wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika(...)obficie doprawiamy świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy z wywarem. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, smakujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych foremek. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić
Kolizje Smakówswojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką: na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody(...)przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos. Studzimy na kratce
Rozpustne gotowaniepotraw, kuszący podniebienie. Czekamy na lato i wieczory przy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to prawie zawsze grillowe party. Kiełbaska z grilla, szaszłyki z karkówki i szaszłyki z kurczaka czy tuszka z pstrąga to niektóre grillowe dania, które z chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat(...)dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla
codojedzeniawiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami. A u was jak się jada gołąbki? Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki(...)laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Obiad gotowyDokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem. Niedawno(...)zależy. Jak wybieram się biegać to lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba musli z jogurtem i owocami :) 8. Jakie jest Wasze ulubione danie grillowe? Karkówka :D 9. Ja uwielbiam gotować przy muzyce, a Wy? Owszem, też bardzo lubię. Jednak gdy muszę się nad czymś szczególnie skupić wolę pichcenie w ciszy :) 10. Czy jest jakaś kuchnia
My simple kitchenFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam. Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego(...)dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso z łopatki mieszamy z karkówką, dodajemy zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie dodajemy do dobrze
sierotka maRysia w kuchniGrill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6 jajek czerstwa 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kilka liści laurowych 4 łyżki(...)pasztetowej wlewać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 3/4 litr) i dalej mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do foremek wyłożyć pasztet. Pasztet piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 90 minut Smacznego! rrarossa@gmail.com
RAROSSAkażdej z nich wracałam kilkukrotnie. Wszystko okazuje się łatwe, proste, niezwykle przyjemnie. Kiedy więc dzieciaczkom zachciało się kebabu (koniecznie "domowego"), a z dnia poprzedniego zostały kawałki pysznej karkówki , musieliśmy wypróbować także pitę autorstwa Pana Piotra. Wyszła rewelacyjna. Tak, jak i nasze kebaby :) Składniki 10 g świeżych drożdży 270 ml letniej wody 450 g mąki pszennej(...)pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut. Studźcie na kratce
OliveandThymeZapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mlekowej ani enzymów, które mogłyby korzystnie wpływać na mięso. Z kolej świeże mleko "prosto od krowy" może zawierać bakterie, gronkowce lub paciorkowce. Tym samym moczenie w mleku schabu czy karkówki nie ma wpływu na ich smak i konsystencję, ale może wywołać problemy zdrowotne. Oczywiście podczas smażenia większość bakterii zginie na skutek wysokiej temperatury. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że przetrwają odporne(...)zmiękczają mięso. Warto też wiedzieć że marynaty, w tym jogurt czy maślanka, z ledwością przenikają przez powierzchnię mięsa, więc nie mogą zmiękczać grubych kawałków, takich jak mięso na pieczeń. Co sprawia, że mięso staje się kruche Składnikiem zmiękczającym mięso są kwasy. Właśnie dlatego w przepisach na marynaty można znaleźć wiele kwaśnych składników np. sok z limonki lub cytryny
Cztery Fajerygołąbki z surówką z kalarepy. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gołąbki bez zawijania Porcje 11 Składniki 100 g ryżu 500 g mięsa mielonego łopatka, szynka, karkówka 400 g kapusty drobno pokrojona 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej sól(...)gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Passatę przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody lub buliony, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gołąbki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C około 1 godzinę. Uwagi Ja do sosu dodaję passatę przygotowaną wg tego przepisu. gołąbki bez zawijania to co lubie gotuje i polecam gołąbki bez zawijania
To co lubię - gotuję i polecammnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem) Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie(...)wykrawamy kółka (u mnie metalową obręczą o śr.7cm. Na każde kółko wykładamy łyżeczkę farszu mięsnego i dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na podsypany mąką blat (ja wyłożyłam papier do pieczenia, który delikatnie oprószyłam mąką). Ścinki ciasta zagniatamy rozwałkowujemy i wycinamy, nadziewamy i sklejamy i tak aż do wyczerpania składników. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. U mnie ciasto
Smaczne Zdrowe