Schab lekko rozbić, natrzeć przyprawą cygańską. 2. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki (ja wszystko starłam malakserem z końcówką krojącą na plasterki), 3. Marchewkę, cebulę, paprykę i kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi(...)wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?Łatwy sposób na kurczaka? Upiecz go w bigosie ;-) Planowałam go zrobić na kwaszonej kapuście, ale podobnie robiłam z pyszną karkówką ( tutaj ) i dodatkowo przypomniało mi się, że mam jeszcze dwa słoiczki domowego bigosu... Kurczak lubi się zapiekać w pomidorowych smakach, tak samo, jak lubi się z pyszną kapuchą... Tak więc jest - kurczak pieczony w bigosie. Jeżeli macie w domu(...)łyżki oliwy łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz Około 1,5 kg mokrego bigosu lub: 1 kg kwaszonej kapusty 2 szklanki rosołu lub wody 1 biała cebula 1 szklanka suszonych grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Kurczaka podzielić na części: odciąć
Poezja Smaków - blog kulinarnypieką się 2 godziny. Za to naprawdę nic nie trzeba z nimi robić. Czas : 2,15 godz Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : Solidne 4 W Polsce na grilu króluje karkówka i kaszanka. Z kolei Amerykanie uwielbiają pieczone żeberka. Pamiętacie „House of cards”? W jednym z pierwszych sezonów, Frank ma w zwyczaju zachodzić do maleńkiej knajpki w Waszyngtonie, żeby(...)czasie, kiedy pieką się żeberka. Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com Składniki: 2 kg żeberek 1 szklanka sosu barbecue ( według tego przepisu ) Marynata 2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka
Niedzielny kucharzMożna to mięso upiec w piekarniku lub jak ja w garnku do wolnego gotowania. Mięso z takiego garnka gotuje się bardzo wolno nawet do 4-5
Kuchnia PokoleńWieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina
Kuchnia na wzgórzusupermarketów. Rozumiem, że na powietrzu wszystko smakuje lepiej, ale skoro na zwykły obiad wystarczy mi jeden kotlet, to czemu nagle mam znaleźć miejsce w swoim żołądku na dwie kiełbaski, karkówkę i jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś(...)poczytania w poniedziałek, szykuję dla Was recenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi i czerwoną paprykę pokrój
Chilli Czosnek i Oliwanami majówka, pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju(...)słodkiej 1/2 łyżeczki miodu Ulubione warzywa - u mnie: 4 papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski 1 cukinia - nieobrana, pokrojona w paski garść pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w krążki 1 główka czosnku, nieobrana, przekrojona na 3 plastry Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce. Następnie dodaj warzywa i ponownie wymieszaj. Wrzuć składniki na grilla, możesz
Powiedz dietom niebigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty 1 kg dobrej cienkiej kiełbasy 2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku 1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od Eco Blik 1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od Eco Blik 2 łyżki oregano(...)soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek , ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie dodajemy mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy mieszamy i lekko podsmażamy . Do odcedzonej kapusty
Sama słodycz i szczypta chilipieprz Przygotowanie: Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione(...)cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże kotlety
wegujemyWołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku(...)Kaczka w sosie wiśniowym Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami Ziemniaki zapiekane z serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe
karmelowyjeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść laurowy Sól(...)masło z mąką na gładką masę. Dodajemy do niej kilka łyżek sosu wołowego i mieszamy. Powstałą mieszankę wlewamy do sosu. Gotujemy go nieustannie mieszając. Dorzucamy do niego wołowinę, pieczarki, cebulę oraz nieco wody pozostałej z gotowania cebul. My dodałyśmy cebulę w całości, jednak z powodzeniem można ją było wcześniej pokroić. Jeśli uda się kupić małe cebulki to wówczas dodajemy
Kolizje Smakówkawałek wołowiny znajdujący się między mostkiem a łatą. Do przygotowania steka wołowego krojonego w marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę (najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę. Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków(...)rabatem 10% w sklepie Dajar – wystarczy kliknąć na „sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 2 steki o wadze ok. 150g 1-2 ząbki czosnku 1 żółta cebula, posiekana 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej gruboziarnistego 1 bakłażan 1 brokuł sól olej do natłuszczenia patelni grillowej Wykonanie
Pociąg Do KuchniSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czas mieszając, aż papryka zacznie wydawać mocny aromat. Wówczas dodać pokrojoną cebulę i podsmażać. Pokrojone, zamarynowane w czosnku i kminku mięso, dokładnie oprószyć mąką pszenną (2 łyżki), i gdy cebula zacznie mięknąć, wrzucić na patelnię i krótko obsmażyć z obu stron. Posypać pozostałą słodką papryką w proszku (3 łyżki), wymieszać i razem podsmażać jeszcze przez około 3 minuty. Zestawić(...)przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym mięsem wołowym do przygotowania gulaszu jest karkówka, goleń, łopatka, pręga lub udziec. Gulasz można posolić dopiero na sam koniec duszenia mięsa. Inaczej wołowina będzie twarda. Gulasz wołowy wymaga długiego (3 - 4 godziny) i cierpliwego (na małym ogniu
Gospodyni Miejska