kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:95/322)

pasta z fasoli z jabłkiem i smażoną kaszą gryczaną 126

smakowało, że wiedziałam, że muszę go powtórzyć i wstawić tu dla Was. Jabłka usmażone z cebulą i majerankiem, zmiksowane z białą fasolą tworzą coś a'la "smalczyk" a kasza gryczana usmażona z pikantnymi przyprawami może tu udawać skwarki. I tak powstaje coś w rodzaju roślinnego smalczyku. Taka wersja na pewno jest dużo zdrowsza, mniej kaloryczna ale równie smaczna. Zachęcam(...)spróbowania.  Składniki: 2 puszki białej fasoli 1 jabłko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju 4 łyżki kaszy gryczanej prażonej słodka papryka szczypta chilli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz Jabłka i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć i wypłukać. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić jabłka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 164

sporządzenia tej potrawy użyłam składniki ser koryciński swojski  z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej suszone leśne grzyby cannelloni Arrighi od  Index Food oliwa z oliwek OLITALIA Index Food kasza gryczana w woreczkach pieprz ziołowy  Skworcu Ziołowo Mi!- ziarenka prażone od Ziarenkowo ser topiony grzybowy  Lactima masło sól śmietana mielone siemię lniane brokuły gotowane na parze-opcjonalnie Dzień(...)której się moczyły. Do miękkości.Nie zapomnij posolić. Odstaw do wychłodzenia. Zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach.Wywar z grzybów odstaw na pózniej,bedzie potrzebny. Ugotuj woreczki z kaszą gryczaną. Wysyp na grzyby i dokładnie wymieszaj .  Odstaw do ostygnięcia. Pokrój ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej , bardzo drobno w kosteczkę. Dodaj do kaszy i grzybów. Następnie dodaj ziaren Ziołowo

Z Kuchni Do Kuchni
Kotleciki z otrębami, kaszą gryczaną i tuńczykiem 129

Znowu lekki obiad albo kolacja. Kotleciki z otrębami, kaszą gryczaną i tuńczykiem są naprawdę pycha. Do tego sos czosnkowy na jogurcie - pychota. Przepis podłapałam od mojej koleżanki, która przekonała mnie do tuńczyka na ciepło, jednak trochę go zmodyfikowałam i też wyszło pysznie :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej ugotowanej ( 1 torebka) 1 puszka odsączona tuńczyka w sosie własnym 2 duże łyżki

Niezły Młynek
Krupienik 45

Krupienik, to nic innego jak zapiekana kasza gryczana z dodatkiem białego sera. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Idealny do spożywania z dodatkiem wytopionej słoniny z cebulką, do tego szklana zimnego kefiru. Petarda! Jakby kogoś w "kiełki" gryzło, to fajnie sprawdza się też, jako dodatek do dania głównego np. w towarzystwie jakiegoś sosu i "pajdy(...)zrobić w jeden dzień z kefirem, na drugi w "towarzystwie". Jeśli nie lubicie palonej, to i zwykła się nada. Próbujcie!     Składniki:         300 g kaszy gryczanej 400 g twarogu 2 jajka 50 g cukru 50 g masła 3 łyżki bułki tartej 150 g gęstej śmietany sól       Przygotowanie:         Kaszę

R'n'G Kitchen
Żebroczka 250

Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym. Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.     Składniki: -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -80 dkg ziemniaków i 2 małe ziemniaczki -10-15 dkg wędzonego boczku -średnia cebula -2 ząbki czosnku -1/2 szklanki wrzącego mleka -4 cieniutkie plasterki masła -sól, pieprz -słodka papryka Kaszę gryczaną gotujemy na sypko

Maminek kulinarny
Łosoś z kaszą 65

moja propozycja na smaczną, sycąca i przede wszystkim zdrową sałatkę. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch czy kolację. Możecie użyć swojej ulubionej kaszy – u mnie była to mieszanka kaszy gryczanej, jęczmiennej i amarantusa – bomba smakowa i witaminowa! Łosoś wędzony robi robotę, kto lubi ten wie Sprawdzi się też jako danie na piątek. PRZEPIS ŁOSOŚ Z KASZĄ Składniki łosoś(...)kaszą: 0,5 szkl suchej kaszy – u mnie mieszanka kaszy gryczanej, jęczmiennej i amarantusa 100-150g łososia wędzonego 0,5 słoika sałatki szwedzkiej – przepis lub 2 ogórki korniszony 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilka świeżych liści bazylii posiekanych 1 marchew 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno

Dorota Smakuje
Papryka pieczona z mięsem, serkiem i jajkiem na popcornie 182

Almette z kolorowym pieprzem, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól do smaku(...)blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy oliwę, dodajemy sera, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z kaszy gryczanej 176

