Udekorować truskawkami i pozostałą kaszą jaglaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciznika po dodaniu do barszczu soli. Barszcz biały wigilijny Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 l zakwasu na barszcz 2 l wody kilka suszonych grzybów 1 łyżka wypłukanej kaszy jaglanej 3 łyżki gęstej śmietany 1 ząbek czosnku sól Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej grzyby i ząbek czosnku. Kiedy grzyby zmiękną wsypujemy kaszę jaglaną, a kiedy i ona będzie(...)wigilijny z Cyganów - kuchnia podkarpacka Składniki na około 5 l kwasu wigilijnego: 1 kg kapusty białej kiszonej (około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy
Trzeci talerzKasza jaglana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich (jaglane Rafaello) jak i słonych. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa i zalicza do najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto włączyć ją do jadłospisu, właśnie ze względu na jej właściwości zdrowotne. Dostarcza dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo, miedź, krzem(...)ognia i zostawiamy pod przykryciem od kilku minut do nawet godziny. Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Zatem bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na kawałek tej słodkiej przyjemności :) 1 szkl kaszy jaglanej 3 szkl mleka 1 szkl(...)dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić, wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładki mus. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem, przełożyć masę jaglaną i wyrównać wierzch. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Ostudzić i schłodzić kilka godzin
Smakołyki Asizapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła. Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy(...)spróbujcie 😊 Składniki: 4 cukinie - moje miały wagę około 1,5 kg 100 g pora (około 20-25 cm średniej grubości) 4 większe ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 200 g kaszy jaglanej 200 g marchwi 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki musztardy francuskiej 20-30 g masła sól i świeżo mielony pieprz do smaku Jak zrobić? Kaszę jaglaną ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1/2 szklanki migdałów, 1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 2 łyżki kakao, 5 suszonych daktyli, 5 suszonych moreli. Masa "sernikowa": 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody, 1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji, 180 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego), 10 kropel olejku pomarańczowego, 3 łyżki ksylitolu. Wykonanie: Wszystkie składniki na spód blendujemy(...)pieczenia lub folią spożywczą. Część masy można odłożyć, by posłużyła jako kruszonka na wierzch "serniczka". Tak przygotowany spód torcika umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowywanie masy jaglanej. Kaszę jaglaną wielokrotnie przepłukujemy wodą. Następnie zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy do momentu wchłonięcia przez kaszę wody. Przestudzoną kaszę blendujemy z owocem kaki, olejkiem pomarańczowym, ksylitolem i olejem kokosowym. Wylewamy
Jeść, by żyć w zdrowiuDziś coś błyskawicznego w przygotowaniu, znów z kaszą jaglaną w roli głównej. Chyba powinnam zmienić nazwę bloga tak, żeby zawierała w sobie jagły :) Fakt faktem, jestem wielką fanką kaszy jaglanej. O jej niesamowitych właściwościach można byłoby napisać książkę, a sposobów jej przygotowania jest bez liku. Stanowi świetną bazę zarówno do wykwintnych potraw jak i szybkich przekąsek. Pasta, którą polecam(...)mojej Siostry. I bardzo przypadła jej do gustu. Wysyłam więc przepis w świat, może i ktoś inny znajdzie taki aromatyczny słoiczek np. pod choinką? :) Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 6 suszonych pomidorów - 6 orzechów brazylijskich - 4 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki octu winnego balsamicznego - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka ostropestu (opcjonalnie) Orzechy siekamy i prażymy
Smakuje zdrowojeżdżą na rowerach, a nawet wczoraj kąpały się w jeziorze! Apetyty dopisują, nie tylko na takie słodkości Ten torcik kokosowy przygotowałem, aby świętować dziś swoje urodziny. Więc świętujmy! Acha kasza jaglana nie jest paleo, ale w diecie np. samuraja już jest ok Składniki na spód: szklanka daktyli szklanka chipsów kokosowych ( ew. wiórki kokosowe ) Składniki na ciasto: 200 gr kaszy jaglanej(...)mleka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych ⅓ szklanki ksylitolu Przygotowanie spód: Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, odsączamy, blendujemy z chipsami i wykładamy foremkę o średnicy 15cm. Odstawiamy do zamrażarki. Nadzienie: Kaszę jaglaną gotujemy na mleku kokosowym. Studzimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy stałą część mleka kokosowego z góry puszki, ksylitol i wiórki kokosowe. Blendujemy na jednolitą masę. Wylewamy na spód
PaleoLifestarsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry z ugotowanej kaszy jaglanej. Nie mogę się ostatnio bez niej obejść, z tego powodu powstała też nowa kategoria na blogu , w której niebawem znajdzie się sporo przepisów. Obawiałam się, czy w wyniku mojego(...)radzę, bo gofry się spalą. Dodatek masła sprawia, że gofry nie są suche. Składniki na 4 gofry (porcja dla 1-2 osób, choć bardziej skłaniam się ku jednej): 30g kaszy jaglanej 120ml wody 100ml mleka 1 łyżeczka masła lub dowolnego oleju 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli puder, owoce Kaszę obficie przepłukujemy na sicie gorącą wodą, w przeciwnym
Wrzosowa Polanabyło osiagnać całkiem sympatyczny budyń. I zajadać z kleksem bitej śmietany, dla zrównoważenia tej całej zdrowości... :) Biorac pod uwagę, że zaczynamy eksperyment od żałośnie wygladajacej połowy szklanki kaszy jaglanej, efekt końcowy i całkiem spora ilość gotowego kremu jest zaskoczeniem. Przyjemnym, ale jednak. A być nie powinna tak naprawdę, zwłaszcza dla bardzo doświadczonego kaszojada, tudzież kaszożercy(...)roztopiona przed dodaniem, a ja wykorzystałam już osiagnięte ciepło i zaoszczędziłam na zmywaniu. Przepis z bloga Kuchenne wzloty i upadki . Składniki: (na całkiem sporo, jakieś 3 słoiczki) pół szklanki kaszy jaglanej 100-130 ml mleka (tyle, aby uzyskać pasującą Wam konsystencję) 60 g gorzkiej czekolady czubata łyżka masła orzechowego mocno dojrzały banan czubata łyżka kakao łyżka soku z cytryny
Lejdi of the houseTotalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek(...)suchej kaszy jaglanej - ok. 200 g mrożonego szpinaku - 50 g sera koziego - pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni
Kuchnia Ellie