pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z bobem – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe RÓŻOWE PIEROGI Z BURAKAMI Ilość porcji: około 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 20 minut(...)najlepiej domowego, ale w sklepie też znajdziesz bardzo smaczne) Składniki farsz: – 6-8 ugotowanych buraków (mogą być też upieczone, są jeszcze smaczniejsze) – 400 g sera gorgonzola – 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur lub grubej kaszy kuskus – 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (można je pominąć) – 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Buraki ugotuj lub upiecz. Możesz też wykorzystać gotowe gotowane buraki
nietylkopasta.plpapryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl rosołu 1 łyżka smalcu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w drobniejszą kosteczkę. Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok 10 min) odcedzić i pokroić(...)paprykę i grzyby, podlać rosołem i dusić ok 30 min pod przykryciem. Pod koniec dodać soczewicę do zagęszczenia gulaszu. Pogotować jeszcze ok 10 min. W razie potrzeby podlać wodą. Kaszę ugotować z dodatkiem soli i pieprzu w 2 szkl wody. Przykryć i pozostawić tak ok pół godziny
Gotowanie jest łatweprzed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika 200 ml bulionu wołowego około 1 litra wody 1 litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki(...)mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa
Kuba Gotujeprzed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika 200 ml bulionu wołowego około 1 litra wody 1 litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki(...)mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa
Kuba GotujeGołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Glinik Średni, gmina Frysztak, powiat strzyżowski Moim zdaniem różnorodność podkarpackich gołąbków jest tak duża, a ich smak bywa tak wyjątkowy, że to właśnie gołąbki powinny być symbolem naszego regionu. Zachęcam do kultywowania starych tradycji kulinarnych i zapoznawania się z tymi, które odchodzą powoli w cień. Nie wszystkie przepisy naszych babek(...)najprostsze gołąbki z kaszą i mięsem. Mało składników, mało przypraw, ale za to dużo tradycyjnego smaku i nutka nostalgii, kiedy pomyślimy o naszych babkach, które przygotowywały podobne potrawy. Zanim ryż stał się najpopularniejszym składnikiem farszu do gołąbków, w naszym regionie rolę tę pełniła kasza. Zazwyczaj była to kasza jęczmienna, ale przygotowywano też gołąbki z kaszą gryczaną, a nawet jaglaną
Trzeci talerzzapiekanki z pieczarkami sałatka meksykańska PLACKI Z KALAFIORA szakszuka z kurkami sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem bruschetta z pomidorami boeuf strogonow sałatka z kwiatami cukinii frytki z warzyw z piekarnika sałatka z kolorowych buraczków najlepszy domowy cheeseburger pasta z awokado i jajka sałatka z kaszą gryczaną niepaloną ryż smażony z kurczakiem krewetki w sosie pomidorowym z wódką sałatka ziemniaczana(...)boczku przepis na placki ziemniaczane pasta z wędzonego kurczaka sałatka z wędzonym kurczakiem bliny z kawiorem przepis na leniwe placki chlebowe z patelni ślimaczki z ciasta francuskiego sałatka z kaszą bulgur sałatka ziemniaczana z jajkiem carpaccio z buraka placuszki pełnoziarniste bruschetta z gruszką i kozim serem małże w białym winie kanapka ze stekiem placki z gotowanych ziemniaków sałatka cezar hummus
nietylkopasta.plczymś innym :) Pyszny delikatny obiad z super miękką, wręcz rozpadającą się wołowiną. Podajemy z czym chcemy. U nas były to ziemniaki oraz gotowa sałatka ze śmietaną. Wam proponuję też kaszę gryczaną. Składniki: * 500g wołowiny * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * 3 ziela angielskie * 2 liście laurowe * woda * wegeta, pieprz * 2 kostki pieczeniowe Wołowiny kroimy w średniej grubości(...)się nie wygotowała. Po 3 godzinach sos zatrzepujemy: 1 łyżka mąki roztrzepana w 1 łyżce wody. Jeśli sos nie jest ciągle wystarczająco gęsty, zatrzepujemy ponownie. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem
Klasyka GotowaniaSkładniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku(...)dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju) Faszerowane pomidory: Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz z kaszą, garścią pietruszki (zostaw trochę do sosu
Niezły Młynekktóry w którym się piekł, dlatego zawsze zostawiam margines papieru, aby móc otulić wypieki. Składniki na 2 pasztety pieczone w formach o wymiarach 15x 30 cm: 700 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowianiu 1-1,2 kg pieczarek 3-4 cebule 150 g mąki : u mnie była kasztanowa, ale tyko dlatego, że akurat miałam(...)otwarte opakowanie, mąką może być dowolna czyli owsiana, jaglana, gryczana- jeżeli chcecie mieć pasztet bezglutenowy lub po prostu pszenna 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) czubata łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka papryki pieprz i sól kilka gałązek świeżego rozmarynu, ewentualnie łyżka suszonego dodatkowo opcjonalnie: 50 g orzechów laskowych 80-100 g suszonych borowików (namoczonych i ugotowanych) 2 łyżki oliwy truflowej Przygotowanie
greenscarfWszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych mamy grzyby więc działamy. Ciasto na pierogi: mąka 300 g wrzątek 250 ml 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g kaszy gryczanej Bio 400 g ugotowanych prawdziwków 100 g startego żółtego sera 1 jajko olej do smażenia kostka rosołowa grzybowa pieprz ziołowy szczypta sól do smaku majeranek 1 łyżeczka(...)rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ). Wykonanie farszu : Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie cała wodę.Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy
Różowa kuchniaaromatycznym sosie? Szynka w sosie śliwkowym nie dość, że jest bajecznie prosta do przygotowania, to na dodatek sos powstaje bez dodatku mąki! Idealna zarówno do klusek śląskich, jak i kaszy gryczanej czy gotowanych ziemniaków. Typowy, domowy obiad – zachęcam, aby wszedł na stałe do Waszego repertuaru – można go łatwo odgrzać i bez problemu zwiększać porcje, gdy mamy gości(...)bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z błon. Kroimy na ok. 1-cm plastry ostrym nożem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Plastry mięsa
Poezja smakuMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula(...)dodałam zamiast oleju rzepakowego) 100 g mix sałat z rukolą 1-2 gałązki natki pietruszki sól i pieprz dodatkowo dodałam kilka plasterków szynki dojrzewającej i garść posiekanego lubczyku. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować, ostudzić opłukać. Mięso wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni
ClauditteMissCookingłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 130 ml wody Pomidorowa pasta z soczewicy: 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej łyżeczka soli i pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 6-7 suszonych pomidorów 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów Posiekaj drobno orzechy, wymieszaj z mąką(...)niej bułeczki a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12- 15 minut. Wystudź bułeczki i zjedz ze smakiem. Zmiksuj w blenderze na gładką masę soczewicę, kaszę, koncentrat, suszone pomidory z olejem i przyprawami. Gotowe scones podaj z pastą i ulubionymi warzywami. Enjoy
Mango PapajaZupa koperkowa z pokrzywą Zupa pieczarkowa z pokrzywą i amarantusem Krem buraczkowy z pokrzywą i groszkiem ptysiowym Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Zupa koperkowo – szpinakowa Zupa koperkowa – dieta dr Dąbrowskiej Zupa koperkowa z kaszą gryczaną białą Zupa szczawiowa Zupa krem szczawiowo – brokułowa Zupa krem ze świeżego szpinaku Zupa krem ze szpinaku – dieta dr Dąbrowskiej Zupa z zielonych(...)ogórkiem i pomidorem Chłodnik z botwinki Zupa z botwinką Botwinka zupa Zupa botwinka w 15 minut Zupa Botwinka – dieta dr Dąbrowskiej Zupa kalafiorowa z botwinką Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą orkiszową Zupa jarzynowa z cukinią Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankamiszpa Zupa z podagrycznikiem Zupa krem ze szparagów Zupa szparagowa Duet kremów z białych i zielonych
Dorota Smakujemój eksperyment kulinarny :) Składniki : 1 kg świeżych pieczarek 1 duża cebula szklanka płatków gryczanych nieprażonych 3 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy : sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona Przygotowanie : Umyte pieczarki zmieliłam w blenderze Obraną cebulę przesmażyłam na tłuszczu Płatki namoczyłam w wodzie, gdy napęczniały odcisnęłam i dodałam do pieczarek i cebuli Wymieszałam masę(...)pieczenia Piekłam przez 60 min. w temp 180 *C Moje uwagi: pieczeń można upiec z połowy składników wg mnie była dość luźna, następnym razem dodam więcej bułki ewentualnie ugotowanej kaszy gryczanej zamiast płatków - eksperyment nie do końca udany z pieczeni wyszła raczej pasta do chleba
Proste Potrawyjest wspaniała! Jednak dla tych, którzy wolą „dobrze zjeść”, świetnie sprawdzi się jajko sadzone. Polecam i zachęcam do przygotowania! Składniki 350g grzybów leśnych 2 cebule 200g kaszy gryczanej 50g tartego parmezanu sól, pieprz czarny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka śmietany 18% 4 jajka przepiórcze Wykonanie: Grzyby przełożyć do rondelka, zalać wodą (ok.600ml(...)grzybów, zmieszać z zasmażką. Przełożyć i rozprowadzić z grzybami tak, aby powstał sos. Gotować chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko solą i pieprzem. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy dodać starty parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych wybić na patelnię i usmażyć
Raj dla PodniebieniaKolejny nasz przepis z serii- wyroby domowe: Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami. My z Piotrem uwielbiamy kaszankę, wszelaką, tradycyjną z dodatkiem krwi z różnymi kaszami: gryczaną, jęczmienną perłową, pęczak, nie pogardzimy też białą kaszanką bez krwi. Nie mamy obecnie dojścia do świeżej krwi wieprzowej, więc przygotowujemy od czasu do czasu domowym sumptem domową białą kaszankę . Chociaż kaszanka(...)Przygotowanie domowej kaszanki to nic trudnego, pracy jest ciut mniej niż przy wyrabianiu domowej białej kiełbasy , efekt jest równie smakowity, chociaż oczywiście inny w smaku. Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami: Składniki 2 szklanki po 250ml grubej kaszy pęczak 5 szklanek domowego rosołu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiadu ziemniaki to masz już połowę składników na tę pyszną i zdrową zapiekankę. Połączenie kremowego pure z ziarnistą i wyrazistą kaszą przesmażoną z grzybami to naprawdę przyjemne doświadczenie kulinarne. Skład zapiekanki możesz zresztą komponować w dowolny sposób. Do kaszy możesz dodać marchew, cukinię, bakłażana (najlepiej upieczone), usmażoną na chrupką cebulę, albo przesmażyć ją z mielonym mięsem, żeby była jeszcze bardziej(...)parmezanu (lub cheddara) plus 3 łyżki do posypania zapiekanki 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Na spód 1/2 szklanki kaszy gryczanej, niepalonej Kilka boczniaków 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 2 łyżki masła plus łyżka do nasmarowania foremki do pieczenia 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Sól Pieprz
Niedzielny kucharzsamodzielne lub dodatek): 2 marchewki 1 pietruszka 1 pasternak 1 skorzonera 3 małe buraki 1-2 łyżki oleju rzepakowego suszony tymianek sól morska 2 ząbki czosnku 1 szklanka białej kaszy gryczanej po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200C Warzywa dokładnie umyć, cienko obrać ze skórki. Skorzonerę od razu włożyć do lodowatej wody, buraki odłożyć osobno(...)nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 -45 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Jeżeli będą się za bardzo spiekać, zmniejszyć temperaturę do 180C. Podczas pieczenia warzyw korzeniowych, ugotować kaszę. Kaszę przełożyć na sitko, przepłukać. W garnku zagotować 2 szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami
Pełny talerz