karkówka w cebuli - 1690 przepisów (strona:72/113)

Zupa grzybowa 175

Ostatnio znowu dostałam "garstkę", więc postanowiłam ugotować zupkę. Składniki: kawałek mięsa lub porcja rosołowa - według gustu, 5 średnich marchewek , 3 średnie pietruszki , ćwiartka średniego selera , pół średniego pora , średnia cebula , ok. 3 łyżki masła , ok. 1 szklanka suchych grzybów , 6 ziaren ziela angielskiego , 3 liście laurowe , sól i pieprz do smaku. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej(...)najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie masła i dodać do wywaru. Namoczone grzyby pokroić tak drobno, jak lubimy. Cebulę pokroić w kostkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki po węgiersku 274

Placki ziemniaczane z pikantnym, mięsnym sosem. Składniki placki ziemniaczane: ok. 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 1 szklanka mąki sól, pieprz 3 ząbki

czarrna od kuchni
Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad 208

Schab pieczony w ketchupie z dodatkiem cebuli to bardzo proste danie, które świetnie urozmaici nasze codzienne obiady. Schab tak przygotowany jest kruchy, mięciutki i soczysty, o wyrazistym i aromatycznym smaku - wręcz rozpływa się w ustach. W ten sposób można przygotować również inne mięso, nie tylko schab. Równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka czy łopatka. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kluskami(...)garach, gdyż robi się go błyskawicznie. Należy jedynie pamiętać, żeby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik.   Składniki na schab pieczony w ketchupie: około 600 g schabu bez kości 2 cebule 1/3 szklanki ketchupu (dałam pikantny) 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego 1/3 szklanki wody łyżeczka musztardy sól, pieprz   Przygotowanie Schab myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plastry i lekko

e-PrzepisyKulinarne
Solianka 183

pyszne zupy znajdziecie  na moim blogu w zakładce ZUPY. Smacznego! Składniki: 600 g karkówki bez kości 1 czerwona papryka kawałek selera 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 łyżka kaparów 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 200 g kwaśnej śmietany 5 ogórków kiszonych szczypta chilli sól pieprz słodka papryka 1 liść laurowy

O kuchni z uczuciem
Pasztet idealny 213

niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście

My Culinary Art
Kotlety babuni 152

dała mi przepis, zrobiłam je sama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu. Składniki: Karkówka mielona ½ kg Zmielony filet z kurczaka ½ kg Jajka 2 szt. Bułka czerstwa 1 szt. Mleko ½ szklanki Ziemniaki ugotowane 3 szt. Bułka tarta 4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać z bułką wcześniej namoczoną w mleku

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z mięsem, warzywami i fasolą 230

Pysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto

Monia miesza i gotuje
Schab duszony z warzywami i boczkiem 207

sposób można przygotować również karkówkę czy łopatkę wieprzową. Danie podałam z ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem masła i zmiksowanej natki pietruszki. Doskonale będzie również do niego pasował ryż ugotowany na sypko. [embed]https://youtu.be/di1ZyhHXExw[/embed] Składniki na schab duszony z warzywami i boczkiem (3 porcje): około 250 g schabu około 250 g boczku spora marchew 2 cebule szklanka passaty pomidorowej szklanka

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8811

farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się rolady(...)zawijane w wieprzowiny. rolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 185

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam

Z Majeczką w kuchni
Wołowina z pieczarkami, papryką i pomidorami 167

trafia się promocja a mięso wygląda zachęcająco. Właśnie tak było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową. Składniki: 1 kg wołowiny ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sól, pieprz Ziele angielskie, liść laurowy 30 dag pieczarek Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, usuwamy ewentualne błony, następnie kroimy w nieregularne

Smaki Ewy
Najlepsze mielone kotlety 169

My Blueberry Corner by "jagodzianka" To najlepsze mielone kotlety jakie jadłam ja i moja rodzina. Karkówka sprawdza się w tym daniu, bo sprawia że kotlety …

My Blueberry Corner
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 301

wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być(...)godzinę. Ponieważ w naszym domu jadamy dość pikantnie do pasztetu dodaję pastę paprykową - 1/2 łyżeczki - jest wspaniała, ostra że ho ho!!! Przywiózł mi ją Tata z Węgier. Jest boska!!! Karkówka z majerankiem na kanapki. Składniki: 1 kg karkówki; 1/4 szkl oliwy z oliwek; 2 łyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe

Miksturownik
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 179

pełnoziarnistego musztarda do podania Karkówkę oczyściłam, wykroiłam kości i pocięłam w drobną kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam(...)godzinie całość wystudziłam. Następnie znowu pasteryzowałam przez godzinę, i znowu wystudziłam. Ostatecznie wstawiłam na noc do lodówki do stężenia. Rano zachwycałam się kanapką ze świeżutkiego chleba i domowej karkówki ze smalczykiem i galaretką. Na wierzch jedynie kleks musztardy. I nie potrzeba nic więcej. No, może jeszcze tylko kawa. Kawusia. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się w akcjach. Pamiątka jest? Jest

bastalena
Bigos staropolski 195

kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata