gęsie nogi w winie, w kadarce gęsie nogi w czerwonej kapuście Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi Gęś pieczona biała kołudzka Gęś pieczona z jabłkami Gęś pieczona z kaszą gryczaną i grzybami Gęś pieczona z ziemniakami Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonym gołąbki z gęsi ze śliwkami Okrasa Pasztet z gęsi z gruszką Pasztet z gęsi z żurawiną
królestwo garówtytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści
My Chcemy JeśćChleb, który piekę, gdy potrzebuję oczyścić zakwas z wcześniejszych dodatków. W moim zakwasie wciąż widać ziarna kaszy gryczanej, którą dodawałam do ciasta, gdy przygotowywałam chleb z kaszą gryczaną . To też przepis na chleb, który można upiec na co dzień, bez specjalnej okazji. Świetnie sprawdza się w kanapkach, ale też po podgrzaniu w piekarniku z różnymi dodatkami. Składniki ( na keksówkę
Weekendy w domu i ogrodziecukrem. (Jeśli użyliśmy pomidorów w puszce bez dodatku ziół lub świeżych, to teraz możemy dodać szczyptę ulubionych.) Całość dusimy ok. 15-20 min (do zgęstnienia sosu). Podajemy np. z kaszą gryczaną i posiekanymi ziołami. Drobiowe klopsiki, lekki sos i kasza gryczana = pyszny i zdrowy obiadek :) Smacznego
Ratunku obiadnaleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek do pieczywa. Stosowana także do produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko i wyłącznie kaszę gryczaną białą, nie paloną! Mąka jaglana – powstaje przez zmielenie odtłuszczonego ziarna prosa. W smaku(...)pancakes, deserów, legumin i sufletów a także lekkich ciast drożdżowych. Kupowana w sklepach mąka jaglana jest gorzka. Zawsze. Wszystko przez obecność saponin, czyli związków mydlących obecnych na ziarnach kaszy. Możecie kaszę jaglaną zrobić w domu i nie będzie miała najmniejszego posmaku goryczki- do słodkich wypieków tak naszykowana kasza będzie idealna. Kaszę jaglaną trzeba wsypać na gęste sito, wypłukać porządnie
Karo in the KitchenPrawdziwa eksplozja smaków pomimo tego, że bałam się takiego połączenia. Słodkość śliwek przenika się ze smakiem wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, do tego prażona kasza gryczana- dla mnie rewelacja. 1 filet z kurczaka 10 śliwek suszonych 5 śliwek świeżych 100 g kaszy gryczanej prażonej 100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej Przyprawa do mięsa 100 ml bulionu Sól do smaku Pieprz Natka pietruszki
VioletoweKucharzeniecoś pysznego w nagrodę za ciężką pracę i unikniemy pokusy, żeby zjeść wszystkie pierogi przygotowane na Wigilię, zamiast je zamrozić jak planowaliśmy. Dziś nadzieniem do raviolo będzie ser z kaszą gryczaną i szczypiorkiem. Składniki na każdą porcję: ciasto jak na pierogi – 2 duże kółka wycięte miseczką lub dużym kubkiem farsz: 2 łyżki twarogu wymieszane z 2 łyżkami ugotowanej kaszy(...)gryczanej szczypiorek szczypta świeżo zmielonego pieprzu surowe żółtko Przepis na raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem Kółko z ciasta na pierogi układamy na podsypanym mąką blacie. Układamy na nim kopczyk z farszu z wymieszanych razem twarogu, kaszy, szczypiorku i pieprzu tak żeby zostawić brzegi wolne. W farszu robimy wgłębienie wielkości żółtka i wbijamy w nie żółtko. Zalepiamy 2 kółkiem
Ugotowane pozamiataneMłodą kapustę mogłabym teraz jeść codziennie. Najlepiej na surowo. Jednak dzisiaj polecam duszoną z kaszą gryczaną. Danie szybkie i proste. Skusicie się? Składniki: 200 g palonej kaszy gryczanej pół młodej kapusty 1 duża cebula 150 g chudego wędzonego boczku 1 łyżeczka kminku sól i pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojony(...)Kapustę poszatkować, dodać do boczku z cebulą oraz kminkiem i chwilę smażyć. Wlać szklankę wody i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę na kaszę, dodając pod koniec łyżeczkę soli. Wrzucić kaszę i gotować do miękkości. Kaszę po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć do niego obsmażoną kapustę z boczkiem i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitPrzepis na kaszę gryczaną z grzybami zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz z dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą. Kasza hreczana z grzybam i w oryginale jest bez mięsa, ale oczywiście można ją troszkę zmodyfikować dodając boczek wędzony. W obu wersjach jest pyszna jako samodzielne danie, lub jako(...)dodatek do mięsa. 500 g kaszy gryczanej, 50 g grzybów suszonych (podgrzybków), cebula, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 150 g masła, sól, pieprz, cukier, 300 g boczku wędzonego* Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić. Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić (wywaru z grzybów nie wylewać) i pokroić
królestwo garówczubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Pierogi układamy na talerzu, na nich układamy poduszone kurki. Sprawdź przepis na: Pierogi z kaszą gryczaną Smacznego! Artykuł Domowe pierogi z kurkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu. Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego. Składniki: -ok. 10 plastrów schabu -10 dkg kaszy gryczanej -5 dkg masła -2 jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą
Maminek kulinarnyDzisiaj proponuję bardzo zdrową i pożywną sałatkę z kaszy gryczanej . Smakuje przednio jest bardzo prosta w przygotowaniu , idealna , gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście. składniki na 4 porcje 20 dag wędliny 3 jajka woreczek kaszy gryczanej 30 dag sera żóltego por kukurydza z puszki 4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego przepis Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu
Smakowite DaniaDziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Myślę, że taki obiadek może ubiegać się o miano zdrowego. Spotkałam się kiedyś z pierogami z farszem z kaszy, a żeby było szybciej i łatwiej przerobiłam pomysł tego nadzienia na kotleciki. Ich smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Gryczaki SKŁADNIKI: 150 g kaszy gryczanej 100 g twarogu chudego 1 jajko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwy 1 szkl wina białego lub innego półwytrawnego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi rozmaryn 4 papryki białe 1 szkl kaszy gryczanej suszone sproszkowane grzybki suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła(...)układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie Gotujemy kaszę gryczaną na sypko. Odstawiamy na ok 15 min. Papryki oczyszczamy wewnątrz. Kaszę mieszamy z jajkiem , dodajemy grzybki i suszony ogórek oraz sól i pieprz do smaku, Nakładamy do pełna wszystkie
Gotowanie jest łatweKotlety wegetariańskie na rożne sposoby przyrządzam dosyć często. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
Mienta blogSkładniki: mąka tortowa 700 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4-1 litr, kasza gryczana 2 woreczki, twaróg 30 dag, cebula podsmażona 4 sztuki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 4 łyżki, śmietana gęsta - ile potrzeba kaszę gryczaną ugotować do miękkości w nie solonej wodzie, dobrze odcedzić
W Mojej Kuchni LubięChleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli
Przepisy na domowy ser i chleb