karkówka pieczona - 2035 przepisów (strona:90/136)

Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy! 60

pieczeni czy kurczaka w całości. Grillowanie metodą pół na pół to połączenie metod pośredniej i bezpośredniej. Jest ona stosowana w szczególnych przypadkach, np. gdy chcemy przyrządzić na grillu stek średnio krwisty. Najlepsze marynaty do mięs z grilla Marynowanie mięsa ma ogromne znaczenie dla jego późniejszego smaku. Nie inaczej jest w przypadku mięs grillowanych. Królowa polskiego BBQ, czyli karkówka, może

Rozdomowiona
Karkówka pieczona w młodej kapuście 193

karkówki. Tak przygotowane kotlety przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w paski a cebule w piórka. Dodajemy sól i mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę kapusty a na nią układamy kawałki mięsa. Następnie powtarzamy warstwę kapusty i na wierzchu warstwę mięsa.  Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około

Qchnia po prostu
Keto pasztet. 161

dnia.  W tym folderze będę zamieszczała przepisy, które sama przetestowałam i są dobre ale i zgodne z Keto.  Tym razem pasztet drobiowo-wieprzowy.  Składniki  600g karkówki 340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą  300g wątróbki drobiowej, może być też wieprzowa 220g serc drobiowych 200g boczku wędzonego, może być surowy ale wędzony daje fajny(...)bardzo więc dodałam tylko połowę.  Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem.  Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową.  Pieczemy godzinę i 30 minut.  Studzimy kilka godzin przed jedzeniem. Najlepiej zostawić na całą noc aby stężał

Wypieki Rene
Bigos z cukinii i kiełbasy 38

swojej ulubionej kiełbasy, sprawdzi się równie świetnie. Robiąc bigos z cukinii i kiełbasy nie byłam jakoś przekonana do konsystencji, nie lubię rozpapranych warzyw. Z drugiej strony uwielbiam sosy z pieczonych papryk, cukinii i i bakłażanów i miałam cichą nadzieję, że to wszystko będzie miało podobny klimat. I miało. Było w punkt. Plus chorizo, które nadaje tej potrawie charakteru(...)bomba. Jeżeli macie nadmiar cukinii, bardzo polecam Wam ten przepis. Chodzi za mną jeszcze opcja z klasyczną kiełbasą i kurczakiem. Może jakieś typowe bigosowe dodatki w stylu karkówki, boczku. Pomyślę. Smacznego. I witajcie z powrotem. Składniki: 3 średnie cukinie (w sumie około 900 g) 200 g kiełbasy (ja użyłam chorizo) 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 puszka rozdrobnionych pomidorów

Kardamonovy
Kotlety z wątróbki wieprzowej 163

moje dziecko, który wręcz jej nienawidzi, natomiast pasztet uwielbia. Kotlety z wątróbki wieprzowej to jeden z pomysłów na jej wykorzystanie i polubienie. Ostatnio bardzo podobnie przygotowałam kotlety siekane z karkówki wieprzowej. Wątróbkowe kotleciki są chrupiące i bardzo smaczne . Najlepiej smakują na ciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz(...)organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa w sosie chili – Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami – Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać – Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa pasztetowa pieczona 126

majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs (ja swój kupiłam w osiedlowej pasmanterii) Zaczynamy od wątróbki. Wątróbkę oczyścić i pokroić  na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka. Od słoniny odkroić pasek około(...)ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (około 3 cm od brzegu) i zawinąć w dość ciasny rulon. Wolne końce rulonu ciasno zwinąć i zawiązać bawełnianym sznurkiem. Ułożyć na blasze. Tak samo zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut w kąpieli

Posadzone i zjedzone
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 142

sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych(...)ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (około 3 cm od brzegu) i zawinąć w dość ciasny rulon. Wolne końce rulonu ciasno zwinąć i zawiązać bawełnianym sznurkiem. Ułożyć na blasze. Tak samo zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut w kąpieli

Posadzone i zjedzone
Biała kiełbasa domowa 185

Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”.   Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki - 1 kg karkówki

mojewypiekiinietylko
KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 206

koncentratu pomidorowego , 7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów), 2 łyżeczki cukru 1 łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami  i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni(...)żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek.  Warstwy  układać do wyczerpania składników.    Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków: i wersja z makaronem

Walijskie Pichcenie
Rolada schabowa z pieczarkami i serem 88

pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni. Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry. Z soków które się wydzieliły podczas pieczenia schabu możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy(...)momentu aż  sos zgęstnieje. Smacznego. Rolada schabowa z pieczarkami i serem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Żeberka wieprzowe w kapuście Karkówka po cygańsku Artykuł Rolada schabowa z pieczarkami i serem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Smażone pieczarki do obiadu 211

przepis nie został jeszcze oceniony) Smażone pieczarki do obiadu to dodatek, który komponuje się dobrze z każdym rodzajem mięsa. Najlepszy natomiast będzie do pieczonego kurczaka czy kotletów schabowych . Ważne jest to, aby pieczarki były dobrze wysmażone, a nie uduszone. Należy przygotowywać je na dużym ogniu. Tak przygotowane pieczarki możecie wykorzystać do klasycznych zapiekanek lub do tortilli zapieczonej z serem(...)szynką. Zapraszam Was po przepis. Zobacz też: Glazurowane pieczarki do obiadu Sałatka z pieczarkami marynowanymi Omlet z płatkami kukurydzianymi, kiełbasą i pieczarkami Karkówka z pieczarkami Przepis na smażone pieczarki do obiadu Drukuj przepis Składniki 500 g pieczarek cebula 3 łyżki masła łyżeczka domowej przyprawy warzywnej/wegety pół łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przepis 1 Pieczarki dokładnie myjemy

Kuchnia Bazylii
Stek z udka drobiowego 194

Stek z udka drobiowego to nie to samo co grillowane udko czy pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd karkówkę wieprzową ale to mięso drobiowe.  A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej(...)kompozycji ) odrobina oliwy miód sezam Przygotowanie : Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę

Mechanik grilluje
Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce 274

powidłach, to danie jest hitem dla wszystkich, którzy go spróbowali. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym (4 porcje) Składniki: 4 grubsze kotlety z karkówki 6 łyżek powideł śliwkowych 3-4 cebule, pokrojone w piórka 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy 200 ml bulionu drobiowego olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj kotlety z powidłami(...)naczynia do zapiekania. Do tej samej patelni włóż kotlety, obsmaż do zarumienienia i ułóż na cebuli, po czym zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Przykryj całość folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż kotlety na talerz, a cebulę zmiksuj aż powstanie gładki sos. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj

karmelowy
Pasztet mięsny mieszany. 137

piersi z indyka 500 g wątroby wołowej 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 jajka 3 czerstwe bułki gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, pieprz, sól, czosnek granulowany Bułki moczymy. Karkówkę i pierś z indyka płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy do momentu aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu(...)wyciągamy mięso, grzyby i cebulę i mielimy razem z odciśniętymi bułkami w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka i doprawiamy wszystkimi przyprawami, mieszamy dokładnie (najlepiej ręką). Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Karkówka pod warzywną pierzynką 159

Składniki: * 4 plastry karkówki * 1 duża marchew * 50 dag pieczarek * 4 plastry żółtego sera * sól, pieprz Sposób przygotowania : Plastry mięsa rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy w plasterki, odparowujemy z nadmiaru wody na patelni. Wykładamy na mięso. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy potrawę. Na każdym kawałku mięsa kładziemy(...)plastrze sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni

Pobite gary Barbary
Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki i musztardy z dodatkiem warzyw 171

czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek 1 zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki(...)obieramy i kroimy w kółeczka.  Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy.  Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Karkówka pod cebulowym kremem 177

karkówki 4 marchewki 300 g pieczarek 2 cebule Przyprawa do karkówki Sól Pieprz Olej do podsmażenia Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy(...)gładki krem. Marchewkę mieszamy z pieczarkami, wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 80 minut. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Karkówkowe warkocze pieczone z cebulką i pieczarkami 157

obiady. Bo kto nie lubi konkretnego kawałka mięsa?  500 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 300 g małych pieczarek 2 cebule Oliwa z oliwek Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 mc. Każdy plaster nacinamy w 3 miejscach, ale nie przecinamy do końca. Zaplatamy warkocze i spinamy wykałaczkami. Każdy plaster dokładnie nacieramy(...)przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką oraz lubczykiem. Pieczarki kroimy na ćwiarki a cebulę w piórka. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pieczarkami i cebulą, skrapiamy oliwą i oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 70 minut

VioletoweKucharzenie
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 302

Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać(...)szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie mięso wyłożyć do dwóch małych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około godziny. Przestudzić.  Smakuje

Przepisy i porady kulinarne