Składniki: 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 4 kiełbaski ja dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno(...)pokroić w kostkę. Na drugiej patelni rozpuścić masło podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody, Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne warstwy podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy. Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 206

Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów, ale nie jest to typowy przepis oczywiście.😇 Składniki na 2 porcje: -200 g mięsa  -110 g kaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula  -300 g passaty  -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Omlet – 35 przepisów na pyszne omlety 119

Czarownica Niebieski omlet Ziołowy omlet na parze z pomidora mi Zimowy omlet z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Sałatka z kuskusem i omletem Omlet z cukinią Omlet z kaszą gryczaną i cukinią Omlet z łososiem i cukinią Omlet z cukinią i białym serem Omlet z bobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą(...)Omlet z warzywami Dietetyczny omlet ze szczypiorkiem (na białkach) Omlet na parze Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami Omlet z botwinką, babką lancetowatą i pestkami dyni Omlet z kaszą jęczmienną i warzywami Omlet z kasza jaglaną Artykuł Omlet – 35 przepisów na pyszne omlety pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła 29

Ostatnio jadamy bardzo dużo kasz w różnych odsłonach. Jedną z nich są kotleciki z kaszą gryczaną i brokułem. Bardzo aromatyczne, niezwykle kruche i przede wszystkim bardzo zdrowe i bezglutenowe. Pyszne na ciepło i na zimno, a dodatek sosu czosnkowego idealnie uzupełnia ich smak. Składniki: ? 1 woreczek kaszy gryczanej ? 1/2 brokuła ? natka pietruszki, liście bazylii do smaku wg uznania ? 1 jajko

To co kocham
Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła 104

Ostatnio jadamy bardzo dużo kasz w różnych odsłonach. Jedną z nich są kotleciki z kaszą gryczaną i brokułem. Bardzo aromatyczne, niezwykle kruche i przede wszystkim bardzo zdrowe i bezglutenowe. Pyszne na ciepło i na zimno, a dodatek sosu czosnkowego idealnie uzupełnia ich smak. Składniki: • 1 woreczek kaszy gryczanej • 1/2 brokuła • natka

To co kocham
Kasza gryczana z cieciorką, batatem i szpinakiem 154

bataty i kupiłam ładny świeży szpinak w swoim warzywniaku. To wszystko połączyłam w całość. Wyszedł smaczny obiad, który można zjeść także na zimno.  Składniki na 4 porcje: 270g kaszy gryczanej niepalonej 500g batatów 400g świeżego szpinaku 200g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy cajun (lub jeżeli nie masz wymieszaj(...)gotować do miękkości ok. 60-90 minut. Nie należy jej solić w trakcie gotowania, a dopiero na koniec. Jeżeli używasz cieciorki z puszki/słoika to pomiń ten krok. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut) w proporcji  1:2 - 2 razy więcej wody niż kaszy (na 1,5 szklanki kaszy 3 szklanki

Fabryka pomysłów
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 200

Zblenduj z dodatkiem kakao. Przelej do miseczek. Podawaj z pomarańcza lub brzoskwinią pokrojoną na cząstki  Kolacja: farinata (bezglutenowa pizza z ciecierzycy ) z pieczarkami i czerwonym pesto Kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i fasolą  Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Piątek: Śniadanie: jaglanka z jabłkiem, orzechami włoskimi i miodem Składniki / na 1 porcję: 1/4 szklanki kaszy jaglanej(...)tarce o grubych oczkach. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż kasza będzie ugotowana. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy, miód, cynamon i wymieszaj. Podawaj od razu.  Obiad : kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i czerwoną fasolą Podwieczorek: smoothie z nasionami chia Składniki / na 1 porcję: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka masła orzechowego garść jagód

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami 83

Pstrąg faszerowany kaszą gryczaną, która została ugotowana w wywarze z suszonych grzybów ma niesamowity smak i aromat. Pstrąga można zastąpić karpiem, albo doradą. Do pstrąga faszerowanego kaszą można pod koniec pieczenia dodać kilka krewetek Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami od dwóch lat jest stałym składnikiem naszego wigilijnego menu. Wcześniej przez lata piekliśmy faszerowanego tą samą metodą karpia – i był(...)faszerowany kaszą doskonale smakuje podany prosto z pieca, jak i na zimno. Oryginalny przepis znajdziecie na Ugotuj.to Zobacz nasz przepid n pieczonego, faszerowanego szczupaka Składniki: Pstrąg tęczowy duży ½ szklanki kaszy gryczanej palonej 1 cebula szalotka 2 żółtka ½ łyżeczki suszonego tymianku Kilka suszonych grzybów 3 łyżki masła Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Grzyby zalej szklanką wody i odstaw

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania