Składniki: kapusta kiszona (2 garści) kasza jaglana (1/2 szklanki) mąka ziemniaczana (1 łyżka) bułka tarta (1/2 szklanki) sól pieprz oliwa Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Kapustę kiszoną kroimy na drobno. Dodajemy do ugotowanej kaszy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy
Weganka gotujePlacuszki z kaszy jaglanej to świetna propozycja na lekkie, bezglutenowe śniadanie. Idealnie smakują podane z jogurtem, miodem i owocami. Można również dodać odrobinę czekolady, orzechów... co tylko chcecie! Chociaż przyznam, że same w sobie są pyszne. ;) Enjoy! Składniki: z podanych składników wychodzi ok.15 placuszków 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej banan (najlepiej bardzo dojrzały) jajko
Kuchnia EllieKasza jaglana była dla mnie do tej pory na czarnej liście. Nie ważne czy na słodko, czy na słono - nie mogła mi przejść przez gardło. W końcu udało mi się opracować taki przepis, że kasza nie tylko wydaje mi się jadalna, ale jest naprawdę bardzo smaczna :) Poniżej przedstawiam przepis na pyszną śniadaniową jaglankę z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw i jabłka(...)Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 3/4 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego 1 jabłko 1 cytryna 3 owsiane ciasteczka 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu 1 szczypta imbiru 2 goździki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie przelewamy
My Culinary ArtUwielbiam kaszę jaglaną i na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 15 dag kaszy jaglanej szczypta soli woda gorąca 10 dag ulubionej chałwy 4 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych cukier do smaku masło
Izabelawkuchninadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki(...)łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI
CynamonemPoOczachnadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki(...)łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI
CynamonemPoOczachSkładniki: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej - 10 daktyli - 1 łyżka karobu - kokos - do obtaczania - 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Kasze jaglana dobrze płuczemy, gotujemy około 20 minut, przecedzamy. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy 10 minut. Odcedzamy. Miksujemy. Dodajemy do kaszy daktyle, korab, cynamon i chwile miksujemy. Formujemy kuleczki, obtaczamy w kokosie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Szkrab Je Samkaszy jaglanej można zrobić...wszystko :D Oto pierwszy dowód na tę tezę - nachosy. Większość z nas nie wyobraża sobie sobotniego wieczoru bez przekąski, to jest świetne rozwiązanie. Do tego ulubione dipy i jest pysznie! U mnie był to sos czosnkowy na bazie jogurtu i pomidorowy. Jeśli ktoś powie, że zdrowe jedzenie nie może być smaczne to jest kłamczuchem ;). Innych pomysłów(...)odchudzanie bez smakowych ograniczeń szukajcie w tej książce . Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 łyżka lnu mielonego - 5 łyżek mąki kukurydzianej - 4 łyżki oleju rzepakowego + kilka kropel do posmarowania papieru - 5 łyżek wody (opcjonalnie, jeśli kasza jest ugotowana na sypko) - sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chili cayenne, bazylia suszona Do malaksera z ostrzem
Corner With Recipesjeśli ich nie macie, sprawdzą się również daktyle suszone. Jeśli używamy suszonych daktyli, wcześniej namaczamy daktyle lub możemy je nawet kilka minut podgotować. Łatwiej wtedy będzie je zblendować. Mi kasza jaglana nie kojarzyła się wcześniej zbyt dobrze. Pamiętam ją jako żółtą, niesmaczną breję z dzieciństwa. Jednak przyznaję, że kilka lat temu odkryłam ją na nowo. To bogate źródło wielu cennych(...)tego jest niezwykle wdzięcznym surowcem do wielu dań od dań obiadowych, poprzez pasty do chleba aż po desery. Drukuj Jaglany deser – pyszny krem jaglano-bananowy Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 banan 3 świeże daktyle cynamon (opcjonalnie) miód(opcjonalnie) Wykonanie Kaszę płuczemy dwukrotnie na sicie. Gotujemy kaszę do wchłonięcia całej wody. Banana obieramy i wrzucamy
Mieszam w Garnkuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasteczka jaglane z płatkami jaglanymi Składniki: Kasza jaglana – ½ szklanki Mleko – 1 szklanka Wiórki kokosowe – 4 łyżki Miód lub syrop klonowy – 2 łyżki Mak – 1 łyżka Żurawina – ½ szklanki Płatki jaglane Sonko – ½ szklanki + trochę do panierowania Jajko – 1 sztuka Jogurt(...)naturalny – 2 łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi i miodem. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy ją do wystygnięcia, a następnie mieszamy ją z makiem, żurawiną, płatkami jaglanymi. Do wszystkich składników dodajemy jajko, jogurt i mieszamy. Formujemy kuleczki, które obtaczamy w płatkach jaglanych i pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 jabłka - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki surowego kakao - 2 łyżki miodu (u Nas gryczany) - kokos - do obtaczania Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy i jabłka potarte na tarce na dużych oczkach. Przestudzamy. Dodajemy miód
Szkrab Je Samktóra zerkała na mnie z wiaderka. Ocalało tylko kilka i je zapiekłam z kaszą na śniadanie. Podsypane cynamonem, pachnące i zdrowe, czyli tak jak lubię najbardziej. Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (lub mleko) 7-8 śliwek cynamon 1 białko Kaszę gotujemy na wodzie lub mleko, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj
Cynamonowe szczęścieZdrowa kasza jaglana, to idealny składnik pożywnego śniadania czy lekkiego dania, które możemy potraktować jako przekąskę, czy w wersji na słodko, jako deser. Do tego nieco smacznych owoców i, żeby nasz posiłek był kompletny i zbilansowany, porcja zdrowych zbóż i suszonych owoców, czyli musli. To idealna propozycja na jesienne chłody i szarugi, które mamy właśnie za oknem. Gdy nastaje jesień(...)budyniu przekładamy go do pucharków czy miseczek i polewamy ciepłym musem. Smacznego! Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1/2 łyżeczki masła 300 g mrożonej czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru musli Mixit Złocista jesień Wykonanie: Zamrożone porzeczki
Kulinarne przygody Gatitykładniki na 3 porcje: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka 2% (500 g) 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki) 2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 20 g) 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) ok. 120 g 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka migdałów mielonych lub w płatkach do ozdoby (ok. 5 g) opcjonalnie(...)ksylitol 1. Do garnka wlałam 1 szklankę mleka, dodałam cynamon i kaszę jaglaną (bez woreczka). Gotowałam na małym ogniu aż kasza wchłonęła całe mleko i była miękka (ok. 20 min.). 2. Ugotowaną kaszę po ostygnięciu przełożyłam do blendera, dodałam ziarna słonecznika i banana. Całość zmiksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu. 3. Powstały krem rozprowadziłam resztą mleka. Jeśli krem
Vroblewska-fitlifedaktyle (wypestkowane) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka stewii z erytrytolem *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten Masa jaglana 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej 500ml wody 500ml mleka kokosowego 60ml syropu z agawy 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Galaretka 450g truskawek (bez szypułek(...)łyżeczki agar agar +4-5 łyżek wody Sposób przygotowania Spód: Do malaksera wrzucamy płatki owsiane i drobno rozdrabniamy. Dodajemy resztę składników i łączymy ze sobą. Wykładamy na spód tortownicy. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Przesypujemy do dużego garnka i zalewamy dwoma szklankami wrzątku (najlepiej odmierzyć 2 szklanki i zagotować je w osobnym garnuszku. Odmierzanie
Fill The Bowl