zaczerpnięty od Pascala. Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :) Składniki : Czarny filet : - filet z kurczaka, - ostra musztarda, - mak ( użyłem mielonego ), - sól, pieprz, - olej. Czerwona kasza : - szklanka kasza gryczana niepalona, - ugotowany burak, - mała cebula, - 1/4 strąka papryki czerwonej, - sól, pieprz, - ocet winny do smaku, - szczypiorek. Wykonanie : Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować(...)stron musztardą. Panierować w maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem. Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro
Przepisy Mikołajamoją porcję mięsa kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna porcja obiadowa ;) Co do farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku(...)torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy
Czerwona PorzeczkaGofry z kaszy gryczanej to jest przełom w moim patrzeniu na gofry. Do tej pory myślałam, że szanse na powodzenie ma tylko Read More Artykuł Gofry z kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Thermomania
ThermomaniaKasza gryczana jest bardzo zdrowa, nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu. Daje uczucie sytości. Jest zalecana osobom dbającym o linię, diabetykom. Składniki 1 szkl kaszy gryczanej 2 łyżki startego żółtego serca 1 szkl kurek 3/4 szkl mleka 2 jajka 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego masło klarowane 50dag młodej marchewki natka pietruszki 1 łyżka sezamu sól, pierz, papryka słodka
Kulinarne pyszności MolkiDzień dobry :-) Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kasza gryczana z warzywami. Jest bakłażan, cukinia, papryka, natka pietruszki, cebula i czosnek. Przez te upały to ani gotować się bardzo nie chce, ani jeść. Dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: średni bakłażan średnia cukinia papryka czerwona cebula czerwona 2 ząbki czosnki(...)kaszy gryczanej 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki curry olej rzepakowy do smażenia 1. Bakłażana myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy na sitko i mocno oprószamy solą. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puścił sok. Następnie przelewamy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. 2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy
kruche babeczkizwarte, jak placki, czy pulpety. Masa jest stosunkowo luźna, ale po upieczeniu rozpływa się w ustach, a nie rozwala na talerzu :) 600 g passaty/przecieru pomidorowego 100 g kaszy gryczanej niepalonej, łamanej 1 średnia cukinia, ok. 200 g 250 g serka capri, typu włoskiego 1 jajko przyprawy: sól, majeranek (duużo majeranku), papryka słodka (i/lub ostra jeśli lubicie) Na dno naczynia(...)zapiekania wylewamy passatę. Doprawiamy ją majerankiem i solą. Kaszę gryczaną gotujemy. Dodajemy do niej rozbełtane jajko, pokruszony ser, tartą cukinię i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lejąca. Kluski formujemy w wilgotnych dłoniach i wykładamy na sos pomidorowy. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 st. C. Można pod koniec pieczenia włączyć tryb grilla, jeśli Wasz piekarnik
Kucharzycasobie patrzę i dochodzę do wniosku, że dawno już nie dawałam tu żadnego pomysłu na danie obiadowe. Pora wiec to zmienić :-) Więc jeśli lubicie kasze gryczaną, to nie ma na co czekać, tylko zabierajcie się za gotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje(...)obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 1 szklanka rosołu sól, pieprz Kurczaka obieramy od kości. Cebulę kroimy w półplasterki, a selera w plasterki (jeśli łodygi mają na sobie grube włókna zetnijcie je). Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy cebulę
Czary - gary w kuchniwiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może być dodatkiem do dania mięsnego, lub dla tych co nie zawsze muszą mieć obiad z mięsem, samodzielnym pysznym daniem. Zapraszam ! Gryczotto z grzybami Czas przygotowania: 30 minut(...)czas moczenia Składniki: 100 g kaszy gryczanej 25 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 2 cebule 200 ml białego wytrawnego wina ok. 200 ml płynu ( woda z grzybów i bulion) 2 łyżki posiekanej natki sól pieprz olej do smażenia 1,5 łyżeczki masła Wykonanie: Grzyby wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie gotujemy, aż grzyby będą
Kulinarne przygody Gatitydań dodawać. Całość fajnie się skomponowała, a oliwa z oliwek smaku nadała. Składniki: 150 g boczku wędzonego, 200 g świeżych prawdziwków (i innych grzybów leśnych np. borowiki), 200 g kaszy gryczanej białej, 150 g cukinii, 1 cebula czosnkowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek świeżego koperku, ¼ łyżeczka przyprawy kurkumy z chili i kardamonem, 2-3 listki świeżego lubczyku(...)smaku, ponadto: oliwa z oliwek. Przygotowanie: Boczek, cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki). Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Na dużej patelni podsmażamy boczek, żeby wytopił się tłuszcz, dodajemy cebulę, delikatnie szklimy. Dokładamy grzyby i je smażymy. Na końcu dodajemy cukinię, doprawiamy
Moniki Smakołykichoć do świąt jeszcze sporo czasu, to w ferworze przygotowań, możemy o nim zapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika(...)łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznowu moje smaki. Kasza, kasza, zielenina i biały ser. Na obecne upały nic tak dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis(...)cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem. Artykuł Kasza gryczana z botwinką i białym serem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka z jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet(...)Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Tanie dania Marzec pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Babka drożdżowa z czekoladą Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet(...)serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania w marcu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSpać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej jem. A jak zdrowiej jem to i zdrowiej żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor, 2-3 łodyżki selera naciowego, natka pietruszki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko
Codzienna kuchnia niecodzienna