prawdę pycha! Oprócz tego bardzo zdrowo i sycąco. Taka zapiekanka jest świetnym pomysłem na letni obiad , albo słodki podwieczorek. Podstawowy przepis pochodzi ze starego zeszyciku cioci , u której kasza jaglana gości kilka razy w tygodniu – zarówno na obiad , jak i desery. Ja oczywiście musiałam urozmaicić po swojemu – płatki migdałów , kokos , wanilia – u mnie to konieczny dodatek! Gwarantuję(...)każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 1 szkl * olej rzepakowy – 3 łyżki * cukier – 8 łyżek * jajka – 3 szt * żółtko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ser biały twarogowy ( nie wiaderkowy ) – 350 g * laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: * truskawki – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos
Ostra na Słodkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną to idealna propozycja na obiad czy kolację. Danie to wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie sami! Składniki na 4 porcje: 2 średniej wielkości cukinie (750g) 300g mielonego mięsa z kurczaka 100g kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki passaty 2 ząbki czosnku 2 czubate(...)pietruszki, papryką, bazylią. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu. Do mięsa dodaj kaszę. Cukinie napełnij nadzieniem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15 minut. Cukiernię udekoruj mozzarellą, wstaw ponownie do piekarnika, piecz aż ser się zarumieni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Kaszą Jaglaną pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plprawidłowo gotować kaszę jaglaną? Część osób robi niestety błąd wrzucając ją do od razu do gotującej się wody i niepotrzebnie zraża się do kaszy, uważając, że jest niesmaczna. Co należy zrobić, by kasza była smaczna, słodka a nie gorzka, a na dod The post Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBlanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta(...)przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQDeser... a może śniadanie? Kompozycja z dużą ilością zdrowia i kolorów. Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z dodatkiem jogurtu i owoców, a wszystko to wzbogacone sosem z masła orzechowego i syropu klonowego. Pycha :) Z podanych składników wychodzą 3 porcje w szklankach 330 ml. Składniki na jaglankę: 100 g kaszy jaglanej, 400 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego(...)orzechowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 brzoskwinia (świeża lub z puszki), 100 g borówek amerykańskich, 2 dojrzałe kiwi. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, dodać cukier, wymieszać i zagotować pod przykryciem. Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum
Świat Domowej Kuchniorzechowymi. Idealna konsystencja, słodycz i pyszny smak. Koniecznie sprawdź, co siedzi w środku i przygotuj od razu podwójną porcję 😜 Genialnie smakuje lekko schłodzony. Część jasna: 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 35 g płynnej części mleczka kokosowego z puszki 65 g zwartej części mleczka kokosowego z puszki 20 g syropu klonowego 20 g erytrytolu szczypta wanilii Część ciemna(...)ugotowanej kaszy jaglanej 20 g napoju kakaowego FITQUICK COCOA ZERO (SFD) 20 g odżywki białkowej, u mnie smak czekoladowych ciasteczek (SFD) 20 g syropu klonowego 30 g masła orzechowego 70 g mleka szczypta wanilii mielonej Przygotowanie: Wszystkie składniki poszczególnych części zmiksuj na możliwie najgładszą konsystencję. Przekładaj warstwami do wybranych naczynek. Możesz udekorować owocami. → Z podanych proporcji
Zdrowie na języku :Plekkostrawne, odżywcze i antywirusowe. Doskonale nadają się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces ich trawienia i wchłaniania odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu. Kasze: jaglana i gryczana, dodatkowo nie zawierają glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobom z celiakią. Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej(...)jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 125℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu
cool and mintyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów(...)całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut). 7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną. 8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można
Bez CebuliSkładniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej (suchej) mała dynia (1kg) 1 łyżeczka cynamonu 2 banany (około 240g) garść migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 duże śliwki Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części(...)jeszcze drobniej pokroić. Do miski włożyć przygotowaną dynię i zblendować na gładkie puree, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kawałki banany. Ponownie zblendować na gładką masę. Stopniowo dodawać kaszę jaglaną, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i również wsypać do masy. Całość ponownie wymieszać. Migdały zalać
Banana SmilesZupa pieczarkowa podkręcona smakiem suszonych grzybów, z dodatkiem kaszy jaglanej oraz kurkumy dla zdrowia. Lekko maślana, aromatyczna, treściwa. około 4 porcje: 1,2 litra rosołu/bulionu około 400 g ziemniaków 250 g pieczarek 50 g masła klarowanego 10 g suszonych podgrzybków 1 mniejsza marchewka i pietruszka 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku szczypta pieprzu(...)podgrzybki zalać 300 ml wrzątku, zakryć i odstawić. Kolejno pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle klarowanym, po około 5 minutach zalać rosołem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną, grzybki (razem z wodą), doprawić solą, kurkumą, szczyptą pieprzu kajeńskiego i gotować całość do miękkości ziemniaków. 2 minuty przed końcem gotowania dodać startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Doprawić
Kraina Miodem PłynącaRozgrzewająca, sycąca, poprawiająca trawienie, wspomagająca detoksykację organizmu. To tylko kilka zalet jakie wynikają ze spożywania dań z kaszy jaglanej. Przede wszystkim polecana dla osób, które nie tolerują glutenu. Polecam wszystkim przygotowywanie dań z jej wykorzystaniem. Szczególnie o tej porze roku, kiedy to mamy coraz więcej chłodnych dni. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -50 g kaszy jaglanej -jedna nieduża cebula -2 ząbki czosnku -1 papryka czerwona -1papryka biała -1cukinia ok. 200 g -przecier pomidorowy -sos paprykowy - opcjonalnie -ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylia -zielenina
Kulinarne przemysleniaOstatnio uwielbiam takie warzywne pasztety z kaszą i soczewicą. Są takie pożywne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe. Składniki: 200 gram czerwonej soczewicy 100 gram kaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła(...)dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną
Mango PapajaPomysł na bardzo szybki obiad. U mnie niemal błyskawiczny ,gdyż ugotowana kasza jaglana została mi z poprzedniego dnia i chciałam dać jej drugą szansę. Obiad niezwykle aromatyczny. Albo nawet kolacja. Składniki opakowanie papryczek padron (małe zielone papryczki, absolutnie nie pikantne) pomidory malinowe czosnek siekany koperek, bazylia tarty parmezan sól i pieprz do smaku ugotowana na sypko kasza jaglana olej kokosowy(...)pokrojone namniejsze kawałki papryczki. Podsmaż ,aż staną się chrupiące. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory malinowe, czosnek ile chcesz, dosmacz solą i pieprzem Duś wszystko pod przykryciem. Dodaj koperek oraz kaszę jaglaną. Całość wymieszaj. Zetrzyj sporą ilość parmezanu . dodaj jeśli chcesz bazylię.Można dosmaczyć oliwą z oliwek. Podawaj ciepłe.Idealne na wynos, do pudełka! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWitajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis . Ciasto zarobiłam z podwójnej porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki(...)płatków owsianych Radix- Bis 8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy
Sama słodycz i szczypta chili