ugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić. Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec
Gotowanie jest łatwebezglutenowego spodu będziecie potrzebować przede wszystkim mąki gryczanej. Polecam zrobić ją samemu - wyjdzie znacznie taniej niż za kupioną w sklepie. Potrzebny będzie jedynie blender (ewentualnie młynek do kawy) i kasza gryczana. Możecie użyć kaszy palonej lub niepalonej . Ta pierwsza jest łatwo dostępna, tania, ale ma także bardziej wyrazisty smak i mniej substancji odżywczych. Niepalona natomiast jest delikatna w smaku(...)zawiera więcej wartościowych składników. Wybór należy do Was, ale ja zdecydowanie polecam niepaloną (białą). Składniki (4 porcje): Ciasto: 170 g mąki z kaszy gryczanej 40 g siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga na gluten) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy
Powiedz dietom nieDzisiaj piękny dzień więc az szkoda czasu marnować na stanie w kuchni ale przecież człowiek musi coś jeść ;-) więc zapraszam na bliny gryczane. Fajny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej która została nam z obiadu. Składniki; 25 dag ugotowanej kaszy gryczanej 15 dag wymoczonych filetów śledziowych kilka łyzek rosołu 3- 4 łyzki mąki pszennej 2 łyzki startego żółtego sera 2 jajka(...)odrobina soli, pieprz masło Ugotowaną kasze mielimy w maszynce razem ze sledziami, następnie należy dodac zółtka, rosół, mąke oraz ser i dokładnie wymieszać. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną piane, dodajemy do sledziowo- gryczanej masy i delikatnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem ale należy robić to ostrożnie ponieważ sledzie same w sobie sa słone, wiec
Radość kipiąca uśmiechem.Przy okazji spotkania ze znajomymi postanowiłam wykorzystać piękne salaterki. Podałam w nich sałatkę z kurczakiem na trzy sposoby. Składniki na sałatkę z kaszą gryczaną: 1 woreczek kaszy gryczanej 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki czerwonej świeżej 1 ogórek gruntowy 1 łyżka majonezu Ulubione przyprawy do kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie
Emcia Pichcikaszą nie wszyscy przepadają ale ta propozycja może niektórych przekonać. Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy :) Składniki: - 200 g kaszy gryczanej - 400 g łopatki - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - sól, pieprz i majeranek - olej roślinny - sos pieczeniowy ciemny Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 5 minut mniej niż na opakowaniu. Łopatkę mielimy wraz z cebulą
Zainspirowana w kuchniswoje cenne właściwości występuje w wielu dietach. Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna(...)uczula, bo nie zawiera glutenu. Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (źródło: „Poradnik Zdrowie”). Mój przepis wykorzystuje ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, która została z dnia poprzedniego. Komponując go wzięłam pod uwagę, iż mamy lato – starałam się zatem tak dobrać składniki
Garniec Magaliewzór risotta , ale zamiast ryżu używamy kaszy. A jak wiecie , ja kasze uwielbiam! Do dzisiejszego dania wykorzystałam moje niedawne odkrycie , które na stałe zagościło w mojej kuchni – kaszę gryczaną białą . Składniki : - kasza biała gryczana – 200 g – grzyby – 250 g * – cebula – 2 szt – białe wytrawne wino – 250 ml – rozmaryn ( Kamis(...)kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , a po kilku minutach odsączone z zalewy podgrzybki. Smażymy razem kilka minutek , po czym dodajemy suchą , surową kaszę i smażymy do momentu aż dokładnie obtoczy się w oliwie. Zalewamy białym winie. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i rozmarynem. Uwaga! Uważamy z solą! Kiedy nasze wino już całkowicie wyparuje
Ostra na SłodkoPlacuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jednym z zadań ambasadorskich było wykonanie dowolnego przepisu z bloga KUPIEC z wykorzystaniem dowolnej kaszy. Mój wybór padł na pieczone jabłka podane z kaszą gryczaną z bakaliami. Nie jestem wielbicielką tej kaszy, ale w wersji na słodko przypadła mi do smaku i jeszcze nie raz po nią sięgnę. Dodam, że kasza gryczana jest najzdrowsza ze wszystkich kasz. Bardzo polecam wykonanie
