chandry... No ! Ale do niej jeszcze daleko! Teraz czas cieszyć się i korzystać z letnich dobrodziejstw natury. Składniki (na obiadowe porcje dla 3 osób): -ugotowane i obrane buraki (400g) -kasza jaglana (100g) -garść nerkowców (30g) -trzy łyżki mąki owsianej (30g) -jedno jajko -czerwona cebulka -łyżka soku z cytryny -sól, pieprz -rozmaryn -ricotta (ok.80g) Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować. W tym czasie
Gawron w rosolesycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo w gębie Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego, będzie równie pyszna. Polecam Składniki: Jaglanka: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 3-4 łyżki syropu klonowego Karmelizowany banan: 1 banan 3 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku(...)cytryny Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać. Karmelizowany banan: Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny
Oryginalny smakDzisiejszy przepis powstał spontanicznie, zaledwie w kilkanaście minut. Wszyscy znamy kasze jaglana jako składnik dań słodkich lub jako dodatek do obiadu. Dziś chciałabym pokazać Wam jak można ją przyrządzić na sposób wytrawny. Grillowana cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Pięknie pachnie i niebiańsko smakuje doprawiona odrobiną czosnku i słodkiej papryki. Zapraszam do wypróbowania takiego właśnie połączenia :) Składniki: 4 łyżki(...)ugotowanej kaszy jaglanej 1 mała cukinia słodka papryka pieprz sól 1 ząbek czosnku pół cebuli Cukinię obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Wrzucamy na rozgrzana patelnię grillowa lub zwykłą. Posypujemy solą i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 2 minuty. Dodajemy kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Podajemy
Chocolate Muffin BlogPrzepyszniasty i bardzo kremowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Do tego wegański, bezglutenowy i bezcukrowy. Składa się dosłownie z kilku składników, których połączenie dało cudowny smak. Wmieszałam w niego eliksir od ZOJO kierowany do najmłodszych, czyli The I Love You Formula . Tym samym i ja dedukuję ten przepis dzieciom, chociaż tak na prawdę taki budyń może być dla każdego(...)niego będę powracać systematycznie i z przyjemnością. Koniecznie spróbujcie. Więcej o produktach ZOJO możesz przeczytać TUTAJ . Składniki (1 porcja): 50 g kaszy jaglanej 125 ml wody 125 ml mleka roślinnego 2 łyżeczki sproszkowanych daktyli 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka eliksiru The I love You Formula (ZOJO) Przygotowanie: Kaszę przepłucz
Zdrowie na języku :PJest chłodny, marcowy wieczór, a ja zapraszam na zdrowy, rozgrzewający budyń czekoladowy na bazie kaszy jaglanej. Jak możecie zauważyć, deser jest wzbogacony o dodatek niewielkiej ilości awokado. Od razu mówię, że nie jest ono wyczuwalne w budyniu, a nadaje mu kremową konsystencję oraz nieprzecenione wartościowe składniki jak tłuszcze i witaminy. Danie można dosłodzić według upodobań. Składniki : 4 łyżki ugotowanej kaszy(...)jaglanej 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 kostka gorzkiej czekolady 1/3 obranego awokado orzechy laskowe ewentualnie 1 łyżeczka miodu. W garnku wymieszać kaszę, mleko, kakao i wrzucić czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać awokado i zmiksować na gładki mus. Przelać do miseczki, udekorować orzechami. Podawać jeszcze ciepły
Chocolate Muffin Blogbrrr Składniki (na 4 osoby): - 1 cebula - kilka ząbków czosnku - 1 kostka fety - 1 duży pomidor malinowy - 0,5 małego kabaczka/cukinii - kilka malutkich patisonów - kilka oliwek - 1 szklanka kaszy jaglanej - olej rzepakowy - 1 jajko - kilka garści siemienia lnianego (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra, kurkuma Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opakowaniem. Czosnek, cebulę, kabaczka i patisony
Corner With Recipesprzepadam za kaszą jaglaną trąbię od dawna, ale co jakiś czas robię do niej podchody i doszło do tego, że nawet ją polubiłam w wersji na słodko. Nazwa sernik ma sugerować tylko i wyłącznie konsystencję, jakiej należy się spodziewać, bo całe ciasto jest wegańskie, bez glutenu, a jak cukier zamienicie na ksylitol czy inny wynalazek to już w ogóle będzie(...)Ciasto przechowywane w lodówce będzie ok do 5 dni. S uge rowana forma to tortownica o średnicy 20 cm. Składniki na masę „serową” 200 g suche kaszy jaglanej (nieugotowanej) puszka 400 ml mleka kokosowego około 300 g mango 100 g cukru 20 agaru Składniki na spód: 100 g płatków owsianych 5-6 kostek gorzkiej czekolady (było
