Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto(...)wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do miski wrzucamy ser biały, przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę
Zainspirowana w kuchniKrem wyszedł jeszcze bardziej gęstszy, kremowy, puszysty, o przepięknym waniliowym aromacie i cudownym smaku. Wierzch posypałam nasionkami chia oraz dodałam orzechy nerkowca i rodzynki - pycha :) Składniki: 50 g niepalonej kaszy gryczanej 1 miarka waniliowego białka roślinnego ( SunwariorPolska Classic Plus ) 3 łyżki napoju roślinnego (u mnie ryżowy) dodatki: rodzynki, nerkowce, nasiona chia Przygotowanie: Dzień wcześniej, z rana zalej porcję kaszy
Zdrowie na języku :PKońcówka roku szkolnego jest doprawdy wymagająca. Dużo się dzieje, wycieczki, spotkania, występy... I jak tu się wstrzelić z gotowaniem? Udało mi się jednak wygospodarować odrobinę czasu na przygotowanie zapiekanej kaszy gryczanej z warzywami i kurczakiem. Mięso zamarynowałam dzień wcześniej. Czekało w lodówce na swoją kolej. Pomysł na danie podpatrzony na jednej z wakacyjnych wypraw w polskie góry. Dodatki do kaszy(...)mogą się zmieniać, szukajcie swoich ulubionych połączeń. A propos wakacji, życzę wszystkim, aby były wyjątkowe. Zwłaszcza tym, którzy zaczynają je już niebawem... :) Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 1 nieduży bakłażan 1 średni batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g filetu z piersi kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam
zadanie-gotowaniePierogowo się zrobiło na blogu ostatnio. Tym razem pierogi z kaszą gryczaną, cebulką i boczkiem. Najlepiej smakują odsmażone. Składniki: 700g mąki pszennej 1 jajko ok. 2/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 200g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 spora cebula łyżka oliwy sól pieprz Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk(...)porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. Kaszę zalewamy wodą, odrobinę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aby wchłonęła całą wodę. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, po chwili dodajemy drobno pokrojony
Kulinarne InspiracjeSkładniki 1⁄3 szklanki (50 g) kaszy gryczanej niepalonej ,lub ziarno orkiszu jak u mnie 1 łyżka mielonej kurkumy 1⁄2 szklanki (80 g) awokado 3⁄8 szklanki (65 g) pomidora 1⁄8 szklanki (20 g) czerwonej cebuli- szczypior zielony 1⁄8 szklanki (25 g) Daktyle Medjool, bez pestek 1 łyżka kaparów- mi się skonczyły , więc oliwki zielone(...)pietruszki 2⁄3 szklanki (100 g) truskawek pokrojonych 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sok z 1⁄2 cytryny 30 g rukoli, lub natki pietruszki Wykonanie Ugotować kasze gryczana z kurkumą .Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Drobno pokroić awokado, pomidor, czerwoną cebulę, daktyle, kapary i natkę pietruszki .Pokrojone składniki wymieszać z ostudzoną kaszą . Dodać pokrojone truskawki
mojej kuchniSkładniki 1⁄3 szklanki (50 g) kaszy gryczanej niepalonej ,lub ziarno orkiszu jak u mnie 1 łyżka mielonej kurkumy 1⁄2 szklanki (80 g) awokado 3⁄8 szklanki (65 g) pomidora 1⁄8 szklanki (20 g) czerwonej cebuli- szczypior zielony 1⁄8 szklanki (25 g) Daktyle Medjool, bez pestek 1 łyżka kaparów- mi się skonczyły , więc oliwki zielone(...)pietruszki 2⁄3 szklanki (100 g) truskawek pokrojonych 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sok z 1⁄2 cytryny 30 g rukoli, lub natki pietruszki Wykonanie Ugotować kasze gryczana z kurkumą .Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Drobno pokroić awokado, pomidor, czerwoną cebulę, daktyle, kapary i natkę pietruszki .Pokrojone składniki wymieszać z ostudzoną kaszą . Dodać pokrojone truskawki