Izabelawkuchniokrywa nasienna często jest wykorzystywana do produkcji otrębów. Kaszę w zależności od wielkości ziarna można podzielić na 3 rodzaje: drobnoziarnistą średnioziarnistą i gruboziarnistą. Najbardziej popularna w Polsce jest kasza gryczana, powstała z gryki. Potem kasza manna powstała z pszenicy, kasza jęczmienna (pęczak, kasza perłowa i kasza wiejska) powstała z jęczmienia. Od niedawna cieszą się też wzięciem inne gatunki kasz(...)ciepło i na zimno. Warto też wspomnieć, że są bardzo lubiane przez wegetarian i wegan, a także przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Do kasz bezglutenowych zalicza się: kaszę gryczaną, owsianą, kukurydzianą, kuskus kukurydziany i amarantus. ---------------------------------------------------------------------- Kasza smażona z jarmużem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku
Kulinarne przygody Gatitypysznego i klasycznego. Czyli takie danie z kuchni polskiej. Schab w sosie pieczarkowo-porowym. Bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny, absolutnie przepyszny. Na końcu wpisu znajdziecie propozycję podania go z kaszą gryczaną i suróweczką. No prościej się nie da! Także serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu, który sprawdzi się jako danie dla całej rodziny. Schab w sosie pieczarkowo-porowym Składniki (4 porcje(...)kcal Białko: 24,1g Węglowodany: 10,1g Tłuszcz: 11,0g Błonnik pokarmowy: 2,6g Ładunek glikemiczny: 1,6 (IG = 22,2) Propozycja klasycznego obiadu Jedna porcja dania plus 50g kaszy gryczanej (masa suchej kaszy) i 150g surówki colesław z Lidla, to: około 558 kcal Białko: 32,1g Węglowodany: 60,7g Tłuszcz: 22,9g Błonnik pokarmowy: 10,2g Ładunek glikemiczny
Natka Pietruszkisama się do nich przekonać. Dlatego nie podaje ich już tylko jako dodatku do gulaszu, lecz także np. do deserów. I wcale nie mówię tu o kaszy manny czy jaglanej, lecz o gryczanej:) Chciałam zrobić jakiś szybki i zdrowy deser, w szafce znalazłam wafle ryżowe(...)lodówce resztkę powideł śliwkowych:) Miałam też miseczkę świeżo zerwanych owoców. I w taki oto sposób wymyśliłam deser, całkiem nawet smaczny, jak na dodatek niezbyt lubianej przeze mnie kaszy gryczanej, bo zjadałam z wielkim apetytem:) Jednak dla wielbicieli tej kaszy, deser na pewno będzie jeszcze smaczniejszy:) Składniki: 8 wafli ryżowych, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, 100ml powideł śliwkowych, 50g gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościTort nie stężał i wystąpił w postaci mało efektownych (ale pysznych) deserków w pucharkach. Przepraszam córeczko. Żyj nam 120 lat! :-) Wracając do makaronu: Składniki, a raczej składnik: Nasiona gryki - kasza gryczana niepalona. Wykonanie: Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. 2-3 razy dziennie przepłukujemy. Nasiona są gotowe do mielenia, gdy wypuszczą małe kiełki. Skiełkowane nasiona
Jeść, by żyć w zdrowiuWłaśnie otrzymałam od firmy SyS wspaniałe produkty z serii Dania Babci Zosi w skład których wchodzą: Kasz gryczana z grzybami Kasza gryczana z warzywami Ryż ze szpinakiem Ryż z pomidorami i papryką Grzybowa z łazankami Grochowa Już nie mogę się doczekać, kiedy ugotuję pierwszy woreczek i spróbuję tych nowych smaków. Recenzje już wkrótce
Aga w kuchniJaki jest chleb z kaszy gryczanej? Zdrowy, bezglutenowy i wegański. Jednak nade wszystko oryginalny :) Byłam bardzo ciekawa efektu końcowego. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu. Trzeba bowiem cierpliwie poczekać aż kasza "zapracuje". W efekcie zachodzących procesów fermentacji pojawi się charakterystyczny kwaskowy zapach. Kiedy nadejdzie właściwy moment kaszę należy zmiksować blenderem, dodać soli i pozwolić ciastu wyrosnąć. Następnie(...)wielbicielom tej kaszy, ale zdeklarowanych przeciwników nie zachwyci. Zachęcam do jego wypróbowania. Następnym razem do ciasta dodam nasiona słonecznika. PS. Przepis pochodzi ze strony natchniona.pl . Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 700 ml wody + dodatkowo do uzupełnienia 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kaszę przepłukać na sitku. Następnie zalać wodą (700 ml) i odstawić na 8 godzin. Napęczniałą
zadanie-gotowanie