Świetnie smakuje na ciepło jako dodatek do klusek, albo na zimno z świeżym chlebkiem. Polecam. Składniki: 1,5 kg karkówki 5-6 łyżek musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz Wykonanie: Mięso oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać soli i natrzeć mięso. Oprószyć majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Posmarować musztardą(...)Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wkładamy mięso i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 30 minut by ładnie się przyrumieniło, (po 15 minutach przewrócić mięso na drugą stronę). Po upieczeniu wyjąć i odstawić
magiczna kuchnia Kasiplastikowym pojemniku, a w sobotę lub niedzielę przed grillem nie zawracać już sobie tym głowy ;) Świeży tymianek można zastąpić suszonym (około łyżeczki). Składniki: - ok. 1 kg karkówki wieprzowej - 10 łyżek oleju - pół łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - 2 - 3 ząbki czosnku - garstka gałązek tymianku Przygotowanie: 1. Olej mieszamy z pieprzem cayenne, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)marynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę tymianku. 3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku. 4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości. Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną wieprzowinę z dobrego sklepu mięsnego - paczkowane mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli
Kraina Tysiąca Smakówpekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem. Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej(...)mieli się mięso i co się wrzuca do niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie. Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennaporcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie obsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na tym samym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 467,7 kcal Tłuszcz: 33,5g Białko: 29,2g Węglowodany: 11g Smacznego
Zielona KuchniaPRZYGOTOWANIE : Karkówkę myjemy i tniemy na plastry średniej grubości. Doprawiamy do smaku. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy mięso z jednej i drugiej strony, na oleju aż się zarumieni i przekładamy sznycle do naczynia żaroodpornego. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię na której smażyło się mięso. Dodajemy przyprawy, ketchup, przecier i mieszając chwilkę podsmażamy aż warzywa zmiękną. Wszystko przekładamy(...)naczynia z mięsem i równo rozkładamy. Całość pieczemy pod przykryciem około 1-2 godzin. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i odkrywamy aby para uciekła. Po lekkim ostudzeniu podajemy. Smacznego. Danie jest pyszne również na zimno
Kulinarne Fantazje Marioliziemniaki, a na dodatek surówka. Obiad gotowy. Mało pracy i smaczne danie. Taka jest moja propozycja na dzisiejszy obiad. Skusicie się? Na blogu znajdziecie również danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo (przepis) , które jest równie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składniki 300 g chorizo 1 duży pomidor 200 ml śmietany 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki startego sera(...)miałam małe kiełbaski i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą i wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera. chorizo zapiekane z pomidorami
O kuchni z uczuciemłyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą(...)Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz
VioletoweKucharzenieSkrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okrasą z boczku. Oto kilka klasycznych propozycji, które warto wypróbować, serwując kluski śląskie. Sos pieczeniowy Czyli klasyk, który doskonale uzupełnia smak klusek śląskich. Wykonany na bazie wywaru z pieczonego mięsa, ma bogaty, intensywny smak , który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem klusek śląskich. Sos grzybowy Sos bogaty w aromaty leśnych grzybów jest idealnym dodatkiem do klusek śląskich. Jego kremowa(...)nabierają wyjątkowego charakteru. Dodatkową zaletą tego sosu jest możliwość przygotowania go w wersji wegetariańskiej. Sos możesz przygotować np. z przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Duszone mięsa Przygotuj karkówkę wieprzową, schab, szynkę albo łopatkę. Pokrój na mniejsze kawałki, oprósz mąką, podsmaż na oleju (np. z cebulą i czosnkiem) i zalej bulionem lub wodą. Dodaj koniecznie liść laurowy oraz ziele
Rozdomowionawolnowar. Jeżeli nie macie takiego urządzenia w domu, to możecie przygotować je w garnku w piekarniku ustawionym na niską temperaturę. Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku Składniki: 700g karkówki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2-3 gałązki świeżego tymianku 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 1 średnia(...)zrobić carnitas? W małej miseczce wymieszać przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz. Mięso umyć, oczyścić, pozbawić błon i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną karkówkę przełożyć do miski, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, aby wetrzeć dobrze przyprawy w mięso). Mięso przełożyć do wolnowara. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek
Codzienne Gotowanieproduktami :) BĄDŹ I TY :) Dziś zapraszam na pyszne mięso Pulled Pork z mleczkiem kokosowym , czarnym ryżem i pomidorkami suszonymi. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: - 1 Kg Karkówki lub Łopatki - 4 łyżki suszonej cebuli - sól i pieprz do smaku - 3 łyżki wegety bez konserwantów - 2 łyżki papryki mielonej - 250 ml mleczka kokosowego Radix(...)łyżki siekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam a następnie dokładnie doprawiam przyprawami. Pomidorki kroję drobno. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pomidorki i cebulkę . Piekę ok 1.5 godziny w 190-200 stopniach. Mięso musi się rozlatywać. Za pomocą widelca "rwę " mięso na małe kawałki. Do mięsa dodaję mleczko kokosowe. Ryż przygotowuję według instrukcji
Gotowanie Patkimiejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym(...)gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach kluchy gotowe ;) Można je podawać na wiele sposobów - jak pisałam wcześniej dla mnie najlepsze są z karkówką w sosie, bo to taki smak mojego dzieciństwa. Innych pomysłów jest mnóstwo - z sosem pieczarkowym, z ciepłym mlekiem na śniadanie, a może pampuchy w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem? Napiszcie w komentarzach
Kraina Tysiąca SmakówPorcja dla 2-3 osób Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 3 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiego sosu chilli 1/4 łyżeczki soli przyprawa do kebaba Karkówkę pokroić w plastry, lekko roztłuc tłuczkiem i obficie przyprawić z każdej strony przyprawą do kebaba. Cebulę pokroić w piórka. Keczup, majonez, sól i sos chilli wymieszać ze sobą. Do pojemnika(...)częścią cebuli. W takiej kolejności układać warstwami aż do wyczerpania składników. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zawartość pojemnika przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut aż całość mocno się zarumieni
My simple kitchenwino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa pieprz ziołowy do natarcia mięsa Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte(...)jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam
Różowa kuchniaPora powoli otwierać sezon grillowy, szaszłyki, karkówka, kiełbaski... UWIELBIAM!!! Składniki: 500 g mięsa wieprzowego opakowanie pikantnej przyprawy do grilla 500 g pieczarek 2 papryki 1 biała cebula 1 czerwona cebula kilka pomodorków koktajlowych oliwa/olej 1 piwo sól pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie do grilla i oleju. Pieczarki obrać, większe przekroić na pół, paprykę pokroić na mniejsze(...)kawałki, cebulę w plasterki. Wszystkie składniki nadziać na patyczek, posypać solą, pieprzem i polać oliwą. Podczas pieczenia podlać mięso kilkakrotnie piwem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni