karkówka w cebuli - 1690 przepisów (strona:80/113)

Tradycyjny tatar wołowy 117

cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek po węgiersku – pierogi z kaszą gryczaną – zupa krem z pomidorów – marynata do karkówki – pizza

nietylkopasta.pl
Żeberka w kapuście kiszonej 123

karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania gospodarza, który ją kisi. Polecam takie żeberka zanim wiosna rozgości się u nas na dobre. Żeberka w kapuście kiszonej 1 kilogram żeberek wieprzowych 1 kilogram kapusty kiszonej 2 cebule

Pieguskowa Kuchnia
Aromatyczne mięcho 144

mówię , dziś zapraszam na bardzo smaczną karkówkę z dodatkiem przypraw i miodu , mi osobiście takie smaki bardzo odpowiadają , mam nadzieje że i Państwu zasmakuje . Składniki  1,5 kg karkówki bez kości  2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  2 łyżeczki pieprzu czarnego  szczypta papryczki chilli  3 łyżki miodu  2 łyżki warzywka(...)rozmarynu  1 łyżka majeranku  Wykonanie  Na wstępnie myjemy nasze mięso i osuszamy , następnie doprawiamy naszymi wszystkimi przyprawami które powyżej wymieniłam , tak porządnie wklepujemy w nasze mięso , cebulę i czosnek obieramy , kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa , na końcu polewamy miodem , i odstawiamy na całą noc do lodówki pod przykryciem . Na drugi dzień nasze zamarynowane mięso przekładamy

Mój Smak
Bigos ze świeżymi grzybami 387

Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty(...)Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu zaczynamy od kiełbasy i mięsa: myjemy i wrzucamy do brytfanny z niewielką ilością smalcu. Brytfannę wstawimy na 2h do piekarnika na 180 stopni aby wszystko

Kulinarna Patilogia
Szaszłyki z kury w dressingu musztardowym 120

Okres grillowy można uznać za otwarty to i u nas z opcją na grill. Co poza kiełbaskami, karkówkami i schabami najlepiej smakuje - oczywiście że szaszłyki, ja smażyłem na grillu elektrycznym ale śmiało na węglowego grilla z nimi. Mięsko z kurczaka bo kto go nie lubi, do tego kilka warzyw lekki dressing do polania szaszłyków żeby nie były suche i mamy(...)pomysł na pyszny obiad :) Składniki: 750g piersi z kurczaka (3 filety) 1 duża czerwona papryka 5 pieczarek 2 cebule sol, pieprz ostra papryka, czosnek granulowany łyżeczka oleju z pestek winogron Dressing: 50 ml oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy chrzanowej ząbek czosnku sól, pieprz Kurczaka kroimy na średnie w miarę kwadratowe kawałki. Wrzucamy do miski dodajemy łyżkę ojeju, łyżkę

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Kiełbaski faszerowane 289

łyżeczki musztardy Dijon - olej - prażona cebulka   Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać do zeszklonej cebuli razem z prażoną cebulką. Gdy cebula z czosnkiem się lekko zrumieni dodać musztardę – wymieszać, odstawić. Kiełbaski rozciąć wzdłuż (trzeba uważać, aby ich całkiem nie przeciąć). Wąskim, ostrym nożykiem robimy krótkie nacięcia w poprzek. Faszerujemy każdą kiełbaskę przygotowaną(...)Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Faszerowane kiełbaski układamy na ruszcie, pod który podkładamy blaszkę, aby na nią kapał tłuszcz. Lekko spryskujemy oliwą, pieczemy przez ok. 20 minut. Filety, skrzydełka, karkówki, żeberka, kiełbaski… a dodatki, jakie kto lubi. Gdy tylko pogoda dopisze zaczniemy grillować. Kiełbaski faszerowane – pyszne są z piekarnika, ale on – grilla nie zastąpi. Zapach dymu

mojewypiekiinietylko
Podglądamy grille Polaków 177

różnych postaciach Polski grill to przede wszystkim mięso w wielu postaciach. Najpopularniejszą i najwygodniejszą formą są kiełbasy, które nie wymagają wcześniejszego przygotowania, a jedynie doprawienia. Równie popularna jest karkówka, którą z kolei należy zamarynować przed usmażeniem. Wymagające większego zachodu, a jednocześnie bardziej delikatne mięso to drób, zazwyczaj grillowany w postaci filetów z kurczaka , skrzydełek i nóżek. Nie należy zapominać(...)jest kiszka ziemniaczana, wzbogacona boczkiem. Dzięki zwartej konsystencji, dobrze się grilluje i stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków. Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię , paprykę i cebulę . Pieczywo i dodatki Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem biesiadnego spotkania przy grillu jest piwo , którego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 248

ogniu żeberka z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Zamykamy mięso po to, żeby zostało soczyste w środku.   Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebule pokrojone w półplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość i na niewielkim ogniu(...)niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych 1,5 szklanki coca-coli 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki ostrej musztardy 4 łyżki sosu Worchestershire

Karo in the Kitchen
Surówka na grilla 242

aurze na przekór.  No i było bardzo wesoło, choć padało i mżyło z niewielkimi tylko przerwami.  Ale nie przeszkodziło nam to i popijając piwko, ze smakiem pochłanialiśmy karkówkę i pikantne skrzydełka, maczaliśmy w przeróżnych sosach i musztardach kiełbaski, zajadaliśmy się peklowaną na ostro kapustą pekińską oraz łagodną surówką z białej kapusty. Tę właśnie surówkę przygotowuję zawsze na grilla(...)cieszy się ona nie słabnącym powodzeniem. Nawet w czasie deszczu! ;) Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka mały kawałek selera 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka kukurydzy po 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu

Kuchnia Prezydentowej
Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 236

się zapach pieczonych potraw na grillu, możemy poczuć jedynie gdy są ciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie Wam do gustu. Sos kokosowo(...)osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać

Jaglusia
Pstrąg pieczony z warzywami. 232

Przyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie  Roladki z karkówki z fetą . Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki(...)pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania      Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Rozpustne gotowanie
Bigos orientalny 174

kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj(...)dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania