TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI SAŁATKA BROKUŁOWA SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I AWOKADO DROŻDŻOWY MARMURKOWIEC JAJKA SADZONE NA PIECZONYCH WARZYWACH KISZONE WARZYWA CHLEB GRAHAM PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI SZYBKA SAŁATKA Z KOZIM SEREM I KIEŁKAMI(...)BUŁECZKI Z DŻEMEM SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM CHACZAPURI Z SEREM KOZIM NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY PAVLOVA Z SOSEM WIŚNIOWYM TIRAMISU GRILLOWANY FILET Z KASZĄ JAGLANĄ MUFFINKI KAKAOWE Z KREMEM GRILLOWANA CUKINIA W ZIOŁACH MARCHEWKA W MIODZIE Z SEZAMEM
harrisaBardzo proste i szybkie w wykonaniu danie , a w smaku cudowny kawałek mięsa. Danie ma 355 kcal. 0.5 szkl.ugotowanej szklanki kaszy gryczanej 10 dag.schabu sól i pieprz olej rzepakowego 2 łyżki kukurydzy 50 g.pora 60 g.papryki konserwowej 1 szkl.soku z grejpfruta ****************************************** Mięso umyc, posolić i popieprzyć,obsmażyć na oleju ,zalać odrobiną wody i dusić do miękkości.Paprykę konserwową pokroić(...)kostkę lub paseczki i połączyć z posiekanym porem i kukurydzą, przyprawic olejem , solą i pieprzem .Pod koniec duszenia mięsa dodać rodzynki.Dusić do miękkosci.Schab podawac z kasza,sałatką lub makaronem.Smacznego.Podajemy sok grejpfrutowy do popicia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswoje pragnienie 😆 I tak wpadła nowa odmiana kebaba :D Składniki (2 porcje) ▶ 220 g mięsa ▶ 400 g ziemniaków ▶ 200 g pomidora ▶ 200 g sałaty ▶ 80 g kaszy gryczanej* ▶ tłuszcz do smażenia/pieczenia ▶ jogurt/śmietana z czosnkiem Przygotowanie: 1.Kasze ugotować. Mięso zmielić, uformować placki, przyprawić i smażyć (ja zrobiłam to na maśle klarowanym) 2. Ziemniaki obrać pokroić(...)pieczenia, posypać przyprawami, polać lekko oliwą i wymieszać. Piec 20 min 180 stopni 3. Czosnek wymieszać z jogurtem/śmietaną i można zajadać pysznego fast fooda light :D *Zamiast kaszy możecie sobie zrobić z mąki naleśniki i napełnić farszem :) Makro: (bez tłuszczu i jogurtu/śmietany) 807,2 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuszkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych pół papryki 150 ml śmietany 50 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz ziołowy szczypta bazlii 2 ząbki czosnku Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie(...)dodatkiem łyżki octu. Wyjąć z wody i wystudzić. Kaszę ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny. Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać. Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym
Gotowanie jest łatweczekoladowe:) idealne na śniadanie lub przekąskę. Znika bardzo szybko, ale dwa kawałki udało mi się przed Narzeczonym uratować;) Polecam wszystkim czekoladoholikom;) Składniki: 200 g pestek dyni 200 g kaszy gryczanej palonej skórka pomarańczowa (u mnie niestety kupna) - do smaku proszek do pieczenia/kamień winny 2-3 łyżeczki 30 g siemienia lnianego mielonego garść pokrojonych daktyli 2 duże łyżki miodu(...)mleko sojowe (lub inne roślinne) - około 100 ml woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (200-300 ml) opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy 100%, bez cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę
pyszne zdrowościposypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie, załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą Sous vide - czyli w niskich temperaturach. Dzięki(...)zachować witaminy i naturalne soki. Podczas gotowania nie jest uszkadzana naturalna struktura jedzenia. Danie prezentowało się na talerzu naprawdę pięknie, jednak jego smak już nas tak nie zachwycił. Kasza była odrobinę rozgotowana i przez to bez smaku, kapusta za to przesolona, a mięso nie miało wyrazistego smaku, co prawda zdawało się być delikatne aczkolwiek lekko gumiaste. Żadna
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkia.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -filet z indyka 140 g -kasza gryczana biała 100 g -papryka czerwona 120 g -papryka żółta 120 g -marchewka 100 g -cebula 200 g -czosnek 18 g -cukinia 200 g -olej rzepakowy 10 g -przecier pomidorowy własny(...)ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki. Do rondla wlać 1 szklankę gorącej wody, wrzucić marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować
Kulinarne przemysleniagłówki średniej wielkości kapusty, 1 cebula, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 ząbki czosnku, Warstwa z kaszy: 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie - niepalona), 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Sos: 130 g przecieru pomidorowego, 100 ml wody, 3 łyżki oliwy, 1 1/2 łyżeczki bazylii suszonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki(...)Kapustę i cebulę kroimy na kostkę, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na spód naczynia ceramicznego. Następną warstwą jest kasza przyprawiona solą i pieprzem. Kolejno, wykładamy drugą część kapusty. Całość polewamy sosem powstałym ze zmieszania przecieru z wodą, oliwą i przyprawami (wymienionymi powyżej). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Jeść, by żyć w zdrowiuJaniny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka listków natki selera i kilka lubczyku wraz z łodyżką(...)pół łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego po 2 łyżki masła i oleju Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz i w miarę drobno posiekaj. Kaszę ugotuj bez soli i odcedź. Opłucz zimną wodą i pozostaw do ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć
Anioszek w kuchniSkładniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka suszonych grzybów 1 średniej wielkości cebula olej, sól, pieprz Sposób wykonania: Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam(...)kaczkę z wierzchu i w środku. Pozostawiłam na noc w lodówce. Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę. Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości
Darcia w kuchniPieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem(...)czerwcu Najnowsze przepisy Rabarbar pod kruszonką Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy) Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny Sernik królewski Bułki wrocławskie Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Artykuł Rabarbar pod kruszonką pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisGreen Woodpecker Trill . Całość wyszła pysznie. POTRZEBUJEMY: Dwie małe lub jedna duża cebula Dwie świeże marchewki Olej Tofu (może być zwykłe, może być wędzone lub z przyprawami) Kasza gryczana i suszone podgrzybki Pół szklanki wina białego Litr wegebulionu Ser parmezan PRZYGOTOWANIE: Na woku lub głębokiej patelni smażymy cebulę posiekaną na drobno i tofu pokrojone w małe kostki. Całość powinna się(...)oraz wstawiamy bulion, bo musi być wrzący. Po usmażeniu cebuli i tofu przekładamy je z woka lub patelni. Na ten sam wok lub patelnię wylewamy ponownie olej i wsypujemy kaszę z grzybami oraz przyprawami lub po prostu wrzucamy mieszankę kaszotto z suszonymi podgrzybkami . Po chwili dodajemy wino. Potem marchewkę. Kiedy kasza wchłonie płyn, dolewamy porcjami bulionu. Ten proces powtarzamy
Fleksitarianizm.plNawet ja czasem lubię wchłonąć mielonego. Koniecznie z burakami . Kasza gryczana też dobrze wchodzi, ale chyba jednak wolę z ziemniakami. Nie pamiętam skąd pomysł na kotlety mielone z cukinią. Znając życie chciałam zużyć zdychającą cukinię. Wiecie, u nas cukinie idą jak krew z nosa. Na dodatek Tola chyba odziedziczyła niechęć po tacie. No nic. Zawsze pozostaje przemycanie w wieprzowinie. Tego(...)nigdy nie odmówią. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (ja użyłam łopatki) 1 średnia cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy manny 1 jajko pół pęczka koperku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na średnich oczkach, solimy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie wyciskamy z niej wodę
Kardamonovypomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka(...)kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente” 4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty
Mama z miastabyć również grzyby leśne. Podanie gulaszu jest również sprawą indywidualną, najczęściej jest podawany z ziemniakami, ale u mnie w domu bardzo lubimy go z kaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg pieczarek 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku(...)łyżeczka słodkiej papryki 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego mielony pieprz do smaku (u mnie 1 łyżeczka) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) dodatkowo: 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej (kupionej tutaj ) Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki i lekko podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso podsmażać na patelni partiami, aby nie wyciekały
Kuchcik gotuje