greenscarfBardzo smaczne, bardzo zdrowe, czyli tak jak lubię. Ciastka z płatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem . Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej(...)kaszy jaglanej 0,5 szklanki suchych platków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao PRZYGOTOWANIE: daktyle zalewam gorącą wodą, zostawiam na ok. 20 minut płatki i kaszę blenduję na mączkę dodaję do nich sodę i kakao oddzielnie blenduję odsączone daktyle, tak aby powstał z nich mus, dodaję olej kokosowy i jeszcze chwilę blenduję łączę
Upiecz sobie babeczkęweekend w kuchni panowała u mnie prawdziwa jesień. Trzeba było wziąć się za dynię, bo w piwnicy wciąż jej dużo i szkoda by się zmarnowała. Połączyłam ją z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :) Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów(...)grzybów odparuje. Zeszklić. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy. Podgrzewać aż ser się roztopi. Kluski (na ok. 22 kluski) 250 ml kaszy jaglanej 600 ml wody 300 g obranej dyni 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól gałka muszkatołowa Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Woda po ostatnim płukaniu powinna być
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio wpadłam w nałóg jedzenia kaszy jaglanej na śniadanie. Jedzenie tego rodzaju kaszy jest obecnie co najmniej modne ale na szczęście taka moda nam nie zaszkodzi bo jaglana to królowa kasz. SKŁADNIKI 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubiony owoc np.jabłko,banan,śliwki,garść rodzynek,gruszka itp. 1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 50ml mleka kokosowego 3 szczypty
Mała w garnku mieszaryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO pół szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji agawa Składniki na krem: mleko kokosowe BIO (gęsta część) 3/4 szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych agawa orzechy włoskie do dekoracji Ciasto: Marchewkę obrałam i starłam na dużych oczkach. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem. Marchewkę wymieszałam z rodzynkami i jagodami(...)minut. (Gdy ciasto jest zbyt gęste, należy dolać oleju lub mleka; jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki) Krem: W międzyczasie przygotowałam krem. Kaszę jaglaną wypłukałam zimną wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Krem
nietadietaSkładniki: 4 nieduże cukinie 100 g kaszy jaglanej 150 g surowego boczku wędzonego 1 cebula 200 g pomidorów (np. jojo) 2 ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 100 g sera parmezan lub grana padano sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżką miąższ (nie wyrzucamy go). Oprószamy solą i pieprzem i układamy do dużej blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz zmiażdżony czosnek, szklimy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory, miąższ z cukinii oraz sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około
Qchnia po prostuwegański z czerwoną soczewicą, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Składniki: – 160g soczewicy czerwonej – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) – 3 marchewki – 1 por – 1 seler – 1 pietruszka – 1 cebula – 1 pomidor – pęczek pietruszki – 3 ząbki czosnku(...)liść laurowy – 2 ziarna ziela angielskiego – 1 łyżeczka curry – po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, chili, majeranku, oregano, lubczyku, bazylii – sól, pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Marchewki, por, seler i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na większe kawałki i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzamy, wyrzucamy ziele i liść. Soczewicę
Be Fit Be StrongWyrazista w smaku i bardzo smaczna zupa. Z dodatkiem kaszy jaglanej, którą miksujemy z resztą składników na krem. Żałuję tylko, że nie pokusiłam się o dodanie jeszcze jednego pora, który posłużyłby mi do dekoracji zupy już na talerzu…. Cóż, zrobię tak następnym razem:) 3 pory (jeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć(...)jego ilość o jeszcze jedną sztukę) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5-2 l bulionu 4-5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki masła 100 ml śmietany 30% oregano suszone gałka muszkatołowa sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dorzucamy cebulę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili
Smaki Na Talerzuskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód do smaku owoce (truskawki, brzoskwinie, banan) wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy
Domowy Smak Jedzenia