kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:92/322)

Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem 120

Pyszne placuszki z kaszy gryczanej polane sosem chrzanowym i łososiem wędzonym.Smaczne danie na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka) 2 jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki startego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól,pieprz olej do smażenia Sos chrzanowy: 3 łyżki majonezu 5 łyżek(...)śmietany 30 % 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika sól,cukier Dodatkowo: łosoś wędzony Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Wszystkie składniki

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z kaszą gryczaną 168

domu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych  gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania:  Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam

Darcia w kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 115

rozmaitego folkloru scenicznego mamy również do czynienia z wielką różnorodnością narodowych posiłków. Jednym z najbardziej znanych bez wątpienia są gołąbki, a jednym z najlepszych gołąbki Mojej Mamy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami Składniki: Gołąbki: ·         1 dość spora główka włoskiej kapusty ·         60 dag pieczarek(...)szklanki kaszy gryczanej ·         2 duże cebule + 1 do zapiekania ·         2 ząbki czosnku ·         5-6 suszonych pomidorów w oliwie. ·         1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego warzywnej (lub z kostki bulionowej BIO (do kupienia

Moja Mama Gotuje
Zapiekana kasza gryczana z zupie grzybowej i pieczarkami 122

przerwie podczas wycieczki zasiąść do jedzenia  i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio piatto, 50 ml śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła(...)klarownego, szczypta soli, ponadto: 3 plasterki sera Regio piatto, zielona pietruszka, szczypiorek. Przygotowanie: Oczyszczone i osuszone pieczarki delikatnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i soli. Kaszę gryczaną dzielimy na 3 części i przekładamy do żaroodpornych naczyń np. 17/12 cm (można przygotować w jednym niewielkim naczyniu). Kaszę zalewamy zupą grzybową PROFi, dodajemy po kilka ziaren pieprzu marynowanego i mieszamy. Dodajemy

Moniki Smakołyki
FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM 152

miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie(...)bardzo popularne. Składniki: 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 30 - 40 dag sera białego 1 większa lub 2 mniejsze cebule sól i pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej

Ciastka - domowe słodkości
PALUSZKI GRYCZANE (BEZGLUTENOWE, BEZ TŁUSZCZU I DROŻDŻY) 131

dziś prezentuję nie zawierają tłuszczu ani glutenu. Dzięki kiełkowaniu kaszy są lekkostrawne, pełne witamin i minerałów. Bardzo chrupią i świetnie smakują. Polecam! Sķładniki na 4 porcje : 200 g kaszy gryczanej niepalonej, Ewentualnie: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku lub kminku, garść sezamu, siemienia lnianego i/lub czarnuszki. Wykonanie : Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. Dwa razy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Udka z kurczaka z kaszą gryczaną, w kapuście 176

Wyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo.     Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle

Maminek kulinarny
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli 146

zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół szt, oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny kilka kropel, sol morska, ponadto: kasza gryczana pół torebki, sol, Sposób przygotowania: Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy sol ą  i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam(...)Kasze gryczan ą  gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy z wody i układamy na talerzu obok sałatki. Steka kroimy w plastry i układamy na kaszy gryczanej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego zioła, sol i wyciśnięty przez praskę czosnek.Gotowym masełkiem polewamy mięso i kasze

kulinarne odsłony pati
Muszle nadziane kaszą gryczaną 154

Muszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron

kgwjanczewo
Krupnik z kaszą gryczaną 139

Kolejna zupka ..krupnik ale dla odmiany z kaszą gryczaną. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 10 dkg kaszy gryczanej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z kaszą gryczaną, łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami 105

Przepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej 5-6 suszonych pomidorów w oleju 7-8 zielonych szparagów 100 gram filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego

Mango Papaja
Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 139

takiej wersji jeszcze nie było! Niby wszystkie składniki proste … wszystkie dobrze znane … a w takim połączeniu tworzą danie , którego nie powstydzi się nawet najlepsza restauracja ;) Ps. Biała kasza gryczana – obłęd! Kto jeszcze nie próbował , to niech nawet się nie zastanawia – u mnie nr 1! Do kupienia m.in. w bdsklep.pl   Składniki : Naleśniki: – mąka gryczana(...)jajko duże – 1 szt – mleko – 1 szklanka – proszek do pieczenia – 1 szczypta – sól – 1 szczypta – olej – 50 ml Farsz: - kasza gryczana biała – 1 woreczek – pieczarki – 150 g – cebula – 1 szt – ser gorgonzola – 50 g – sól – do smaku – pieprz kolorowy ( Kamis

Ostra na Słodko
SZYBKIE PLACUSZKI GRYCZANE 97

SKŁADNIKI: - kasza gryczana - (100 g) - mąka kukurydziana -(70 g) - cebula czerwona - (100 g) - jaja - 3 szt. WYKONANIE: Kaszę ugotować, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać ostudzoną kaszę gryczaną z mąką kukurydzianą, jajami i przyprawami (u mnie sól himalajska, pierz czarny). Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni C) około 15 min.  Z podanych składników wychodzi 7 szt.  całość

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 176

Gryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, niklu, kobaltu i jodu, oraz witamin kojących nasze nerwy: B1, B2, PP i P. Jagła - podobnie jak kasza gryczana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B. Len - uważany za super pokarm, z bardzo dużą zawartością lignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom(...)zakwasu.         Ciasto:  (10-12 godzin później):     Zaczyn,     220 g mąki ciemnej orkiszowej,      50 g kaszy gryczanej jasnej,   50 g siemienia lnianego,   50 g pestek dyni,   50 g ziaren słonecznika,   50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody,     15 g soli

SzczyptaSmaQ
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 64

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz(...)następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy  w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście miękkie jak po ugotowaniu. Możemy oddzielić liście. Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle.  Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę

Niezły Młynek
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 128

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz(...)następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy  w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście miękkie jak po ugotowaniu. Możemy oddzielić liście. Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle.  Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania