SELERYBA. Coś co jadłam po raz pierwszy. Naprawdę smakuje jak ryba - dzięki glonom. (już dzisiaj kupiłam sobie glony i również będę robić takie selerybki ) Spaghetti z sosem "bolońskim" - z kaszy gryczanej. Przy degustacji tego dania wyszło, kto lubi kaszę gryczaną. Kilka osób zostawiło sos... Ja oczywiście go zjadłam :D TAK ZJADŁAM TO WSZYSTKO, PRZYSIĘGAM MÓJ ŻOŁĄDEK PĘKAŁ. ALE CO ZROBIĆ
healthy dreamspory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy
Moja smaczna kuchniaNareszcie udało mi się zrobić sałatkę, której przepis ciągle wpadał mi w ręce. Ostatnio dość często robiłam sosy, a do sosów uwielbiam kaszę gryczaną. I jak tylko w ręce brałam karton z kaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne(...)składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz (ja dałam kupne zmielone przyprawy), ząbek czosnku, garść
W kuchni u MonikiPlacuszki, wspaniałe na obiad np. piątkowy, a może ciepłą kolację, nie da się ukryć, że z bardzo zdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej kolejna, bardzo ciekawa odsłona godna wypróbowania Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 opakowanie serka mascarpone 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki otrąb owsianych olej do smażenia 300 g pieczarek 1 łyżeczka musztardy
kgwjanczewogotowanie i uruchamia opcję podtrzymywania ciepła, więc ryż pozostaje gorący, gotowy do jedzenia przez kilka godzin można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus, pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem z jabłkami itp. można w nim te zrobić doskonałe ciasto, które wielokrotnie przygotowywała na nasze babskie spotkania Panchami (w najbliższym czas poproszę(...)otrębach (brązowy, czerwony, czarny) 1,8 razy ilość ryżu Dobór ilości wody w zależności od rodzaju kaszy 1 szklanka kaszy pęczak- 2,7 - 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy gryczanej palonej - 1,8 - 2 szklanki wody 1 szklanka kaszy jaglanej lub drobnej kaszy perłowej - 1,8-2 szklanek wody wymieszanej z 2 łyżkami oleju 1 szklanka quinoa - 2 szklanki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPłatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i nieco bardziej orzechowe. Po pierwszej łyżce od razu skojarzyła mi się kasza gryczana palona na słodko z prażonymi orzechami, której niegdyś miałam okazję spróbować. Płatki te połączone z miodem i aromatycznym kardamonem, dają zabójczo smaczny efekt
W kuchni Karmel-itkijest lepsze ziemniaki czy kasza? Co jest lepsze ziemniaki czy kasza? Wprowadzenie Wielu z nas zastanawia się, co jest lepsze dla naszego zdrowia i diety – ziemniaki czy kasza. Oba te produkty są popularne na całym świecie i stanowią ważny składnik wielu dań. W tym artykule przyjrzymy się bliżej zarówno ziemniakom, jak i kaszy, aby dowiedzieć się, która z nich(...)niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Zalety ziemniaków: Bogate źródło skrobi Wysoka zawartość witaminy C i B6 Dobry dla układu trawiennego Niskokaloryczne Kasza Kasza, zwłaszcza kasza gryczana, jest popularnym składnikiem wielu dań w Polsce. Jest bogata w białko, błonnik, żelazo i witaminy z grupy B. Kasza gryczana jest również bezglutenowa, co czyni ją idealnym wyborem
Żyję by jeśćdanie nie było uwzględnione w planach na sobotnie kucharzenie. Wyszło przypadkiem, bo ugotowałam za dużo kaszy gryczanej i zrobiłam za dużo farszu do drożdżówek. Szybkie przełożenie na blachę i po 30 minutach deserek zagościł na stole :) Składniki : ok. szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ok. dwóch szklanek aromatyzowanych jabłek z rabarbarem Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę wyłożyć na papier. Przygnieść łyżką
Weekendy w domu i ogrodzieCzulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami(...)podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś” (lub 1 puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki tłuszczu (olej lub klarowane masło) 3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 5 szklanek gorącej
