pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka(...)kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente” 4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty
Mama z miastabyć również grzyby leśne. Podanie gulaszu jest również sprawą indywidualną, najczęściej jest podawany z ziemniakami, ale u mnie w domu bardzo lubimy go z kaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg pieczarek 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku(...)łyżeczka słodkiej papryki 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego mielony pieprz do smaku (u mnie 1 łyżeczka) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) dodatkowo: 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej (kupionej tutaj ) Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki i lekko podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso podsmażać na patelni partiami, aby nie wyciekały
Kuchcik gotujeSkładniki (na 1 porcję) - 100 g wołowiny np. z udźca, - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy(...)ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzygotować na obiad. Nie wiem czy smak jest taki sam, jednak szczerze mogę je Tobie polecić. Wyszły pysznie. Porcja na 10-12 gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi 0,5 l bulionu(...)podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć ok 3 minut tam aby liście ładnie odchodziły i były
Niezły MłynekSkładniki: 600 g schabu, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczka kolendry, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 woreczek kaszy gryczanej Przygotowanie: W miseczce mieszamy olej z majerankiem, tymiankiem, kolendrą, pieprzem, solą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy schab(...)minut pieczemy w 200 stopniach, a kolejne 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy schab w plastry i podsmażamy na patelni (na tłuszczu z niego uzyskanym). Kaszę zalewamy 300 ml zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy ok 15 minut. Na końcu posypujemy danie posiekanym, świeżym szczypiorkiem
Aga w kuchniczekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje, że rymuje! :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki: 4 buraki
CzarnawisienkaSkładniki naok 55 szt.: 100 g pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (Pastena OLE), 2 łyżki sosu sojowego – grzybowego, 800 g polędwiczek z kurczaka (ok. 16 szt.), 300 g kaszy gryczanej prażonej extra, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 białe cebule, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku, sól do smaku(...)mniejsze kawałki, mieszamy z sosem sojowym i pastą pomidorową. Odstawiamy na ok. 20 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą do smaku. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso z pomidorami miksujemy lub mielimy. Koperek siekamy. Do dużej miski przekładamy kaszę, polędwiczki, cebulę, koperek i pieprz młotkowany. Całość mieszamy
Moniki SmakołykiKaszotto po meksykańsku Sięgnijmy wiosną po zdrowe kasze pełne witamin i błonnika, warzywa oraz niecodzienne smaki! 🍅 Składniki (porcja dla 4-5 osób): - 1 torebka kaszy jęczmiennej - 1 torebka kaszy gryczanej białej lub prażonej - opakowanie mrożonej fasolki zielonej Hortex - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 łyżki oleju do smażenia - papryka czerwona - cebula - 1 przecier pomidorowy 500ml - natka pietruszki łyżka - 2 ząbki czosnku(...)pieprz cayenne Sposób przygotowania: - na rozgrzanej patelni usmaż na oleju pokrojoną cebulę i paprykę oraz mięso wołowe, dopraw solą, czosnkiem, natką pietruszki, pieprzem i chili; - w osolonej wodzie ugotuj kasze; - do mięsa i warzyw na patelni dodaj fasolkę zieloną Hortex - wszystko mieszaj i duś na wolnym ogniu; - ugotowane kasze, odcedź i dodaj do mięsa i warzyw na patelni - całość wymieszaj
MintTastegłówka kapusty 1 kg obranych ziemniaków 300 g kaszy gryczanej 2 cebule 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz ok 500 ml rosołu na sos 1 garść grzybów suszonych 1 cebula 1 szkl rosołu 200 ml śmietany mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście. Następnie liście włożyć do garnka(...)wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min. Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw, Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika
