pewnych sytuacjach. Zapoznajcie się z naszymi propozycjami i śmiało piszcie swoje ulubione składniki w ciastkach 😍 Ciastka z kaszy z nadzieniem Składniki: - 100g ulubionej kaszy (u nas miks różnych kasz gryczana, jaglana, komosa, owsiana) - średni dojrzały banan lub jajko - 1 łyżka kakao - 2 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki mąki kokosowej - tabliczka czekolady - syrop daktylowy/klonowy/miód itp 1. Kaszę ugotować i kiedy(...)kostkami czekolady formując ciasteczka. 5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min. Ciastka z kaszy a’la markizy Składniki (ok. 10 ciastek, czyli 5 markiz): -70g kaszy gryczanej niepalonej - jajko lub dojrza ły banan -3 pełne łyżki mąki kokosowej -aromat czekoladowy - łyżka ziaren kakao (może być też pocięta czekolada) -syrop klonowy/daktylowy/miód itp. jeśli używasz jajka zamiast
Candy Pandasteż odpadały. Pomyślałam i po chwili powstał przepis na szybkie danie obiadowe. Miałam nadzieję, że wszystkim zasmakuje. Zrobiłam pulpeciki. Ich głównym składnikiem był żółty ser i pieczarki. Dodałam kaszę gryczaną i wszystko okrasiłam przyprawami, w tym wędzoną papryką w proszku. Do pulpecików podałam pyszny sos pieczarkowy , który idealnie wpasował się w całe danie Składniki: 250 g pieczarek(...)sera żółtego (np. Ementaler) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 g kaszy gryczanej sól świeżo zmielony pieprz ¼ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Woreczek kaszy ugotowałam wg zalecę na opakowaniu. Pieczarki obrałam i bardzo drobno posiekałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser starłam na tarce jarzynowej na średnich oczkach. Cebule bardzo
Kuchnia u KrysiZnacie owsiankę i na pewno znacie jaglankę, a dziś mam dla Was propozycje na pyszne, pożywne śniadanie z kaszy gryczanej białej czyli gryczankę na słodko z owocami. Sycące danie, które najbardziej lubię z malinami, borówkami lub bananami. Idealne danie dla miłośników słodkich śniadań :) Składniki: * 100 g kaszy gryczanej białej (użyłam Kupiec ) * 500 ml mleka * 2 łyżki syropu z agawy
Zrób to smacznieDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby(...)podlewamy wodą. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już na tyle miękkie że się rozpada mieszamy je z kaszą. Dla uzyskania lepszej konsystencji łączymy składniki mikserem lub blenderem. Łatwiej wtedy rozprowadzić pasztet po pieczywie
prawdziwe jedzenieprzygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 2 duże kwaśne jabłka 1 duża cebula(...)solanki i nacieramy ją solą, pieprzem i paprykami. Natomiast środek nacieramy majerankiem i solą. Drób owijamy folią i wkładamy na 6-8 godzin do lodówki. Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżeczki masła i soli. Cebulę i jabłka obieramy, cebulę kroimy drobną, a jabłka w grubą kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy
Kulinarne przygody Gatitybalsamico, oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i sezamem. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Kasza gryczana z botwinką Artykuł Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą pochodzi
KardamonovyKasza gryczana to samo zdrowie i warto ją włączyć w codzienne menu. Można z kaszy zrobić kotlety, można zrobić placuszki, sałatki a można upiec chleb który jest pyszny i zdrowy. Pracy bardzo mało, jedynie czego nam potrzeba to czasu. Potem bezglutenowy chleb zajadamy ze smakiem, dla chorych na celiakię to ważna informacja. Tutaj znajdziecie przepisy na potrawy z kaszy - Kasze(...)Chleb z kaszy gryczanej z chia, jagodami goji i złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kaszy gryczanej i pieczarek. Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków. Artykuł Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plJejku, jejku, nie mogłam się oprzeć wyjadania ze słoika palcami. Lubicie kaszę gryczaną? jeśli tak to polubicie także ten pasztet. Ja miałam wrażenie że zajadam kaszę z grzybowym sosem śmietanowym, pyszota. Grzybów w lasach pod dostatkiem więc można ich użyć albo użyć pieczarek czy boczniaków. Z leśnymi jednak smakuje wybornie. Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną białą niepaloną. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniewalorów używanych składników W „Raw and Happy”, jako niedużej firmie, mamy luksus pełnej, osobistej kontroli surowców dostarczanych do naszej firmy" Jako pierwsze przetestowałam GRYCZANKI Przekąska oparta o super zdrową kaszę gryczaną ,której w Gryczankach nadano nowy zaskakujący wymiar. Nigdy bym nie przypuszczała ,że kasza gryczana może być taka pyszna "inaczej" ! Kolejny produkt, to wytrawne krakersy stworzone z kiełkowanych nasion
Z Kuchni Do Kuchnijednak przerwę od świeżych ziół, bo jednak do pieczywa lepiej nadają się dodatki suche. Chleb intensywnie pachnie. Przyznaję, że zabiegu z ziołami dokonałam specjalne, bo znów przeszkadza mi zapach kaszy gryczanej, a trochę jej ziaren jest w zakwasie z ostatniego wypieku chleba z kaszą gryczaną . Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku
Weekendy w domu i ogrodzieWczoraj była fasolka, to czemu by nie dodać kalafiora? Wiem, że trochę dziwne połączenie, ale zapewniam was, że naprawdę dobre. Chyba, że ktoś nielubi kaszy gryczanej niepalonej. Natomiast sam kalafior w wersji na słodko myślę, że każdemu zasmakuje :) ~ Gryczanka z kalafiorem, siemieniem lnianym, miodem, pyłkiem kwiatowym i jogurtem naturalnym ~ Składniki: 30g kaszy gryczanej niepalonej 5g siemienia lnianego 150g jogurtu
Kuchenny Skrawek NiebaPożywne i pyszne gołąbki z moją ulubioną kaszą gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej ! Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kasz(...)gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok.15-18 min. 2.Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. 3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki. Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem. 4. Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i mieszamy. 5. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. 6. Układamy je ciasno w naczyniu
Marcepanowa kuchniaKasze, moja wielka miłość, mogę jeść bardzo często. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na obiad, bardzo syty, ale bezmięsny. Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Składniki: 2 garście szponaku baby 1/2 brokuła 2 ząbki czosnku 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 łyżki ricotty oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy czosnek pokrojony na plasterki, po chwili dodajemy
Moja smaczna kuchnias.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody - 300 gram kaszy gryczanej - 1 jajko - 50 gram masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały(...)kośćmi, skrzydełkami, nóżkami, szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem
Życie zamknięte w smaku