słodycz, rozwiały się wraz z pierwszym zetknięciem się jej z moimi kubkami smakowymi. Jutro czeka mnie dzień spędzony w kuchni, nie mogę się doczekać! SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki maku 2 suszone figi 2 suszone daktyle garść płatków migdałowych łyżka rodzynek (u mnie zielone) łyżka suszonych czereśni szklanka mleka (u mnie sojowe) WYKONANIE: figi i daktyle(...)kroimy na mniejsze kawałeczki Kaszę jaglaną gotujemy w mleku razem z makiem i suszonymi owocami (ok 15 min) do całości dodajemy płatki migdałowe, po czym kutię przekładamy do miseczki
healthy dreamssię, zaparcie dążyłam do zrobienia sernika-jagielnika, który od kilku dni chodził mi po głowie. Jak wyszedł? Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach :D SKŁADNIKI: JAGIELNIK: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 małe banany 2 kaki garść suszonej morwy 2 łyżki oleju kokosowego odrobina mleka migdałowego 2 łyżki słodzika (ksylitol, stewia, miód) POLEWA: 33g czekolady 100% (może być(...)mniej) łyżeczka oleju kokosowego 1/3 szklanki wody WYKONANIE: Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody razem z bananami. Po ugotowaniu, dolewamy mleko migdałowe, dosładzamy, dodajemy olej kokosowy i całość blendujemy (ja wszystko wymieszałam i ugniotłam ;D). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji do masy jaglanej dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę kaki oraz morwę. Całość przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym
healthy dreamspracy, czy na piknik, na śniadanie, obiad, kolację.. Forma o średnicy 25cm. Wychodzi mniej więcej 10 porcji, 1 to ok. 100g = 149g . Składniki na spód: - 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki parmezanu - 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Smacznego
Be Fit Be Strongpomysłów i nie mogę się doczekać jak przygotuję dla Was co raz to nowsze przepisy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny kokosowy jagielnik ( taki sernik tylko z kaszy jaglanej ) z truskawkami i galaretką. Delikatny w smaku , idealnie kremowy, nie przesadnie słodki, łatwy, szybki, tani i mega mega smaczny! To taki wegański sernik, któremu nikt się nie oprze. Jest bezglutenowy(...)ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa
Ostra na SłodkoSkładniki 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 2 kawałki selera naciowego 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili garść jarmużu 1 szklanka soku pomidorowego 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj Wykonanie(...)rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę,następnie pokrojony czosnek czosnek, marchewkę w kostkę i seler naciowy.w plasterki Wszystko razem podsmażyć około 4-5 min. Następnie dodać szklankę soku pomidorowego, kasze jaglaną i jarmuż. Zalać zagotowaną wodą do wysokości warzyw i gotować około 20 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował. Dodać białą fasolę i gotować
w mojej kuchnipozycja obowiązkowa w moim menu. Tymczasem częstujcie się tym prostym sposobem na pokonanie rannego głodu Składniki (na 2 porcje) 6 – 7 łyżek płatków orkiszowych 2 kopiate łyżki kaszy jaglanej 2 łyżeczki komosy ryżowej 1 banan szczypta cynamonu 200 ml mleczka kokosowego 100 ml mleka 3,2% ulubione owoce ( mandarynki, pomarańcze, maliny, jagody) Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wsypujemy(...)płatki, komosę oraz kaszę jaglaną (wcześniej przeplukaną na sicie). Podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy płatki wchłoną płyn, dolewamy mleka i dodajemy pokrojonego na kawałki banana. Następnie dodajemy cynamon oraz podlewamy mlekiem, jeśli płatki wchłonęły poprzednia porcję. Pod koniec gotowania, gdy owsianka będzie już miękka, dolewamy mleczko kokosowe. Mieszamy i redukujemy płyn do ulubionej konsystencji owsianki. Owsiankę przekładamy
Raj dla Podniebieniapozycja obowiązkowa w moim menu. Tymczasem częstujcie się tym prostym sposobem na pokonanie rannego głodu Składniki (na 2 porcje) 6 – 7 łyżek płatków orkiszowych 2 kopiate łyżki kaszy jaglanej 2 łyżeczki komosy ryżowej 1 banan szczypta cynamonu 200 ml mleczka kokosowego 100 ml mleka 3,2% ulubione owoce ( mandarynki, pomarańcze, maliny, jagody) Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wsypujemy(...)płatki, komosę oraz kaszę jaglaną (wcześniej przeplukaną na sicie). Podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy płatki wchłoną płyn, dolewamy mleka i dodajemy pokrojonego na kawałki banana. Następnie dodajemy cynamon oraz podlewamy mlekiem, jeśli płatki wchłonęły poprzednia porcję. Pod koniec gotowania, gdy owsianka będzie już miękka, dolewamy mleczko kokosowe. Mieszamy i redukujemy płyn do ulubionej konsystencji owsianki. Owsiankę przekładamy
Raj dla Podniebieniapozycja obowiązkowa w moim menu. Tymczasem częstujcie się tym prostym sposobem na pokonanie rannego głodu Składniki (na 2 porcje) 6 – 7 łyżek płatków orkiszowych 2 kopiate łyżki kaszy jaglanej 2 łyżeczki komosy ryżowej 1 banan szczypta cynamonu 200 ml mleczka kokosowego 100 ml mleka 3,2% ulubione owoce ( mandarynki, pomarańcze, maliny, jagody) Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wsypujemy(...)płatki, komosę oraz kaszę jaglaną (wcześniej przeplukaną na sicie). Podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy płatki wchłoną płyn, dolewamy mleka i dodajemy pokrojonego na kawałki banana. Następnie dodajemy cynamon oraz podlewamy mlekiem, jeśli płatki wchłonęły poprzednia porcję. Pod koniec gotowania, gdy owsianka będzie już miękka, dolewamy mleczko kokosowe. Mieszamy i redukujemy płyn do ulubionej konsystencji owsianki. Owsiankę przekładamy
Raj dla Podniebieniadomowych chlebem. Polecam podawać dobrze schłodzoną i gdy składniki ,,przegryzą się''. Porcja dla około 6 osób. Polecam również użyć tuńczyka w kawałkach dobrej jakości. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: 2 woreczki kaszy jaglanej ( łącznie 20 dag ) pół puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 średnie ogórki konserwowe 2 łyżki płaskie majonezu 3 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego typu greckiego(...)łyżeczki musztardy stołowej 1/4 kostki sera sałatkowego półtłustego pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie pysznej sałatki: 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. 2. Tuńczyka i kukurydzę odsączmy dokładnie z zalewy. Ogórki i ser sałatkowy kroimy w kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą, przyprawiamy do smaku pieprzem czarnym mielonym. 4. Sałatkę wkładamy do lodówki
Izabelawkuchnichwilkę i przygotować pyszne, sycące i zdrowe pralinki, które można traktować nie tylko jako deser. Smakują świetnie, i co istotne – można jeść je bez wyrzutów sumienia. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g wiórków kokosowych 300 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki miodu Migdały Wiórki kokosowe (do obtoczenia) Sposób przygotowania: Całe migdały wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy(...)minut. Po tym czasie przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kaszę jaglaną dokładnie należy przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Po tych czynnościach gotujemy ją w mleczku kokosowym do miękkości. Na koniec do tego dodajemy miód i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Masę lekko studzimy. Z gotowej masy masy formujemy niewielkie kuleczki. W środek kuleczek wkładamy po migdale
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezamienników słodyczy. Mimo, że jeszcze mamy luty to już mam dla was pierwszy, dietetyczny przepis. Zaczynamy od dietetycznego bloku czekoladowo – orzechowego . Dietetyczny blok czekoladowo – orzechowy 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 60 g masła orzechowego 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady 30 g kremu migdałowego, użyłam tego KLIK 50 g śmietanki kokosowej garść orzechów, nasion słonecznika lub innych(...)ulubionych bakalii Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przełóż ją do misy malaksera, dodaj masło orzechowe, krem migdałowy, odżywkę białkową oraz śmietankę kokosową. Całość dokładnie zmiksuj. Do gotowej masy dodaj orzechy (lub inne bakalie). Całość wymieszaj dokładnie. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Gotowy blok wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj
365 dni dookoła kuchniCiekawy wygląd, rewelacyjny smak. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 pierś z kurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą i papryką-u mnie to nożem do siekania ziół. W misce roztrzepać całe(...)jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać posiekane mięso i warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dołożyć kaszę jaglaną . Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować male kotleciki z przygotowanej masy. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Danie jest szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kotletów
w mojej kuchniUkładamy w foremce do bułek. S marujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy razem z silikonową foremką na patelni ( zdejmujemy rączki ). Pieczemy ok.20-25 minut /180C. BURGERY Z CIECIERZYCY: * ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl * ugotowana, namoczona przez noc ciecierzyca – 1,5 szkl * jajko L – 1 szkl ( lub 2 mniejsze ) * bułka tarta – 3-4 łyżki * maka pszenna – 1 czubata łyżka * masło(...)sól, pieprz, papryka, curry, kmin rzymski – do smaku Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy paprykę, curry i kmin rzymski. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki pomagając sobie foremką do burgerów. Ps. w przypadku takich wegeburgerów warto każdorazowo obsypać foremkę bułką
Ostra na Słodkoząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki migdałów w całości lub migdałów w płatkach, świeże zioła Kalafiora podzielić na małe kawałki i dokładnie umyć. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej(...)przez praskę czosnek - chwilkę przesmażyć i dodać pokrojony kalafior. Całość przesmażyć kilka minut i dodać przyprawy - chili, cynamon, kolendrę oraz kumin. Kiedy warzywa są przesmażone całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy. Całość gotować na średnim ogniu
Plate of Joysmak pasztetu był oryginalny i miał w sobie "to coś" :) Taki pasztet możesz dodać do obiadu albo pokroić na kanapkę lub po prostu - zajadać sam :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 100 g zielonej fasolki mung pęczek pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego z konopią (Profusion) 1 łyżeczka(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Fasolkę dzień wcześniej, wieczorem namocz w dużej ilości wody. Następnie opłucz i ugotuj w czystej wodzie do miękkości, około 30-45 minut. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż delikatnie cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmażaj jeszcze przez 5 minut
Zdrowie na języku :P