miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie(...)bardzo popularne. Składniki: 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 30 - 40 dag sera białego 1 większa lub 2 mniejsze cebule sól i pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej
Ciastka - domowe słodkościdziś prezentuję nie zawierają tłuszczu ani glutenu. Dzięki kiełkowaniu kaszy są lekkostrawne, pełne witamin i minerałów. Bardzo chrupią i świetnie smakują. Polecam! Sķładniki na 4 porcje : 200 g kaszy gryczanej niepalonej, Ewentualnie: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku lub kminku, garść sezamu, siemienia lnianego i/lub czarnuszki. Wykonanie : Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. Dwa razy
Jeść, by żyć w zdrowiuWyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo. Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle
Maminek kulinarnyzioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół szt, oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny kilka kropel, sol morska, ponadto: kasza gryczana pół torebki, sol, Sposób przygotowania: Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy sol ą i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam(...)Kasze gryczan ą gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy z wody i układamy na talerzu obok sałatki. Steka kroimy w plastry i układamy na kaszy gryczanej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego zioła, sol i wyciśnięty przez praskę czosnek.Gotowym masełkiem polewamy mięso i kasze
kulinarne odsłony patiMuszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron
kgwjanczewoKolejna zupka ..krupnik ale dla odmiany z kaszą gryczaną. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 10 dkg kaszy gryczanej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa
Moje domowe kucharzeniePrzepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej 5-6 suszonych pomidorów w oleju 7-8 zielonych szparagów 100 gram filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego
Mango Papajatakiej wersji jeszcze nie było! Niby wszystkie składniki proste … wszystkie dobrze znane … a w takim połączeniu tworzą danie , którego nie powstydzi się nawet najlepsza restauracja ;) Ps. Biała kasza gryczana – obłęd! Kto jeszcze nie próbował , to niech nawet się nie zastanawia – u mnie nr 1! Do kupienia m.in. w bdsklep.pl Składniki : Naleśniki: – mąka gryczana(...)jajko duże – 1 szt – mleko – 1 szklanka – proszek do pieczenia – 1 szczypta – sól – 1 szczypta – olej – 50 ml Farsz: - kasza gryczana biała – 1 woreczek – pieczarki – 150 g – cebula – 1 szt – ser gorgonzola – 50 g – sól – do smaku – pieprz kolorowy ( Kamis
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: - kasza gryczana - (100 g) - mąka kukurydziana -(70 g) - cebula czerwona - (100 g) - jaja - 3 szt. WYKONANIE: Kaszę ugotować, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać ostudzoną kaszę gryczaną z mąką kukurydzianą, jajami i przyprawami (u mnie sól himalajska, pierz czarny). Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni C) około 15 min. Z podanych składników wychodzi 7 szt. całość
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasGryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, niklu, kobaltu i jodu, oraz witamin kojących nasze nerwy: B1, B2, PP i P. Jagła - podobnie jak kasza gryczana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B. Len - uważany za super pokarm, z bardzo dużą zawartością lignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom(...)zakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później): Zaczyn, 220 g mąki ciemnej orkiszowej, 50 g kaszy gryczanej jasnej, 50 g siemienia lnianego, 50 g pestek dyni, 50 g ziaren słonecznika, 50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody, 15 g soli
SzczyptaSmaQNawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym. Porcja ok 10 gołąbków Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej 1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz(...)następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście miękkie jak po ugotowaniu. Możemy oddzielić liście. Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle. Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę
Niezły MłynekNawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym. Porcja ok 10 gołąbków Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej 1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz(...)następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście miękkie jak po ugotowaniu. Możemy oddzielić liście. Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle. Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę
Niezły MłynekDzisiejsze danie dla miłośników kaszy gryczanej. Chociaż Ci którzy za nią nie przepadają może ją w końcu polubią? słodycz pomidorów i aromat przypraw zmienia smak kaszy na nieco łagodniejszy. To kto chętny?! Zapraszam! Skłądniki; Ciasto; 30 dag maki 1 jajko 15 dag masła 4 łyzki zimnej wody pół łyzki soli Farsz; 2 szklanki(...)ugotowanej kaszy gryczanej 1 jako 15 dag sera zółtego ( jaki akurat macie od ręką) 1 duza cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów ( można dać też więcej ) łyzka masła sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy 1 jajko do smarowania Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folie i włozyc na około pół godziny do lodówki. Cebule posiekać, zeszklic
Radość kipiąca uśmiechem.Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z dodatkiem tartego, żółtego sera i szczypiorku. Bardzo sycące i łatwe do przygotowania danie. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów. 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g pieczarek 1 mała cebula 100 g łagodnego sera żółtego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz suszona, ostra papryka 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo
Bulliosłowa arancia co znaczy pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w panierce z bułki tartej i smażone na tłuszczu. U mnie wersja spolszczona bo z kaszy gryczanej oraz siemienia lnianego. Dodatkowo dodałam orzechy włoskie oraz ser. Całość jest podana na pikantnym sosie pomidorowym. Składniki na około 12 kulek 200g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem) 2 jajka
wysmienity