karkówka pieczona - 2031 przepisów (strona:82/136)

Pieczeń z warzywami. 156

Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy(...)Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami, równomiernie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca

Rozpustne gotowanie
Pulled pork - szarpana wieprzowina 174

wolno pieczona, idealna do kanapki, ale można ją też podać normalnie do obiadu. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.Przy wyborze kawałka wieprzowiny trzeba pamiętać, żeby nie był zbyt chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Solanka(...)godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Obsypać pokrojoną w plastry cebulą. Wersja szybka: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 3 godziny, aż mięso będzie się rozpadać. Wersja kilkugodzinna: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec pod przykryciem przez około 6-7 godzin, następnie zwiększyć temperaturę

Dobra karma
Karkówka z patelni grillowej 160

papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach
Kiełbasa krakowska parzona 212

pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki: 3750 g wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki

Kulinarne przygody Gatity
Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami 143

pieprzem i podsmażyć. Kapustę odłożyć do wystygnięcia. Na plastry karkówki nakładać po dużej porcji farszu z kapusty, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczona karkówka 158

jeżeli karkówka jest mrożona należy ją odpowiednio wcześniej rozmrozić. Wierzch karkówki posmarować kostką rosołową, posypać suszonym majerankiem, bazylią odrobinę jeszcze posolić, dodać pieprz w proszku a na wierzch ułożyć listki laurowe. Całość przykryć górną częścią naczynia żaroodpornego i pozostawić na ok 1 godzinę żeby mięso trochę przeszło przyprawami. Wstawić pieczeń do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut

Na słodko lub wytrawnie
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 241

Mięso praktycznie robi się samo. Składniki: dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...) ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła) lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!) rękaw do pieczenia Mięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu i obsypujemy obficie przyprawami

chwile dla mnie
Szynka wieprzowa pieczona w kapuście 162

Szynka wieprzowa pieczona w kapuście Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Szynka faszerowana cebulą i pieczona na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczna oraz krucha. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ     Składniki: ok. 1,5 kg szynki(...)przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) *** *** Szynkę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paprykami oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Cebulę obieramy i kroimy w plasterki *** *** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie plasterki cebuli *** *** Kapustę kiszoną płuczemy wodą i odciskamy *** *** Połowę kapusty wykładamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy szynkę nafaszerowaną cebulą *** *** Mięso obkładamy z wierzchu pozostałą kapustą *** *** Potrawę polewamy

Blog z Apetytem
Domowa kiełbasianka ze słoika 141

zakręcałam nawet słoików do pieczenia. Mąż miał gotowe słoiczki do pracy, choć tak jak mówię, szału z tej porcji nie było ;) Jeśli chcecie i Wy poczuć smak domowej kiełbasianki, to koniecznie wypróbujcie przepis. Jak nie ze śliwką czy żurawiną, to przynajmniej samą. Na pewno nie pożałujecie! Składniki na 7 słoiczków: 700g łopatki wieprzowej 300g karkówki 1 duża cebula 2 ząbki(...)Nakładamy mięso do ⅔ wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy najpierw przez godzinę bez pokrywek, a następnie zakręcamy (uwaga by się nie poparzyć!) i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Przestudzone przechowujemy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń cielęca z miodem i cebulą 191

przygotować aby było pyszne i aromatyczne. Ja tutaj zakupiłam karkówkę cielęcą w siatce ale równie dobrze można zakupić mięso i albo je związać sznurkiem albo włożyć samemu w siatkę. Można również upiec samo bez zabezpieczeń ale wówczas może być mniej soczyste. Dodatek cebuli i miodu zaostrza smak mięsa, polecam. Pieczeń cielęca z miodem i cebulą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Karkówka z pomidorami 182

sól, pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki i pomidory w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na wierzch kładziemy kolejno cebulę, pieczarki, paprykę i plastry pomidora. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 210 stopni C. ok. 1 h. Podajemy  z ziemniakami

Pobite gary Barbary
Karkówka z pomidorami 209

sól, pieprz Sposób przygotowania:  Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki i pomidory w plastry.  W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na wierzch kładziemy kolejno cebulę, pieczarki, paprykę i plastry pomidora. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 210 stopni C. ok. 1 h. Podajemy z ziemniakami

Pobite gary Barbary
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 504

laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym 174

plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli.  W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez

VioletoweKucharzenie
Surówka do grilla 43

ciągu 15 minut to idealny dodatek do dań pieczonych na ruszcie. W okresie letnim, kiedy jest ładna, słoneczna pogoda dużo czasu, a szczególnie w weekendy, spędzamy na świeżym powietrzu. Wówczas bardzo często serwujemy dania z grilla, a surówka do grilla ze świeżych warzyw sprawi się, że grillowanie kiełbaski czy karkówka będą smakować lepiej. Takie surówki możemy komponować z dowolnych

Danka Pichci
Pstrąg pieczony z warzywami. 231

bloga Rhubarb Baby, a mianowicie  Roladki z karkówki z fetą . Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania