Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem to co miałem pod ręką -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki -płatki suszonej cebuli -bazylia -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -gorczyca mielona -papryka słodka -papryka ostra
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.greckiej. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a w sklepach dostępne są gotowe mieszanki przypraw do przygotowania tej potrawy. Gyros przygotować można zarówno z kurczaka, jak również z wieprzowiny (najlepiej karkówki), ale także z baraniny. Ja przygotowałem dzisiaj gyrosa drobiowego, które samodzielnie doprawiłem i podałem w towarzystwie sosu czosnkowo - koperkowego i frytek. Klasyczny gyros powinien być podany z sosem tzatziki(...)więc dzisiaj proponuję inny sos, który również doskonale pasuje do tego dania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 2 pomidorów, 1 ogórka, 1 czerwonej cebuli, 1 cytryny, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżego koperku, 500 gram frytek, 200 gram jogurtu greckiego, 3 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy, 3 łyżeczek słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki
Wyprawy kulinarneodpowiedniej konsystencji ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem , jest przepyszna! Zapraszam;) Scroll down for recipe in English Łatwa wołowina zapiekana z papryką (6 porcji) Składniki: 6×150 g steków wołowych sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w piórka po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, umyte
karmelowyobsypać majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i położyć doprawione kawałki karkówki. Obsmażyć je na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć obsmażone mięso z patelni. Jeśli macie naczynie elektryczne do gotowania, to włożyć do nie go podsmażone mięso. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso obsmażyć cebulę. Musi się lekko zeszklić, następnie dodać pieczarki pokrojone na cztery części. Doprawić
Kuchnia Pokoleńtyle, aby zrazy były prawie cale przykryte. Dodajemy pozostałą cebulę, czosnek pokrojony w drobną kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Pieprzu dajemy dość dużo. Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy do miękkości. Moje zrazy były miękkie po 100 minutach. Czas duszenia zależy od karkówki. Podczas duszenia sos próbujemy kilka razy i w razie potrzeby doprawiamy solą
Smak mojego domuczarną godzinę :) Składniki na rosół: 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso z rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Sól Pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki
Smakowy Rajpysznym sosie udusiłam plastry schabu. Zamiast schabu pyszna będzie także karkówka lub żeberka. Zamrożone miałam podgrzybki, maślaki i koźlaki ale można wykorzystać także kurki. W sezonie oczywiście można grzyby mrożone zastąpić świeżymi a jak ktoś nie lubi grzybów leśnych może wykorzystać pieczarki. składniki: 1 kg schabu 1 duża cebula 450 g pokrojonych grzybów mrożonych ok 1,2 l wody
Monia miesza i gotujebardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony
Kuchnia z widokiem na ogródTroszkę odchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać
Magiczne Życie Martywątroby drobiowej (u mnie indyczej) - 200g boczku wędzonego - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku - 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku) - 2 średnie cebule - 2-3 ząbki czosnku (duże) - 600-700g pieczarek - ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego(...)pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz
Smaczne Zdrowenajlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu w domu. Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać 1/3 część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą również smaczne mielone. W standardowych mielonych musi być czosnek, cebula, majeranek, pieprz, sól, bułka tarta lub zwykła pszenna bułeczka, mleko
Kuchcik gotujeKlasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na
w kuchni i w ogrodziemacie mniejszą kapustę, weźcie mniej, łatwiej dosolić potem niż naprawiać przesolone) , mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Lekko kapustę w garnku ugniatamy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Drobno kroimy cebulę i ją również wrzucamy do garnka. Podlewamy taką ilością wody, żeby kapusta była prawie przykryta (pamiętajcie, żeby ją lekko najpierw ugnieść!). Dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś(...)minuty. Tak przyrządzoną jasną zasmażkę w całości przekładamy do kapusty. Kapustę bardzo dokładnie mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego
Karo in the Kitchenczyli z ang. PULLED PORK to łopatka wieprzowa (ewentualnie karkówka) długo pieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np. w formie kanapek z ulubionymi sosami i dodatkami. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon) 2 ząbki
wyzwania kuchennepięknie przyrządzoną karkówką zostałam poczęstowana w gościnnym domu Państwa M. Tę smaczną potrawę przygotował Adam, który według mnie ma zadatki na wspaniałego kucharza:) Młody, zdolny człowiek, mający świetne poczucie smaku. Gratuluję Adamie, raz jeszcze, chylę czoła przed tym daniem :) Składniki : około 80 dag karczku 3 strąki czerwonej papryki 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego świeżo mielony pieprz, sól, słodka mielona(...)papryka 4 plastry parzonej wędzonej szynki 20 dag ementalera cebula, olej 2 pomidory 150 ml keczupu Ilość składników dość spora, ale warto zainwestować w to danie np. na świąteczną okazję. I zaskoczyć nią gości :) Przygotowanie : Mięso umyć i osuszyć, naciąć od prawej do lewej strony wzdłuż szerszego boku od góry, tak aby karczek nie został rozcięty na grubość
Proste Potrawy