Gotowanie jest łatweosób z koniecznością (lub wyborem) diety bezglutenowej; nie uczula - dobra dla alergików; - jest zasadotwórcza (!) czyli pomaga odkwasić organizm (bo zakwaszony organizm = chory na wszystko); oprócz niej tylko kasza gryczana ma również takie właściwości; - źródło łatwo przyswajalnego białka i stopniowo uwalnianych węglowodanów , błonnika oraz: - witamin z grupy B, krzemu (to rzadkość! a krzem = zdrowe stawy i kości(...)mózg = pamięć i koncentracja) oraz antyoksydantów ; - działa antywirusowo, pomaga odśluzować organizm (przy katarze czy chorobach oskrzeli warto jeść codziennie), rozgrzewa; - kaloryczna ale lekkostrawna i łatwo przyswajalna; polecana jako pierwsza kasza dla małych dzieci oraz kobietom w ciąży... No tak, widzimy już, że kasza jaglana jest wspaniała ale jak ją jeść? Można na słono, można na słodko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmleczkiem kokosowym, a ostatnio zakochałam się w płatkach drożdżowych nieaktywnych, które świetnie imitują smak sera. W przedszkolnej kuchni używam ich również do makaronów i wegańskich kotlecików - np. z kaszy gryczanej (to moje ulubione!). Płatki drożdżowe to coś to zdecydowanie powinno się mieć w kuchni nawet jeżeli nie jest się na diecie wegańskiej. Jeśli ich jeszcze nie znacie to koniecznie(...)niż pół godziny. Aby był bardziej syty zaserwowałam go z ugotowanym, polskim kalafiorem w formie niezmiksowanej. Wpasował się tu idealnie, ale można go zastąpić domowymi grzankami chlebowymi lub ulubioną kaszą, to już zależy od Was. Julia Składniki: (na 4-5 porcji) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3 średnie marchewki - 1 słoiczek ciecierzycy w zalewie (ok 200g) - 2 dość duże
Symfonia Smakówmnóstwo zdrowych składników zawierają, a jesienne w dodatku są kolorowe, w smaku wyjątkowe. Przyprawy, dobrze dobrane smak wyostrzają i kubki smakowe podczas jedzenia rozpieszczają. Składniki: farsz: 400 g kaszy gryczanej, 2 duże marchewki, 3 różnokolorowe papryki, 4 średniej wielkości białe cebule, 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 kg dyni piżmowej, 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku), 1 łyżeczka cukru brązowego(...)łyżki pietruszki suszonej, ponadto: sól himalajska do smaku, duża biała kapusta na gołąbki, świeży szczypiorek, jogurt naturalny albo śmietana 18%, sól, pieprz do smaku, olej rzepakowy chili. Przygotowanie: Farsz: Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw
Moniki Smakołykimorwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z cytrusów Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl(...)mieszanych owoców lata Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Koktajl z pieczonej dyni Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Koktajl z zielonym jęczmieniem Korzenne muffinki z kaszy manny Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Muffinki ze śliwkami Murzynek Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy
Moja smaczna kuchniaoctu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego sos sojowy oliwa sól pieprz oregano majeranek pieprz ziołowy staropolski 200 ml śmietany 2 łyżki mąki 3 białe papryczki 1,5 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 100 g sera feta 50 g mozzarelli z bloku Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym oraz oliwą. Odstawić na ok pół godziny. Przygotować garnek(...)dodać marchewkę pokrojonąna niezbyt drobne kawałki. Dodać mięso i smażyć , kiedy juz odparuje i nabierze koloru, podlać wodą, ok 1 szkl. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę wymieszać z serem feta, doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczki naciąć od korzonka i wydrążyć gniazda nasienne, Porządnie napchać w nie kaszy z serem. Przyrumienić dookoła papryczki na patelni
Gotowanie jest łatwejeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE /własny;/ na 2-3 porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma(...)Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko około 2-3 minut, ciągle mieszając, po czym wlewam wino. Kiedy w połowie odparuję, dodaję porcjami bulion warzywny, najlepiej po 1 niewielkiej chochli i gotuję tak długo
W kuchni Karmel-itki