kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:164/322)

Kaszotto z warzywami i parmezanem 136

Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - marchew (ok. 105 g), - pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - 4 łyżki płatków parmezanu (ok . 40 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: domowa kostka warzywna, sól i pieprz. Sposób przygotowania

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
27 przepisów z truskawkami 135

Jaglany shake z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Koktajl buraczkowo-truskawkowy Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Kompo t truskawkowo - czereśniowy Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Omlet

Moja smaczna kuchnia
Kaszotto z marchewką, groszkiem i kurczakiem. 164

jeśli będziecie w Zakopanem to odwiedźcie restaurację o nazwie "Dobra Kasza Nasza", świetnie tam karmią :) P. S. Inspiracją był dla mnie przepis z tej  strony. Składniki: 100 g kaszy gryczanej niepalonej - 1 zł 2 marchewki - 0,70 zł 1 cebula - 0,50 zł 1/2 puszki groszku konserwowego - 1,20 zł 1 udko z kurczaka(...)bulionu sól pieprz chili tymianek oliwa Wykonanie:  Na patelni podsmażyć cebulę, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać  kurczaka pokrojonego w kostkę i chwilę smażyć. Dodać kaszę, następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie płyn. Dodać groszek i doprawić do smaku

zadanie-gotowanie
Gryczanki, pyszne snacki od Raw And Happy 118

Food stawia na zdrową dietę potrzebną dla pełni równowagi ciała i ducha. Nasiona, owoce, orzechy są skarbnicą cennych minerałów, enzymów i witamin. Głównym składnikiem Gryczanek, jest polska kasza gryczana. Całkowicie bezglutenowe snacki, są łatwo przyswajalne dla organizmu, gdy z w procesie produkcyjnym Raw Food składniki są aktywowane przez kiełkowanie.  Występują one w trzech smakach: Miodowe -z dodatkiem słonecznika, rodzynek(...)Miód Bio polecany jest dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową. Swietnie wpływa na przemianę materii. Owoce leśne -z dodatkiem daktyli, rodzynek, słonecznika, kaszy jaglanej, aronii, jeżyn, żurawiny,  siemienia lnianego, chia i amarantusa.                  Aronia jest niezwykłym źródłem antyutleniaczy przeciwdziałających niszczącemu działaniu wolnych rodników

R'n'G Kitchen
Leśne szaleństwo z Czerwonym Lagerem 186

Produkty Potrzebne; kasza gryczana- 1Torebka kawa zbożowa-  2Łyżki piwo- 200Mililitrów  cukier- 3Łyżki karczek- 2Sztuki po 150 gram przyprawa do grilla - 2 łyżeczki papryka- łyżeczka surówka Colesław sos piwno-miodowo- musztardowy piwo- 300Mililitrów  śmietana- 100Mililitrów miód- 5Łyżek  musztarda- 200Gramów Sposób Przygotowania; 1. Do rondla wlewamy Piwo i gotujemy do zagotowania, gdy będzie się gotowało dodajemy miód(...)musztardę. 2. gotujemy wodę na kaszę, gdy się ugotujemy wrzucamy kaszę 3.   Grillujemy karczek skropiony piwem, i posypany przyprawami 4.  Do naszego sosu dodajemy śmietanę i gotujemy pod przykryciem około 15 min. 5.  Wrzucamy cukier i kawę na patelnie i dodajemy ugotowana kaszę. 6.   Polewamy kaszę piwem i gotowe teraz czas na ułożenie lasu ogniska

pichciszto
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 141

miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy ziemniakami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z grzybami leśnymi i kuskusem są bowiem przepyszne i choć sezonowość grzybów nieco ogranicza ich wykonanie(...)zawsze jeszcze można dodać do farszu suszone. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki  na gołąbki: 15 liści kapusty 0,7 kg  surowych podgrzybków garść suszonych podgrzybków 3/4 szklanki kaszy kuskus 1/2 pęczką koperku 1 cebula sól i pieprz do smaku szczypta sproszkowanego ziela angielskiego 1 łyżka otartego oregano 1,5 szklanki wody 3  łyżki masła sól i pieprz