w mojej kuchniOtręby, zarodki pszenne, płatki owsiane Znajdziemy w ich niezbędne aminokwasy dla pięknych włosów. Tutaj przepis na jedną z moich ulubionych owsianek. Produkty zbożowe pełnego ziarna, czyli pieczywo pełnoziarniste, grube kasze (gryczana niepalona, pęczak, jaglana, brązowy ryż) i razowe makarony Źródło witamin z grupy B. Wypróbuj prosty przepis na pyszną kaszę gryczaną z pieczarkami . Kakao i gorzka czekolada Dobre źródło miedzi
Natka Pietruszkiczyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem
Wiem co jemwaha się od 2,5 zł do 10 zł. Już wiecie po ile macie szukać :) Ewentualnie użyjcie innego cienkiego i długiego. Składniki: - makaron soba - bulion w kostce - por - kasza gryczana niepalona - biała rzodkiew Wykonanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Osobno przygotowujemy bulion i trochę chłodzimy. W talerzu umieszczamy makaron, kładziemy na niego startą białą rzodkiew, pokrojonego pora i ugotowaną(...)następnie trochę podsmażoną kaszę gryczaną. Całość zalewamy trochę bulionem
Kryzysowa Książka Kucharskanigdy nie jadło się gołąbków. Cały gar bulgoczę, pachnie kapustą, a do tego pyszny sos z pieczarek lub pomidorów. Nie zrobiłam dzisiaj tradycyjnej wersji tylko wegetariańską, z pyszną kaszą gryczaną od Lestello i z warzywami, kapustę też wybrałam delikatniejszą co znacznie skróciło czas przygotowania obiadu. Jako, że lubię czasem nieco pikantniejsze smaki postanowiłam wykorzystać papryczki chili i wyszło bardzo(...)smacznie i zdrowo!. Potrzebujesz: - małą główkę kapusty włoskiej Na farsz: - 20 dag kaszy gryczanej białej - 2 marchewki - 20 dag pieczarek - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 3 ząbki czosnku - olej rzepakowy - papryczka chili - sól, pieprz, majeranek 1. Liście kapusty myjemy i wykrawamy z nich twardą część, nie obgotowujemy. 2. Kaszę gotujemy wg. przepisu. Marchew obieramy i gotujemy w lekko
Apetyczna babeczkaWitajcie, kasza gryczana kojarzy nam się raczej z dodatkiem do głównego dania obiadowego. Jednak świetnie sprawdza się także w roli głównego składnika ciasta czekoladowego. W połączniu z czekoladą oraz orzechami smakuje na prawdę wyśmienicie. Dzięki kaszy jest bardzo treściwe w smaku a jednocześnie delikatne (kaszę należy zblednować bardzo dokładnie). Spróbujcie koniecznie(...)Jedna porcja ( ciasto podzieliłam na 16 części) to: 182 kcal w tym: B: 5 g; W: 18 g; T: 10 g. Składniki - 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki owsianej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 5 jajek - 100 g czekolady gorzkiej - 50 g cukru/słodzika - 80 g oleju kokosowego - 20 g orzechów nerkowca
Health-Fit-LifePodkarpackie kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu powstają z nich smaczne kotleciki. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Jeśli do Sanoka, przyjedziecie to w centrum Rynku je znajdziecie. Warto wstąpić do Karczmy gdzie regionalnie gotują(...)się nie wybieracie, to gotowy przepis na nie, tu macie :) Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i Hereczanyki smakujcie. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego), ½ kg kaszy gryczanej palonej, 2 jajka, 4 - 6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości), sól do smaku, pieprz czarny do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej
Moniki SmakołykiPrzedstawiam danie główne podane w formie zapiekanki w stylu włoskim, którego podstawą jest kasza gryczana! Sekret tego dania tkwi w odpowiednim przyprawieniu, poprzez dodanie wachlarza dobrze dobranych przypraw i aromatów charakterystycznych dla kuchni włoskiej warzyw. Jeśli nie jesteście fanami kaszy gryczanej, to ta pikantna zapiekanka może to szybko zmienić Uwaga, danie dla fanów pikantnych potraw! *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)smaż kilka minut aż zacznie lekko zmieniać kolor. Dodaj mięso mielone, 2 szczypty soli i pieprzu i smaż mieszając aż zmieni kolor z różowego na szarawy Zawartość opakowania z kaszą wsyp do garnuszka, zalej 250 ml wody i 100 ml śmietany i gotuj przez 10 minut. Dodaj 2/3 szpinaku (150 g), połowę pomidorków koktajlowych i jajko i całość wymieszaj
Eat me! Fit me!