Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/miodu(...)czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki
CookYourselfMoje dziecko co jakiś czas dopomina się o pulpeciki. Lubi bardzo. Tym razem dodałam do nich kaszę jaglaną bio od Bio Life , czarnuszkę i troszkę chrzanu z żurawiną. Wyszły bardzo smaczne, myślałam, że będę miała obiad na dwa dni, ale niestety - zostało 5 sztuk. Widocznie smakowały. Do tego sos pomidorowy. Miłego dzionka :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka(...)szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance wody 2 łyżeczki czarnuszki 2 kopiate łyżeczki chrzanu z żurawiną 2 łyżki ketchupu sól pieprz kurkuma olej kokosowy do smażenia Sos: 400 ml passaty 1/3 szklanki śmietanki 18% 1. Kaszę przed gotowaniem płuczemy pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotujemy w szklance wody, pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nam nie przypaliła
kruche babeczkiniego. Każdy był równie zaskoczony, że to nie mięso, lecz umiejętnie przyprawiona kasza lub tofu. Przepis ten lubię często zmieniać, szukając ideału i tym razem klopsiki przygotowałem z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy (świetnego źródła białka) oraz różnych warzyw, dzięki czemu są one naprawdę odżywcze. W stworzeniu idealnego smaku pomogła Vegeta Natur do mięsa mielonego , dzięki czemu smakują(...)opcjonalny. Jeśli chcecie, żeby danie było w 100% wegańskie, to zamieńcie go mielonymi migdałami wymieszanymi z płatkami drożdżowymi. Efekt będzie równie smaczny! ;) * SKŁADNIKI dla 6 osób Klopsiki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 1 marchewka ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ szklanki kukurydzy 5 pomidorów suszonych 1 łyżka Vegety Natur do mięsa mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej
Food Squaremiejsce. Połączenie mango, kokosa i marakui rzeczywiście przywodzi na myśl gorące letnie dni, a przy okazji poprawia nastrój pięknym, słonecznym kolorem. Dzięki temu, że deser powstaje na bazie kaszy jaglanej, jest zdrowy i pożywny. Równie dobrze sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakuje sam, bez dodatków, jednak śmietanka kokosowa i kwaśna marakuja idealnie podkreślają jego słodki(...)smak. Polecam każdemu, kto tak jak ja tęskni za wakacjami :) Składniki na 4 porcje: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleczka kokosowego szczypta soli 200-250 g pulpy z mango od DeCare.pl 4 łyżki smietanki kokosowej (tzn. gęstej warstwy mleka kokosowego, która wytrąca się na jego powierzchni) 2 owoce marakui Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
Zawsze głodna!sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób. Składniki: * 2 średniej wielkości cukinie * 10 dkg kaszy jaglanej * 8-10 pieczarek * 10-15 dkg startego żółtego sera * przyprawy: sól, oregano, papryka słodka i ostra albo gotowa mieszanka przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakowa węgierska(...)natka z pietruszki * oliwa z oliwek * ketchup * 1 łyżka masła Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach. Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła. Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam
Pieprzyć z Fantazjąprawdę pycha! Oprócz tego bardzo zdrowo i sycąco. Taka zapiekanka jest świetnym pomysłem na letni obiad , albo słodki podwieczorek. Podstawowy przepis pochodzi ze starego zeszyciku cioci , u której kasza jaglana gości kilka razy w tygodniu – zarówno na obiad , jak i desery. Ja oczywiście musiałam urozmaicić po swojemu – płatki migdałów , kokos , wanilia – u mnie to konieczny dodatek! Gwarantuję(...)każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 1 szkl * olej rzepakowy – 3 łyżki * cukier – 8 łyżek * jajka – 3 szt * żółtko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ser biały twarogowy ( nie wiaderkowy ) – 350 g * laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: * truskawki – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos
Ostra na Słodkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną to idealna propozycja na obiad czy kolację. Danie to wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie sami! Składniki na 4 porcje: 2 średniej wielkości cukinie (750g) 300g mielonego mięsa z kurczaka 100g kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki passaty 2 ząbki czosnku 2 czubate(...)pietruszki, papryką, bazylią. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu. Do mięsa dodaj kaszę. Cukinie napełnij nadzieniem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15 minut. Cukiernię udekoruj mozzarellą, wstaw ponownie do piekarnika, piecz aż ser się zarumieni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Kaszą Jaglaną pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plprawidłowo gotować kaszę jaglaną? Część osób robi niestety błąd wrzucając ją do od razu do gotującej się wody i niepotrzebnie zraża się do kaszy, uważając, że jest niesmaczna. Co należy zrobić, by kasza była smaczna, słodka a nie gorzka, a na dod The post Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBlanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta(...)przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQDeser... a może śniadanie? Kompozycja z dużą ilością zdrowia i kolorów. Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z dodatkiem jogurtu i owoców, a wszystko to wzbogacone sosem z masła orzechowego i syropu klonowego. Pycha :) Z podanych składników wychodzą 3 porcje w szklankach 330 ml. Składniki na jaglankę: 100 g kaszy jaglanej, 400 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego(...)orzechowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 brzoskwinia (świeża lub z puszki), 100 g borówek amerykańskich, 2 dojrzałe kiwi. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, dodać cukier, wymieszać i zagotować pod przykryciem. Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum
Świat Domowej Kuchniorzechowymi. Idealna konsystencja, słodycz i pyszny smak. Koniecznie sprawdź, co siedzi w środku i przygotuj od razu podwójną porcję 😜 Genialnie smakuje lekko schłodzony. Część jasna: 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 35 g płynnej części mleczka kokosowego z puszki 65 g zwartej części mleczka kokosowego z puszki 20 g syropu klonowego 20 g erytrytolu szczypta wanilii Część ciemna(...)ugotowanej kaszy jaglanej 20 g napoju kakaowego FITQUICK COCOA ZERO (SFD) 20 g odżywki białkowej, u mnie smak czekoladowych ciasteczek (SFD) 20 g syropu klonowego 30 g masła orzechowego 70 g mleka szczypta wanilii mielonej Przygotowanie: Wszystkie składniki poszczególnych części zmiksuj na możliwie najgładszą konsystencję. Przekładaj warstwami do wybranych naczynek. Możesz udekorować owocami. → Z podanych proporcji
Zdrowie na języku :Plekkostrawne, odżywcze i antywirusowe. Doskonale nadają się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces ich trawienia i wchłaniania odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu. Kasze: jaglana i gryczana, dodatkowo nie zawierają glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobom z celiakią. Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej(...)jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 125℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu
cool and mintyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów(...)całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut). 7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną. 8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można
Bez CebuliSkładniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej (suchej) mała dynia (1kg) 1 łyżeczka cynamonu 2 banany (około 240g) garść migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 duże śliwki Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części(...)jeszcze drobniej pokroić. Do miski włożyć przygotowaną dynię i zblendować na gładkie puree, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kawałki banany. Ponownie zblendować na gładką masę. Stopniowo dodawać kaszę jaglaną, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i również wsypać do masy. Całość ponownie wymieszać. Migdały zalać
Banana Smiles