Gosia gotuje
Crème brûlée 63

Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka(...)buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Crème brûlée Pudding chia bananowy (wegański) Keto pad thai z tofu (wegański) Pizzerinki na serku wiejskim Artykuł Crème brûlée pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi 66

kokosowy nierafinowany nada ciastkom jeszcze bardziej kokosowego smaku i zapachu! Zobacz również więcej przepisów na ciastka , lub przepisów z kaszy manny albo wiórków kokosowych Przepis na ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Składniki szklanka wiórków kokosowych (85 g) ½ szklanki kaszy manny (90 g) ¼ szklanki cukru lub ksylitolu * (50 g) ⅓ kostki masła ** (67 g) jajko * jeżeli lubicie bardziej słodkie ciastka(...)Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka

WegePrzepis
Szybkie ciasto Lion bez pieczenia 78

Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka(...)buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Crème brûlée Pudding chia bananowy (wegański) Keto pad thai z tofu (wegański) Pizzerinki na serku wiejskim Artykuł Szybkie ciasto Lion bez pieczenia pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Makaron z cukinią w kremowym sosie curry 98

łatwo dostępnych składników. Danie warzywne, do którego dodasz także inne warzywa, jak np. paprykę, pieczarki, kukurydzę. Możesz je podać z dowolnym makaronem, ryżem, a nawet kaszą, np. kuskus lub kaszą gryczaną niepaloną (jest delikatniejsza od palonej). Makaron z cukinią w kremowym sosie curry SKŁADNIKI: 1 cukinia – 360 g 1 marchew – 85 g 1 cebula(...)suszone pomidory z zalewy w oleju + 1 łyżeczka tego oleju słodka i ostra papryka, sól, pieprz 2 łyżki oliwy do podania: makaron świderki, penne, kolanka, tagliatelle, spaghetti, kasza, ryż, a także posiekana, świeża natka lub kolendra SKŁADNIKI NA SOS: 190 g jogurtu naturalnego – mały kubek 80 g tartego sera żółtego lub parmezanu ½ płaskiej łyżeczki przyprawy mielonej curry lub żółtej

Zasmakuj Kuchni
Szczupak z kaszą gryczaną 127

Szczupak, 12 owoców jałowca, 150 g kaszy gryczanej, 200 g cebuli, sól, pieprz, masło lub olej, Rybę oskrobać - skrobać w kierunku przeciwnym do ułożenia łusek. Można to robić łyżką, wówczas łusek nie musimy sprzątać w całej kuchni. Ostrym nożem rozciąć brzuch i wyjąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Można obciąć głowę – ja nie obcięłam. Można wyjąć kręgosłup – ja wyjęłam(...)Rybę lekko osolić, wewnątrz natrzeć rozgniecionym jałowcem. Kaszę ugotować na sypko - do garnka wsypać kaszę i wlać 1,5 raza tyle wody ile wynosi objętość kaszy, lekko osolić i dodać łyżkę masła, przykryć. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, nie odkrywać. Cebulę

królestwo garów
Bulgur 78

produkowana z twardej pszenicy durum, dostępna jest w trzech odmianach; drobno, średnio i gruboziarnistej, dziś wykorzystamy tę gruboziarnistą. Kasza ma bardzo oryginalny lekko orzechowy smak i w odróżnieniu od kaszy gryczanej nadaje się do przygotowania potraw słodkich i słonych. Wielką zaletą poza smakiem jest jej niski indeks glikemiczny (IG 46 ) co stawia ją na jednym z pierwszych miejsc w rankingu(...)się dla diabetyków. Mało kalorii dużo błonnika czyni ją również super produktem dla osób dbających o linię. Dziś proponuję bulgur w wersji na zielono z orzeźwiającą nutą cytryny. Do kaszy dodałam zielony groszek, bób i cytrynę, to świetne uzupełnienie gania głównego. Oczywiście, można potraktować ten przepis jako bazę do przygotowania sałatki na zimno z dodatkiem tuńczyka i majonezu