Trzeci talerzsmakiem :) robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :) Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł śliwkowych (przepis tutaj ) 1 torebka kaszy gryczanej 1 papryka czerwona 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)mięsa. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, mieszamy - aby pałki znalazły się na wierzchu i dopiekamy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia skórki. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Pałki podajemy z kaszą, dekorujemy świeżą natką pietruszki
Kolorowy Przepisownikwszystkich którzy dbają o zdrowie i myślą przez pryzmat zakwaszania i odkwaszania organizmu ciekawym odkryciem będzie kasza gryczana, która nie zakwasza organizmu. Jest dobra dla tych którzy nie mogą jeść glutenu, bo go nie ma, w odróżnieniu od innych kasz i zbóż. Ponadto zawiera ponad dwa razy więcej błonnika niż np ryż, więc będzie mile widziana przez wszystkich odchudzających się(...)dbających o linie. Składniki : 3 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarek 2 cebule duże pęczek szczypiorku majeranek sól i pieprz Przygotowanie : Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, a cebulkę w drobną kostkę. Wlewamy oliwę na patelnię i podsmażamy pieczarki, tak ok. 10 minut, następnie dodajemy cebulkę i wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż będzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewoda gazowana 2 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: kasza gryczana 1 woreczek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka , kucharek 1 łyżeczka całe jajka "L" ubić z cukrem z 3-5 minut(...)cukier, sól, wlać olej, mleko, wodę i zmiksować z 3 minuty - odstawić ciasto na 30 minut patelnię do naleśników 28 cm przetrzeć olejem i rozgrzać smażyć cienkie, złociste naleśniki kaszę gryczaną ugotować, pieczarki podsmażyć z cebulą na oleju i wsypać kaszę, do smaku dodać kucharka i pieprz mieszając podsmażać do odparowania płynu na naleśnik nałożyć porcję kaszy, podwinąć brzegi
W Mojej Kuchni Lubięwersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo to mam nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś 2 duże piersi gęsi ze skórą(...)Doprowadzić do wrzenia. Owoce rozgnieść na miazgę. Jeżeli sos jest za rzadki, odparować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, sos zmiksować blenderem. Faszerowane pieczarki 100 g kaszy gryczanej 6-8 dużych pieczarek 1 cebula sól pieprz Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać posiekać Pieczarki obrać. Nóżki posiekać. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać
Pełny talerzSzybka, prosta i smaczna propozycja na posiłek. Kompozycja ciecierzycy, kaszy gryczanej i brokułu jest świetną propozycją na obiad jak i kolację. Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy 100g kaszy gryczanej białej (suchej) 1/2 różyczki brokułu 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wsypujemy z woreczka kaszę, a w oddzielny garnku umyty i oczyszczony brokuł. Gotujemy kaszę do wchłonięcia wody
Truskawkowa FiestaMoje nowe odkrycie - naleśniki gryczane :) Pyszne, delikatne, puszyste. Ze świeżymi owocami lub białym serem smakują wybornie. Składniki: - 2 szklanka białej kaszy gryczanej niepalonej lub 1 szklanka mąki gryczanej ( jak przygotować samodzielnie mąkę gryczaną ? ) - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - szczypta soli Przygotowanie w Tefal Companion: Kaszę wsypać do misy miksera. Założyć(...)sól. Ustawić obroty: 8 czas: 20s-30s. Ciasto ostawić na min 30 min. Gdyby ciasto, po tym czasie, było za gęste dodać pozostałą wodę. Przygotowanie tradycyjne: Z kaszy gryczanej zrobić mąkę (np. w misie blendera). Do mąki dodać mleko, pół szklanki wody, jajka, olej i sól. Zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na min 30 min. Gdyby ciasto
CookYourselfBardzo prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony
kgwjanczewo