zbite i lekko kakaowe. Myślę, że posmakują dzieciom jak i dorosłym.* Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez kakao Bez tłuszczu Składniki na 18 małych: 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej** 3 bardzo dojrzałe banany (takie brązowe z zewnątrz i w środku :)) 100 gr niesłodzonych daktyli 100 gr niesiarkowanych rodzynek 2 łyżki rumu lub rumowego aromatu kilka kropli 2 łyżki(...)Kaszę ugotować na sypko, daktyle i rodzynki namoczyć we wrzątku, wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika. Piec około 30-40 min. Wyjąć ostudzić na kratce, przełożyć do lodówki na 3-4 godziny, podawać. * robiłam też wersję inną: 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej
moj przepis nazbite i lekko kakaowe. Myślę, że posmakują dzieciom jak i dorosłym.* Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez kakao Bez tłuszczu Składniki na 18 małych: 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej** 3 bardzo dojrzałe banany (takie brązowe z zewnątrz i w środku :)) 100 gr niesłodzonych daktyli 100 gr niesiarkowanych rodzynek 2 łyżki rumu lub rumowego aromatu kilka kropli 2 łyżki(...)Kaszę ugotować na sypko, daktyle i rodzynki namoczyć we wrzątku, wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika. Piec około 30-40 min. Wyjąć ostudzić na kratce, przełożyć do lodówki na 3-4 godziny, podawać. * robiłam też wersję inną: 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej
moj przepis nazbite i lekko kakaowe. Myślę, że posmakują dzieciom jak i dorosłym.* Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez kakao Bez tłuszczu Składniki na 18 małych: 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej** 3 bardzo dojrzałe banany (takie brązowe z zewnątrz i w środku :)) 100 gr niesłodzonych daktyli 100 gr niesiarkowanych rodzynek 2 łyżki rumu lub rumowego aromatu kilka kropli 2 łyżki(...)Kaszę ugotować na sypko, daktyle i rodzynki namoczyć we wrzątku, wszystkie składniki wrzucić do malaksera, zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika. Piec około 30-40 min. Wyjąć ostudzić na kratce, przełożyć do lodówki na 3-4 godziny, podawać. * robiłam też wersję inną: 550 gr ugotowanej kaszy jaglanej
moj przepis naWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami. Zdrowe, wegetariańskie danie, które możemy podać na obiad, kolację lub spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Cukinia idealnie nadaje się jako „pojemnik” jadalny na różnego rodzaje farsze nie tylko wegetariańskie, ale również mięsne Post Cukinia faszerowana kaszą jaglaną pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta GotujeKiedy trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że to jest odpowiednia droga :) Sajgonki są lekkie, wiosenne idealne na lunch. Można je jeść na ciepło i na zimno, są pyszne. Połączenie kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i orientalnymi przyprawami daje wspaniały efekt smakowy. Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :) SKŁADNIKI 4 płaty papieru(...)ryżowego 4 szparagi czerwona papryka woreczek kaszy jaglanej ząbek czosnku pomarańcza 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka cukru muscovado 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki orzeszków pinii papryczka jalapeno 2-3 gałązki świeżej mięty 5-6 listków świeżej bazylii 5-6 gałązek pietruszki oliwa z oliwek masło łyżka soku z cytryny pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Wstawić wodę na kaszę
DefinicjaSmakupyszny jak ten, który kupimy gotowy w sklepie. Ba! Może być lepszy i dodatkowo wiesz co w nim się znajduje :) Spróbuj zrobić własne monte :) Składniki (3 porcje): 100g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 dojrzały banan 2 łyżeczki naturalnego kakao 300ml mleczka kokosowego 3 łyżki masła orzechowego bez soli Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy bez soli do miękkości. Studzimy. Wykładamy
ChilliJemyBlok czekoladowy to smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych czasów. Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną. 250 g mleka w proszku 125 g masła 125 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną W rondelku
Kolorowa kuchnia ElkiBlok czekoladowy to smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych czasów. Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną. 250 g mleka w proszku 125 g masła 125 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną W rondelku
Kolorowa kuchnia ElkiCzym takie pralinki różnią się od oryginału? Nie są chrupiące, ale za to bardziej kokosowe i zdecydowanie zdrowsze! Na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jest to sprawdzone! Naprawdę smakują rewelacyjnie i po spróbowaniu takiej kuleczki można odpuścić sobie jej oryginalną wersję. Przykładowe kuleczki a'la Rafaello znajdziecie też tu - klik i tu - klik(...)około 50 sztuk) 200 kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) (*) 100g wiórek kokosowych 5 łyżek cukru trzcinowego /miodu/syropu z agawy (wg gustu i smaku) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu) Dodatkowo: około 50 sztuk migdałów (u mnie migdały i orzechy laskowe ) około 100g wiórek kokosowych do obtaczania Opcjonalnie: 30g masła (**) Migdały/orzechy należy zblanszować (zalać
Di gotujezagorzałą przeciwniczką słodyczy i ja nie jestem, bo sama lubię czasem wszamać jakieś ciacho, czy dobrą czekoladkę, ale staram się z umiarem. Ostatnio u Kornika zobaczyłam nutellę z kaszy jaglanej, a mój młody wspominał o nutelli, więc przepis okazał się strzałem w dziesiątkę :))) Nutella jest delikatna, bardzo smaczna, jeśli ktoś woli wersję słodszą, to może dodać miód(...)słodka. Nutella idealnie pasuje do naleśników i kanapek. Na tym kończę, bo już dużo się opisałam ;)) Dodam jeszcze tylko, że polecam :)))) Składniki na 1 słoiczek: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) u mnie zwykłe 2 % 50 g orzechów laskowych 85 g gorzkiej czekolady miód - wedle uznania (ja nie dawałam) Kaszę wsypujemy na sitko
kruche babeczkispożycia. Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 brzoskwini 1/2 banana 3/4 szklanki mleka migdałowego łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy soczewicę blendujemy z bananem i cynamonem wodę gotujemy(...)dodajemy agar- energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min- agar dodajemy do zblendowanych składników- dokładnie mieszamy składniki na spód ciasta przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym- do wchłonięcia całego płynu- po ugotowaniu blendujemy gotowym kremem smarujemy ciasto, ozdabiamy kawałkami brzoskwini
healthy dreamssię w ustach, a zarazem wymaga pogryzienia, dzięki czemu możemy się nim delektować. Dodatkową atrakcją jest dążenie do środka przekąski, gdzie ukryte są migdały. SKŁADNIKI (4 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 łyżek gęstego mleka kokosowego 1 szklanka mleka migdałowego kilka obranych migdałów 1/4 szklanki wiórków kokosowych opcjonalnie słodzik (ja nie użyłam) WYKONANIE: Kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym
healthy dreamsbardzo sycące i co dla mnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii 2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki(...)mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać lekko orzechowy aromat. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj kubek mleka z kubkiem wody i dwiema łyżeczkami miodu. Dodaj kaszę. Gotuj 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj. Kasza
pyszne zdrowościpyszne jaglane kluseczki z buraczkami, które wyśmienicie smakują same jak i dodatek do dania głównego, warto wypróbować te smaczne i bardzo proste do zrobienia kluseczki :) Składniki : - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości buraczki - 7 łyżek mąki żytniej razowej ( lub innej pełnoziarnistej) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - przyprawy ( czosnek, pieprz inne ulubione) - sos sojowy lub sól(...)smaku Przygotowanie: Ugotować buraczki , zmielić blenderem lub maszynką do mięsa, połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną i przyprawami, zagotować wodę w garnku, wrzucać uformowane kluseczki na kilka minut do wrzątki, następnie wyciągnąć łyżką cedzakową. Smacznego
zdrowa vege kuchniasmakiem Tofu do zastąpienia? Tak! Jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść tofu, to nie odpuszczaj tego przepisu. Zrób po prostu wszystko według poniższej instrukcji, tylko tofu zastąp ugotowaną kaszą jaglaną. Również będzie bardzo dobre! Makaron z Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 25 minut Potrzebujesz: 200g makaronu (u mnie był to makaron z kakao) 150g tofu 50g suchej kaszy(...)jaglanej 200-250ml mleka roślinnego (np. kokosowe) sok z 1-2 cytryn (w zależności od ilości soku i jego mocy) 2 łyżeczki wanilii 50g, do smaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa (ja używam erytrolu) Wykonanie: 1 Ugotuj kaszę w mleku. Kasza nie wypije całego mleka, dlatego sprawdzaj
Blendmanzawartości kcal! Możemy jeść smacznie i fit! Desery FIT – Przepisy na zdrowe słodycze z grupy Fit Przepisy 1. Brownie z kaszy jaglanej, ale bez pieczenia, bez jaj, bez glutenu SKŁADNIKI: Warstwa jaglana: – 3/4szklanki suchej kaszy jaglanej – 2 szklanki wody (do kaszy), – 100g daktyli (3/4 szklanki) + woda po daktylach, – 2 łyżki kakao, – 1 miarka odżywki(...)przykrycia na ok 15 min. Kaszę wsypujemy do garnka i podprażamy (pozbywamy się w ten sposób goryczy) gdy kasza się podpraży, przerzucamy ją na sitko i przepłukujemy wodą. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami wody + dodajemy namoczone daktyle i wodę po nich (około 2/3 szklanki wody po daktylach). Kaszę gotujemy na małym ogniu, bez pokrywki i mieszamy
Czynniki pierwszeDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób(...)małych cukinii 500 g mielonej łopatki 100 g kaszy jaglanej 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku 3 czubate łyżeczki oregano (polecam Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku 400 g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów
Smak mojego domu