SprawdzonaKuchnia.pl
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 156

ŚRODA Śniadanie: Gofry gryczane z masłem orzechowym i bananem [560 kcal/ W: 87 g/ B: 21 g/ T: 19 g] 80 g mąki gryczanej 1 łyżki (5 g) oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka sojowego szczypta soli pół łyżeczki cynamonu + opcjonalnie: łyżeczka erytrolu 60 g banana 20 g masła orzechowego Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek(...)pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami 10 g oliwy 1 por 2 ząbki czosnku 100g zielonej soczewicy 500 ml bulionu warzywnego 100 g kaszy gryczanej 60 g awokado Botwinkę umyj, odetnij buraczki i obierz je. Liście botwinki posiekaj na desce. Na dużej patelni na oliwie zeszklij pokrojonego pora (tylko biała i jasnozielona część), dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze

365 dni dookoła kuchni
ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ I SERA czyli prawie GOLAS BIŁGORAJSKI 154

Prawie, bo w golasie nie ma fety.  Ale z fetą jest jeszcze lepszy. Dla nas. A dla Was? :) Składniki 200 g kaszy gryczanej (np 2 torebki) 180- 200 g twarogu lub 100 g twarogu i 80-100 g fety 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 jajo 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ok 4-5 łyżek(...)oleju lnianego masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia dobra sól, świeżo zmielony pieprz kwaśna śmietana do podania kefir, maślanka do podania Przygotowanie Ugotujcie kaszę. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na maśle lub oleju rzepakowym. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie je 1 łyżką (lub jeśli trzeba więcej/mniej) oleju

OliveandThyme
Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem, grillowaną cukinią i groszkiem- Lunch box 400

Zielono mi... Warto jeść zielone warzywa. Warto! Składniki: 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznika łyżka siemienia lnianego 1/2 puszki groszku 50 gram szpinaku 1/2 średniej cukinii sól pieprz oliwa z oliwek z oregano Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni(...)grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W misce mieszamy gorącą cukinię, ciepłą kaszę, szpinak i groszek (szpinak zwiędnie pod wpływem ciepła). Dodajemy pestki słonecznika, siemię lniane i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Mango Papaja
Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą 210

Nasz polski super food w wersji dla mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem.  Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę pokroić(...)niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oleju lub smalcu. Dodać cebulę pokrojoną w półpiórka i udusić ją do zeszklenia. Przestudzić lekko. Dodać wędlinę z cebulą do kaszy, dodać fetę pokruszoną i starty na tarce parmezan. Doprawić czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Wyłożyć całość do formy nasmarowanej smalcem, polać śmietaną i zapiec 30 minut w  temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu

Ze smakiem bez glutenu
Krupnik 163

gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam raz kaszy gryczanej. Nadała ona zupie inny smak niż jęczmienna. Możemy też dla odmiany użyć ryżu a nawet i komosy ryżowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg żeberek wieprzowych 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/2 średniego selera 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 dkg kaszy jęczmiennej 3 duże ziemniaki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soli pęczek natki pietruszki krupnik Przygotowanie. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować

mecooks
Kurczak w marynacie musztardowo ziołowej 151

Cześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić(...)niej mięso, najlepiej odstawić na całą noc a przynajmniej na 1 godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje.  Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki ;-) Smacznego! K ;-) *przepis znalazłam w książce "Mogę schudnąć

Cukier&Puder
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 164

marchew będzie już miękka przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji).  Wykorzystujemy tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo wysoka temp. dymienia) oraz mąkę (w moim przypadku gryczaną).  Proporcje zawsze powinny wynosić 1:1.  Rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę, rozgniatamy i mieszamy żeby nie było grudek. Im zasmażka jaśniejsza tym lepiej zagęści, im ciemniejsza tym mocniej wyciągnie smak(...)przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy.  Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego

IzaGotuje