Kotlety mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier
królestwo garówpełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny. pierś z kaczki podwójna, bez skóry świeży rozmaryn świeże oregano z kwiatostanami oliwa pół szkl kaszy gryczanej szczypta suszonych ogórków kiszonych sól pieprz 2 gruszki konfitura z jarzębiny Pierś pokroić na kawałki o grubości ok 1 cm, nasmarować
Gotowanie jest łatwebardzo proste bo ciasto wymaganie jedynie 3 składników + przyprawy. Przepis na takie szybkie ciasto podała mi kiedyś jedna z czytelniczek. Nadzienie możemy dodać dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki(...)szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy
Mienta bloginnej mąki, też będzie ok. Nie bójcie się jednak mąki gryczanej, z mojego doświadczenia zapewniam Was, że wspaniale smakuje w słodkich zestawieniach. A skąd ją wziąć? Ano zrobić - z kaszy gryczanej niepalonej - zmielić. Albo po prostu kupić, jak kto woli, nie ma z tym problemu. Więc tak - przepis na podwójną porcję, 12 muffinek "king size" (lub odpowiednio 24 zwykłe(...)stopniach lub inaczej, jak tam każe Wam piekarnik :) Patyczek musi być suchy, to wystarczy. Takie muffinki smakują przez cały rok ale teraz zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :) No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :) UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków: proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPierogi w ciekawym wydaniu. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej. Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej -masło
Maminek kulinarnyczłowiek dostaje ogromny zastrzyk energii na przynajmniej połowę dnia. Całkiem serio mówię. Zbliża się godzina 13 a ja czuję się niesamowicie po śniadaniu pełnym warzyw zielonych, pieczarek, smażonych w kaszy gryczanej jajek. Pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i pozytywnie nastroi na resztę dnia! Składniki (na 2 -3 porcje): 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 4-5 mrożonych szparag zielonych kilka różyczek(...)rozmrażam. Rozgrzewam na patelni olej i smażę na nim posiekane szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam z resztą warzyw. Dodaję ugotowaną kaszę oraz groszek i doprawiam składniki solą, pieprzem, chili oraz kolendrą. Wbijam jajka, posypuję serem i przykrywam pokrywą patelnię. Smażę danie na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Ściągam z ognia
Mango Papajazabiera ze soba do pracy małe pojemniczki z lunchem, ale na litośc boską ile można jeść kurczaka z ryżem? Dlatego też chciałam Wam pokazać moją ulubioną sałatkę z kaszy gryczanej, robi się ją błyskawicznie, można tak naprawdę dodać do niej wszystko, dzisiaj wariant z wędzonym twarożkiem, a niedłogo pojawią się nowe opcje tej sałatki :D Składniki: 200 g prażonej kaszy(...)gryczanej 1-2 papryki konserwowe z zalewy 50 - 100 g wędzonego twarogu garść swieżej mięty lub kolendry 2 sosy sałatkowe + 6 łyżek wody + 6 łyżek oliwy z oliwek (lub samodzielnie zrobiony sos vinaigrette) Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolnej wodzie, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w cienkie paski, dodać do kaszy, całość zalać sosem, posypać z wierzchu twarogiem i posiekanymi ziołami
Malinowo w kuchnidrobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej ulasz wieprzowy z soczystym mięsem karkówki i łopatki. Ulubiony sposób na szybkie przygotowanie jednogarnkowego gulaszu. Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana Tradycyjne danie obiadowe(...)postaci drobiowych żołądków w paprykowym sosie gulaszowym, podanymi oczywiście z klasyczną kaszą gryczaną. Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj Warzywne Ratatouille pieczone w piekarniku. Śródziemnomorski przepis pochodzący z Nicei, przypomina gulasz z kolorowych warzyw. Artykuł Gulasz jako najbardziej rozgrzewające danie pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad
ProstePesto.plsezonu grillowego a , że u mnie grill elektryczny ,to co z tego ha ha....Mięso przyprawiamy według własnego uznania ulubionymi ziołami i podajemy z fasolką oraz makaronem lub kaszą gryczaną.Zapraszam!. Danie ma tylko 417 kcal. 1 szkl.ugotowanego makaronu al dente lub 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej 10 dag.kotleta schabowego ulubione zioła ( ja dałam zioła prowansalskie) 0.5 szkl.ugotowanej fasolki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów. Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso
mojewypiekiinietylkobyła u mnie zawsze na Wigilię. Ale w tym roku troszkę na przekór zamierzam podać ją na świąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone(...)przepadam za wielkimi grzybolami w zupie, więc pod koniec gotowania wyjęłam je, pokroiłam w mniejsze kawałki i dopiero takie pozostawiłam ostatecznie w zupie. W tym miejscu dodałam też kaszę i gotowałam na średnim ogniu ok. 15min. Następnie zupę zdjęłam z ognia, pozostawiłam na 10-15min., aby kasza zmiękła. Całość doprawiłam solą, pieprzem i zabieliłam śmietaną
bastalenakiełbasy. Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. I jeszcze jedno: do pulpetów dodaliśmy ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. To nasz stały patent na robienie burgerów i pulpetów z mięsa mielonego, które dzięki temu są zdrowsze, bo kasza jest zdrowa, a poza tym pełni ona funkcję spoiwa(...)pokrojone w kostkę ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynku, roztartego na proszek 2 litry bulionu lub wody 2 łyżki masła Sól Pieprz Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej Szczypta kminu rzymskiego ½ szklanki tartego parmezanu ½ łyżeczki soli 1 łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu 2 łyki masła. Kiedy się zapieni wysyp na tłuszcz
Niedzielny kucharzKASZA GRYCZANA - idealny dodatek do mięs, ryb, warzyw , sałatek, jajek. Pyszna o charakterystycznym zapachu i smaku. Dziś przygotowałam ją gotowaną w cebuli i podałam z jajkiem sadzonym. Polecam. SKŁADNIKI: 🍳2 cebule 🍳2 woreczki kaszy gryczanej 🍳Sól i pieprz do smaku 🍳1 łyżeczka czosnku granulowanego 🍳 Dodatkowo : 6 jajek i sól np. Czarna PRZYGOTOWANIE: 🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳 Cebulę obieram a następnie kroję w piórka
Gotowanie PatkiProste i pyszne pierogi z wykorzystaniem nabiału i kaszy gryczanej. Dla jednych klasyka, dla innych nieziemskie niepołączenie. Dla mnie po prostu pycha! Przepis dodaję do akcji kulinarnej na Durszlaku, ponieważ pierogi to jedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki(...)pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól 2 cebule odrobina oleju do cebuli Przygotowanie: Gotujemy mleko, wsypujemy kaszę, sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko się
Życie zaczyna się w kuchni