Wiosna zagościła na dobre, więc ma się ochotę wykorzystać sezonowe warzywa, ale również inne dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw. Składniki: 1 (180g) kostka tofu 2 łyżki sosu sojowego 100g kaszy jaglanej 250g miksu warzyw (np. zupa jarzynowa) przyprawy: zioła sycylijskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestamłodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami. Składniki ( 2 porcje ): 250 ml mleka 2% 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1-2 gruszki 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta cynamonu kilka orzechów włoskich Wykonanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Mleko zagotować
kolorowotorcikowotrzeba? Na dwa słoiczki 100g kaszy jaglanej mleko -dowolne – 200ml (aby było 1 cm nad kaszą) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek z dyni Robimy! Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie, aż przestanie się pienić Gotujemy w mleku do miękkości, aż zrobi się papka. Studzimy
LatosiowydomKoktajl z kaszą jaglaną to smaczna i super zdrowa propozycja na śniadanie. W naszej codziennej diecie dominują pokarmy kwasotwórcze (pieczywo, nabiał, mięso, czarna kawa, słodycze), a ma to niebagatelny wpływ na naszą gospodarkę kwasowo-zasadową. Aby zachować zdrowie i równowagę kwasowo-zasadową powinniśmy zwiększyć w naszej diecie produkty zasadotwórcze. Kasza jaglana jest cudownie zasadotwórcza i pomoże utrzymać zdrowie w dobrej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kasza jaglana to niekwestionowane dobrodzejstwo dla naszego organizmu. Neutralizuje nadkwasowość oraz wspomaga trawienie, przy tym jest bardzo sycąca i nie zawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy(...)głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła przepyszna! :) SKŁADNIKI (4 porcje) 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 2 czerwone papryki 10 suszonych pomidorów 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach świeża kolendra tajska bazylia rozmaryn sól
DefinicjaSmakuPrzepyszne kakaowe muffinki z dodatkiem kaszy jaglanej, która powoduje, że muffinki są wilgotne i sycące. A przy tym, to zdrowsza wersja słodkości. SKŁADNIKI 2 jajka, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 250 gram mąki, 1/2 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu ¾ szklanki mleka, 0,5 szklanki oleju słonecznikowego WYKONANIE Jajka ubijamy
słodki bratekEksperymentów ze szparagami ciąg dalszy. Dziś sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną – sycąca, kolorowa i oczywiście smaczna! Bo jakby mogło być inaczej... The post Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną – sezon na szparagi! appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comwszystkim zdrowy deser jaglany. Ja ten pucharek pełen zdrowia zjadłam zamiast deseru do przedpołudniowej kawy, ale spokojnie może zastąpić kolację czy śniadanie. Składniki (na 2 porcje): 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 gruszka garść orzechów laskowych garść suszonej żurawiny kilka łyżeczek dżemu (u mnie malinowy od Stovit) Kaszę jaglaną wkładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie
Cynamonowe szczęścieowoców sporo. Po świątecznym obżarstwie słodkościami, nie miałam ochoty piec jakiegokolwiek ciasta, ale nabrałam ochoty na deser. A co pasuje do wiśnie? Czekolada! By deser był bardziej treściwy, wykorzystałam kaszę jaglaną, której dawno tu nie było 😊 I powstał wegański deser bez glutenu 😋😀 Składniki (na 3-4 porcje): 250 ml kaszy jaglanej 50 g gorzkiej czekolady 250 g mrożonych wiśni słodziwo(...)ostudzenia. Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Woda musi stać się przejrzysta. Kaszę zalać 0,5 l wody i gotować do zniknięcia płynu. Do kaszy dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać, by czekolada się stopiła, przykryć i odstawić do lekkiego ostudzenia. Kaszę posłodzić według uznania. Na dno pucharków wyłożyć wiśnie z odrobiną płynu. Na wiśnie wykładać kaszę. Formowałam
Weekendy w domu i ogrodzieKokosowe pralinki, czyli esencja moich smakowych upodobań, mojej miłości do tego wyjątkowego orzecha i ukochanej kaszy jaglanej. Cudowne, pełne aromatu białe kulki, są kolejnym pomysłem na zdrowe, bezcukrowe, wypełnione wieloma wartościami odżywczymi słodkościami. SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 1 szklanka wiórek kokosowych 5-6 łyżek miodu 1 szklanka wiórek do obtaczania kuleczek WYKONANIE: wsypuję kaszę
Upiecz sobie babeczkęnigdy się na nich nie zawiodłam Tutaj link do sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/ Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej Składniki na burgery (2 sztuki): 75 g kaszy jaglanej + 180 ml gorącej wody i szczypta soli 3 pieczarki 1 podsmażona wcześniej cebula 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1 – 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka(...)hamburgerów INCOLA ulubione warzywa (pomidor, ogórek, cebula, sałata lodowa lub kapusta pekińska) sos (u mnie jogurt sojowy + czosnek, sól, ostra papryka) Sposób przygotowania: Do garnka daj opłukaną wcześniej kaszę jaglaną. Zalej ją gorącą wodą i dodaj szczyptę soli. Całość gotuj do momentu wsiąknięcia wody przez kaszę (ok. 10 minut). Siemię lniane zmiel i wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Odstaw
Via GustoCzasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego na dzisiejszy obiad nie cudowałam za bardzo. Kasza jaglana na słono - zdecydowanie bardziej przemawia do mnie niż na słodko. Pierś z kurczaka ugotowałam na parze, pomidory odsączyłam z zalewy, pokroiłam w drobne paseczki, wymieszałam z kaszą, posypałam pestkami dyni i żurawiną. Dolałam odrobinę, ok. łyżkę zalewy z pomidorów. Sól, pieprz i widelec na koniec(...)oczywiście do schrupania. Przepyszna na zimno i na ciepło. Składniki: 100 g kaszy jaglanej słoik (ok. 250 g) suszonych pomidorów w zalewie 1 pierś z kurczaka garść pestek dyni garść żurawiny sól, pierz Sposób przyrządzenia: Kaszę przed gotowaniem dokładnie wypłukać, żeby pozbyć się goryczy.Gotujemy 1:2.Pierś z kurczaka ugotować na parze
pieprzny smaczekSkładniki: - 3 łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 jajko - 1 gruszka - 3 łyżki amarantusa ekspandowanego - 1 łyżka mąki z plaskurki - 1 łyżka pestek dyni - olej kokosowy do posmarowania Przygotowanie Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Pestki z dyni mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Placuszki pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia
Szkrab Je SamSkładniki : - 2 bakłażany - sól kłodawska - 1 szklanka kaszy jaglanej - 1 czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pomidory daktylowe - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka pasty z kurkumy -->przepis TU<-- - garść listków świeżej bazylii - opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Bakłażany myjemy, kroimy na pół, posypujmy solą kłodawską i odstawiamy na 30 minut. Warzywa puszczą soki. Płuczemy(...)rozsmarować po około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego na 1 bakłażan. Bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut, Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażany wyciągamy z piekarnika. Gdy trochę przestygną delikatnie wydrążamy
Szkrab Je Samróżnego rodzaju domowe kuleczki. Na blogu pojawiały się już kilkakrotnie. Przeważnie miksowałam orzechy i suszone owoce, jednak zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Olga Smile , postanowiłam wykorzystać moją ukochaną kaszę jaglaną. Przepis jednak nieco zmodyfikowałam, a efekt wyszedł równie zadowalający. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka ryżowego lub migdałowego 1 ½ szklanki wody 2 szklanki wiórków kokosowych plus jeszcze
Roślinna - blog wegański