duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną. W obu wersjach potrawa smakuje bardzo dobrze, więc możecie sobie wybrać czy wolicie poddusić je w garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam(...)wyłożyć żeberka, a na nie pozostałą porcję kapusty. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli mamy słabo ukiszoną kapustę dodać nieco soli. Przykryć naczynie pokrywką i piec w 175 stopniach ( lub dusić ) przez 1-1,5 godzinki w zależności od wielkości żeberek. Takie żeberka najlepiej smakują z ziemniakami z wody bądź z kawałkiem ulubionego pieczywa na zakwasie
Pieguskowa KuchniaPeklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska
kgwjanczewonaczyniu żaroodpornym, następnie kotlety zalewamy sosem grzybowym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25min w temperaturze 180 0 C. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami lub ryżem. Smacznego Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Siekane kotlety z kurczaka Zrazy wołowe – roladki wołowe Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Księga-Smakukarkówka grill, włożyć kostki piersi i dobrze wymieszać, do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować pieczarki, cebule, papryki, cukinię, pokroić na kawałki, talarki. Na patyczki nadziewać na przemian mięsko, warzywa, układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować szaszłyki mocno resztą marynaty. Piekarnik nagrzany na 220C opcja grill góra/dół, wstawić blachę i piec(...)minut, szaszłyki obrócić dołem do góry i jeszcze piec około 10 minut na termoobiegu w 160C. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem, dodać jogurt, posiekany koperek i wymieszać, ugotować ryż w osolonej wodzie na sypko - pyszne, apetyczne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami, pieczone w piekarniku są pyszną potrawą nie tylko
W Mojej Kuchni LubięKarkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg karczku 1 szklanka czerwonego wina 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr 1 łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną. W nacięcia układamy paski karkówki. Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut. Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą
Maminek kulinarnyzastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :) Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk 100 g ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata(...)farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować. Ja papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia papryki nabierają szczególnego smaku, na którym mi zależy. Smak ich jest bowiem identyczny do smaku papryki z grilla, którą uwielbiam
Smak mojego domuczosnku to jak koniec świata. Oczywiście zrobiłam to z lenistwa, bo nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen(...)pieprz ziołowy oliwa do smażenia malutki słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ponownie smażyć z 10 min.Dodać sól, pieprz.Całość rozdrobnić delikatnie blenderem
pieprzny smaczekwędliny np. grillowana na grillu elektrycznym, gotowana na parze lub pieczona w rękawie pierś z kurczaka lub indyka. Ryby przygotowane bez panierki np. dorsz, łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk. W umiarkowanych ilościach: chuda wieprzowina np. schab, polędwica, szynka bez tłuszczu, Unikaj: tłustego mięsa takiego jak żeberka wieprzowe, boczek, karkówka, baranina, kaczka, gęś oraz podrobów. Zrezygnuj też z parówek, pasztetowej
Cztery FajeryChłopski garnek – przepyszny, rozgrzewający jednogarnkowy obiad idealny na każdą okazję. Czas przygotowania : 1.5 godziny Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:
karolgotujelaurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty. Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze
Pobite gary Barbarycałego zachodu. Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi wiórowate. My zjedliśmy naszą pulled pork jako domowy fast food chociaż raczej powinnam powiedzieć slow food bo przecież długo i powolutku się piecze. Dla mnie jest to na pewno comfort food. Podane w pysznych
Smaczna Pyzajest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny 120 g soli
W kuchennym oknie EwyDodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki i piec
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 200 g boczku wędzonego surowego 2 kiełbaski śląskie wieprzowe 400 g polędwiczek wieprzowych (jeżeli mamy możliwość, to poprośmy o zmielenie w sklepie) 300 g karkówki (jeżeli mamy możliwość, to poprośmy o zmielenie w sklepie) 150 g szynki gotowanej - takiej jak na kanapki, może być w plasterkach lub w kawałku 500 g świeżego szpinaku - lepiej kupić taki(...)pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam. Blaszkę z farszem umieściłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół. Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut piekłam zakrywając górę ciasta folia aluminiowa aby nie przypalić ciasta. Resztę czasu piekłam już bez. Gdy mięso będzie już upieczone, najlepiej pozostawmy
ClauditteMissCooking