karkówka pieczona - 1839 przepisów (strona:91/123)

Wiosenny przekładaniec z młodą kapustą, wieprzowiną i ziemniaczkami 150

kruche i aromatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach i pyszne rumiane ziemniaczki. A wszystko to upieczone razem w jednym naczyniu. Rewelacyjny obiad z piekarnika.     Składniki: ok 500g karkówki lub szynki wieprzowej pół młodej kapusty 1 marchew 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), curry, majeranek, tymianek 3-4 łyżki oleju(...)kapustę, mięso i marchew. Całość zalewamy bulionem i mieszamy. Na wierzchu układamy ziemniaczki *** *** Z wierzchu potrawę posypujemy suszonymi lub świeżymi ziołami *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut . Około 10 -15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę

Blog z Apetytem
Lasagne z mięsem mielonym 118

zagotowuję, wyłączam źródło ciepła i dopiero wtedy doprawiam łyżeczką soli, pieprzem i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie drugiego sosu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso. Karkówka jest dość tłustym mięsem, dlatego nie dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, po czym(...)układamy pozostałe części sosów i posypujemy całość utartym serem. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Kolejne 10 minut pieczemy już bez folii, aby ser się ładnie zarumienił. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Domowy pasztet do smarowania 187

Gotowe mięso z łopatki lub karkówki, cebulę oraz wątróbkę wrzucamy do większej miski, wlewamy szklankę rosołu z garnka (lub ciut więcej), w którym gotowało się mięso z łopatki lub karkówki i miksujemy blenderem na gładką masę. Potem dodajemy roztopione masło, przyprawiamy do smaku, mieszamy dokładnie na gładko. Jeśli pasztet jest za suchy dodajcie trochę więcej rosołu. Tu według(...)zastygnie w lodówce będzie miało ładną kołderkę z masła i czerwonych pestek granatu. 2. Jeśli chcecie upiec taki pasztet musicie dodać do niego 2 średnie jajka oraz bułkę tartą. Pieczcie wtedy do 35 minut w 180C bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Wieprzowina z Szanghaju 125

Mięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiamy.Tutaj nasza lekka modyfikacja ;)   Składniki 800 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki sosu madziarów półtora łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków   Przygotowanie   Mięso pokroiłem w paski(...)zalewy (marynatę pozostawiłem). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso przełożyłem na tacę aluminiową, przykryłem folią aluminiową, w stylu tagine. Piekłem mięso, co jakiś czas smarując je marynatą, 45 minut. Gotowe mięso wyjąłem i odstawiłem, aby ostygło. Następnie pokroiłem je w poprzek włókien na paski. Podałem na zimno

R'n'G Kitchen
Karkówka w sosie pomidorowym. 247

karkówki (4 kotlety) 1 duża cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub ostrej) 1 łyżka majeranku 1 szczypta cynamonu oliwa sól i pieprz(...)powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około  1,5 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.  Danie dobrze smakuje z dodatkiem prostego sosu czosnkowego: 2 łyżki jogurtu + 2 łyżki majonezu + 2 łyżki startego cheddara + 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku + szczypta soli

zadanie-gotowanie
Paprykowe pałki kurczaka z grilla 150

Paprykowe pałki kurczaka z grilla to danie dla osób lubiących nieco bardziej pikantne danie. Jednak idealną propozycją dla złagodzenia smaku może być jedna z sałatek do

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet wielkanocny 429

soczysty, pełen smaku... idealny. Foremka pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny.   Składniki: (na 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm) 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony(...)masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek

Pyry na Gaz
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 112

pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko(...)żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić. 5. Galaretka Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować

Szalona Kuchnia Eweliny
ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 170

serowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama Składniki: 500 g brukselki 350 g łopatki wieprzowej 350 g karkówki wieprzowej 100 g podgardla wieprzowego 20 g smalcu ( u mnie smalec gęsi ) 200 g śmietany 30% 300 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie inne przyprawy Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie(...)ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na brukselkę wylać śmietanę i całość posypać startym serem. Piec przez ok 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180℃ a następnie odkryc i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut. Smacznego! — BTW całości: 1920 g, 4643 kcal

Ola la LCHF
Patisony nadziane 82

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.  Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut

R'n'G Kitchen
Pomidory faszerowane mięsem 157

piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :) Składniki: 9  średnich pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mielonej karkówki sól pieprz pół łyżeczki cukru pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 10 gałązek pietruszki pół kulki mozzarelli Wykonanie: Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną(...)górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego

Smak mojego domu
Jajka zapiekane w cieście francuskim 180

ciepło lub na zimno podobnie jak jajka po szkocku . Idealnie będzie do nich pasował sos chrzanowy lub tatarski . składniki: 6 jajek ok 350 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 łyżka bułki tartej sól czubryca czerwona 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) siemię lniane złote Kresto do posypania jajko do posmarowania 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało do mięsa. Rogi ciasta francuskiego zebrać do góry i zlepić. Paczuski z jajkiem i mięsem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 25 minut, funkcja termoobieg. Podawać na ciepło

Monia miesza i gotuje
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką 247

się nie napracujesz a zaskoczysz swoich domowników a nawet gości. Składniki: 8 plastrów karkówki 500 g małych pieczarek 2 małe papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 małe cebule przyprawa do karkówki lub po prostu sól,pieprz, słodka papryka, majeranek masło klarowane lun olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa 100 ml ulubionego ketchupu+ łyżeczka koncentratu pomidorowego, u mnie łagodny ¾ szklanki ciepłej(...)pokrojoną w paski oraz pieczarki w plasterki układać warstwami na mięsie. Z wody, koncentratu oraz maggi i ketchupu zrobić zalewę i nią zalać przygotowane mięso. Naczynie przykryć pokrywą i piec 1,5g w 170stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami

W garach u Gosi
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 151

ziemniaki , które kupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański(...)szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez ,  keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 226

wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypominał smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam. Karkówkę dojrzewającą robi się podobnie jak schab, to była kolejna wędlina, którą przygotowałam. Jest tłuściejsza niż schab, ale pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki(...)kabanosy . została przygotowana we flaku baranim z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pierwszy raz pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania