też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella / 2 foremki o rozmiarach 12x25cm, lub jedna większa /, można zrobić z połowy składników. Potrzebujemy 1500g schabu karkowego lub łopatki i piersi z indyka / pół(...)pół /, 2 cebule, papryczka chili, 1 mała cukinia, Smalec lub olej, 100g oliwek zielonych lub czarnych, albo jednych i drugich, 200g ugotowanej kaszy jaglanej, 4 jajka, 3-4 ząbki czosnku, 100-150 sera mozzarella startego na grubych oczkach tarki do jarzyn, 1 pęczek natki pietruszki, gałązka rozmarynu, sól, pieprz, 4 duże liście kapusty do wyłożenia foremek. 1. Mięso mielimy
Leśny Zakątekenergii na cały dzień. Kawowe smoothie pół szklanki świeżo zaparzonej i wystudzonej kawy, np. Lavazza 1 dojrzały banan, 2 daktyle bez pestek, 2-3 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół szklanki mleka migdałowego lub więcej do smaku, 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego, 2 łyżeczki naturalnego kakao, ćwierć łyżeczki cynamonu(...)najwyższych obrotach przez 1-2 minuty lub do chwili, aż uzyskasz gładką konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mleka, aby rozcieńczyć kawowe smoothie albo 1 łyżkę ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej, żeby je zagęścić. Do kawowego smoothie możesz dodać kawa, także bezkofeinowa, to podstawa dobrego kawowego smoothie, jeśli masz taką możliwość wybierz kawę jak najlepszej jakości np. Illy banan
Cztery Fajeryzupę, która wyszła genialnie dobra i pożywna, a co najważniejsze na pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli. Składniki 2 głowy rybie- sum i szczupak filtrowana woda kasza jaglana Sante pieprz ziołowy Skworcu ser topiony Emmentaler Lactima śmietana koncentrat pomidorowy, u mnie pół słoiczka Dworski sporo świeżej natki pietruszki włoszczyzna Umyj łeby rybie i zalej(...)wodą, dodaj włoszczyznę pokrojona byle jak, gdyż rosół zostanie przecedzony. Dopraw pieprzem ziołowym. Gotuj na bardzo malutkim ogniu do półtorej godziny. Wyjmij rybę, wystudz. Przecedz rosół. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Doprowadz wywar z ryby do wrzenia.Rozmieszaj przecier pomidorowy z odrobiną wywaru i dodaj do zupy i dosmacz pieprzem ziołowym. Zagotuj, a następnie dodaj rozbełtanej
Z Kuchni Do Kuchniostrym, to wstrzymaj się przez chwilę i postaraj się przełamać. To danie już przekonało jednego przeciwnika mieszania smaków, to może i Ciebie przekona! Połączenie smaków w tej bliskowschodniej kaszy jaglanej jest po prostu… WOW. Wiem, że wpadam tutaj może w troszeczkę przesadzony samozachwyt, ale ktoś przecież musi Tak na prawdę, jeśli przyjrzeć się cenie produktów użytych do stworzenia tego(...)dania, to można by stwierdzić, że jest to coś dla biedoty. Kasza jaglana czy ciecierzyca są niesamowicie tanie. Jedynym droższym produktem są płatki migdałów, które, jeśli nie używasz lub Cię nie stać, to od biedy możesz ominąć. Tutaj wymówki, że Cię nie stać czy, że produkty są trudno dostępne, nagle tracą racje bytu. To danie nie tylko samo się wybrania
BlendmanKasza jaglana to sojusznik w zrównoważonej diecie. Jest na tyle uniwersalna, że znajdzie zastosowanie podczas śniadania, obiadu i kolacji, w przystawkach, daniach głównych i deserach. ;-) Dziś przedstawiam ją w wersji sałatkowej. Bardzo lubię sałatki i chciałabym obalić mit, że to z majonezem smakują najlepiej. Ja majonez zastępuję serkiem homogenizowanym (z dodatkiem jogurtu lub bez) i nie ma żadnej różnicy. Niedowiarkom(...)polecam spróbować. :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . 100g kaszy jaglanej wędzony kurczak (mięso, bez skóry obrane z dwóch wędzonych ćwiartek lub 300g wędzonego fileta) - można zastąpić ugotowanym filetem/ćwiartkami, obranymi ze skóry i pokrojonymi, sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku 1/2 białej części pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól
Szefowa kuchnistaram się w pełni z niego korzystać przygotowując w kuchni przeróżne smakołyki! Dziś mam coś pysznego, ale przy okazji zdrowego – bez glutenu, bez laktozy i wegańskie! Moją ukochaną kaszę jaglaną wykorzystałam do przygotowana ciasta i jak poprzednim razem spisała się znakomicie! Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne(...)suszone daktyle – 100 g * kakao lub karob – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * truskawki – ok. 100 g * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * granat * kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao
Ostra na Słodkopasztet na święta Bożego Narodzenia. Pasztet zachwyci wyglądem i podbije niejedno podniebienie. Oto przepis na przepyszny świąteczny wegański pasztet z burakami. 450 g ugotowanych i obranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego(...)łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól świeżo mielony czarny pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub własnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Buraki ścieramy na małych oczkach tarki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy marchewki
My Chcemy JeśćSkładniki na około 11 burgerów : 100 g kaszy jaglanej 180 g czerwonej soczewicy 250 g cukinii 80 g świeżego szpinaku 8 sztuk suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 jajko około 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej* 1/2 czerwonej cebuli szczypta soli i pieprzu przyprawy : czosnek granulowany, bazylia, oregano, papryka ostra * można użyć więcej lub mniej(...)dająca się uformować w rękach). Soczewicę zalać wodą i odstawić na 15 min, po tym czasie odcedzić i gotować do miękkości około 15 - 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i również ostudzić. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i poszatkować. Cukinię obrać ze skórki następnie pokroić w kostkę. Suszone pomidory
Banana Smileszupkę zróbcie koniecznie. Koniecznie! Jeśli macie dzieci, które kochają pomidorówkę, a chcecie im przemycić kaszę jaglaną w sposób niewidoczny i niewyczuwalny to ta zupką jest dla Was wszystkich! Podglądnięta w książce "Jaglany detoks" stała się stałą propozycją u nas na stole. Kilka składników, a efekt- zdumiewająco pyszny! Składniki 2 puszki krojonych pomidorów puszka kukurydzy 6 daktyli http://www.symbio.pl garść orzechów(...)nerkowca http://www.symbio.pl 4 duże marchewki 4 ząbki czosnku duża czerwona cebula 3 cm świeżego kłącza imbiru porządna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka curry łyżeczka kurkumy kukurydza do dekoracji olej kokosowy do smażenia sól morska bądź himalajska Marchewkę i batata umyj, obierz, pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż cebulę ,czosnek i starty na tarce imbir
Z Kuchni Do KuchniMadzia wymyśliła, że zrobi pasztet. Ale Madzia nigdy nie może nic normalnie po ludzku zrobić więc zrobiła pasztet wegetariański, z kaszy jaglanej i pieczarek. Oczywiście z prawdziwym pasztetem nic wspólnego tonie ma, ale ważne jest, że smakuje naprawdę dobrze. Doprawione smaki się połączyły i można z powodzeniem kroić i na kanapki kłaść. Spisuje się doskonale. Trochę się kruszy(...)bardzo, tylko troszeczkę, więc dużym problemem to nie jest. A prawdziwy pasztet i tak pewnie niebawem zrobimy, bo szykuje się dość duży transport mięska :) 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli mniej więcej 1 szklanka suchej) 500 g pieczarek 3 cebule 1 puszka białej fasoli 1 pęczek natki pietruszki 90 g mąki ziemniaczanej sól, czarny pieprz olej do smażenia Pieczarki obieramy
Marder&Marder ManufactureGofry na wytrawnie uwielbiamy tak samo jak te w wersji na słodko. Pomysł na nie wpadł gdy zostało mi kaszy jaglanej z obiadu, wystarczyło ją tylko zmiksować z jajkami i szpinakiem doprawić przyprawą Vegeta Natur upiec gofry i tak powstała ta kanapka na zielono. Przywołujemy wiosnę a co ! To propozycja na zdrowe śniadanie. Tak podane zachęcają(...)jest za dużo, a jednocześnie niczego nie brakuje. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, gwarantuję, że zjedzą ją nawet dzieci. Składniki na 3 gofry: 1 pełna szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 wiejskie jajka 150 ml mleka Duża garść świeżego szpinaku 2 pełne łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej ½ łyżeczki Vegeta Natur ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta świeżo mielonego pieprzu Dodatki
Wanilia i Kardamonblogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru z prawdziwą wanilią) 1 łyżeczka agaru 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 1/3 łyżeczki soli Masa serowa: 1 1/2 szklanki(...)oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie: Masa makowa: Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15-20 minut (od zagotowania). Mielimy mak w maszynce do kawy. Zalewamy mlekiem
Moja Mama GotujeDlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy Inka klasycznej 200 ml gorącej wody 2-3 łyżki mleka(...)kilka goździków kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków i sypiemy jaglaną kaszę ekspandowaną. Przed spożyciem zmieszać obie warstwy
Kuchnia MagdaLeny