planujecie przyjąć gości Składniki: 1 kg kalafiora (po usunięciu niejadalnych części czyli liści i głąba) 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka + karkówka + podgardle) 130 g cebuli 1 jajko 10 g słodkiej papryki sól, pieprz 15 dużych plastrów boczku – ok 300 g Kalafiora oczyścić z niejadalnych części a następnie umyć(...)nich położyć kalafiora. Pozostałą częścią farszu oblepić całego kalafiora dociskając, aby dobrze przywarł do kalafiora. Następnie obkładamy go plastrami boczku. U mnie boczek ułożony na tzw. „plecionkę” Piec pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 200° C na termoobiegu. Odkryć na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Upieczonego kalafiora wyjąć z piekarnika i zostawić przed krojeniem
Ola la LCHFodpadów, a cały sekret polega na tym, że kucharz wiedział jak całą sprawę załatwić by coś było po prostu pyszne! A oto mój pasztetowy przepis :) Składniki: 1kg karkówki/ karczku (może być mielony) ½ kg wątróbek (drobiowych) 30 dag pieczarek 30 dag sera gouda 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 czerstwa bułka 1 ½ łyżeczki soli Około ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki(...)jest przyprawione, możemy kawałeczek upiec na tłuszczu i spróbować lub jeśli ktoś lubi surowe mięsko to może spróbować. Następnie przekładamy pasztet do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką foremek keksówek. Pieczemy około 1 ½ godziny w temperaturze 180°C, przy czym najlepiej po godzinie pieczenia, wyjąć pasztet z foremki i przez następne pół godziny piec bez, by pasztet nabrał ładnej skorupki :) Pasztet
Smakowy RajNo dobra gagatki, niektórzy z Was zaczęli już długi majowy weekend, niektórzy wzięli wolny wczorajszy poniedziałek i są już w połowie wypoczynku. Swoją drogą ten wolny
Marder&Marder Manufacturemożna wykorzystać schab lub karkówkę. Dosyć łatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko. Schabowe z warzywami 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka) 1 papryka ( czerwona) 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii) 1 łyżka sosu pomidorowego(...)kładłam usmażoną cukinie, pomidor cebulę i paprykę. Zapiekałam kolo 25 minut w w 180 stopniach . Kiedy stwierdziłam że warzywka już się podpiekły położyłam mozzarelle i wstawiłam z powrotem do pieca . Dosłownie chwila i mozzarella się rozpuściła. Wyjęłam posypałam natką pietruszki i podawałam na gorąco. Można śmiało podać z ziemniakami z wody lub frytkami
Różowa kuchniaZapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne(...)przygotowanym schabie? Do kanapek już wiemy, że pasuje idealnie, ale podgrzany sprawdzi się również jako danie obiadowe. W taki sam sposób możecie przygotowywać inne mięska jak np. karkówkę. Możemy również eksperymentować z przyprawami dodawanymi do wody. Do parzenia schabu, warto wybierać kawałki mięsa dość wąskie, wtedy cały płat mięska lepiej przejdzie przyprawami. Wody dodajemy tyle, aby mięso było przykryte. Ilość
Mieszam w Garnkuwędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli. Dzisiaj jednak podam Wam przepis na wspaniałego pstrąga w rozmarynie , którego upieczemy w piekarniku, natomiast w sezonie letnim będzie mógł świetnie zastąpić nudną karkówkę z grilla, i co najważniejsze, przygotowany dokładnie w ten sam sposób. Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła(...)rozmarynu . Przykryć drugą warstwą folii aluminiowej i dokładnie zamknąć. Ułożyć pstrągi na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra/dół) i piec około 30 minut. W przypadku mniejszych pstrągów wystarczy 20 minut. Bon appetit
Garniec Magalieproponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej(...)trochę cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta duszona została podana do zapiekanej karkówki i smażonych ziemniaków. Smacznego. The post Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy(...)papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy „czapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej
Poezja smakuodpowiedni kawałek mięso i poprosić o jego zmielenie. Gołąbki przepis Zaczynamy od przygotowania mięsa. Jak wspomniałem najlepsze mięso to takie z odrobiną tłuszczyku. Może to być łopatka wieprzowa, albo karkówka i szynka. Nie polecam używać mięsa drobiowego, bowiem gołąbki będą za suche. Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Następnie na odrobinie oleju ją podsmażamy. Smażymy(...)przygotować w piekarniku. Zamiast układać je w garnku układamy je w naczyniu żaroodpornym, koniecznie je przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1 godzinę. Pieczemy je w opcji góra- dół. Następnie polewamy je sosem pomidorowym. Tylko w tym wypadku bierzemy połowę porcji bulionu. Polane gołąbki zapiekamy jeszcze przez 25 minut, ale już bez przykrywania. Gołąbki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podgardle, karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki. Na patelnię wrzucić podgardle, wytopić tłuszcz (ok. 15-20 minut), mięso przełożyć do garnka z warzywami. Na tłuszczu podsmażyć partiami karkówkę oraz mięso z jelenia, również przełożyć do garnka. Wlać ciepłą wodę, tak aby zakrywała warzywa i mięso, dodać przyprawy (jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach) oraz łyżeczkę soli(...)pieprzem, na koniec wmieszać pozostałą część świeżej żurawiny. Dwie keksówki wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i nałożyć do nich mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem ok. 60 minut . Pasztet z jelenia wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia, po czym schować do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasztet z jelenia pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparymałe kapusty (można użyć włoskiej) 1 kg ryżu 1 kg mielonej łopatki lub karkówki 2-3 cebule przyprawy: łyżeczka soli, po 2 łyżki ziarenek smaku i przyprawy do karkówki, pieprz, trochę mielonego kminku SOS : 1 kg pomidorów mały słoiczek przecieru 2 cebule 1-1,5 wywaru warzywnego lub mięsnego śmietana lub jogurt naturalny, mąka do zagęszczenia przyprawy: słodka i ostra(...)wykładamy farsz, zaginajmy lekko boki kapusty i zwijamy. Ciasno układamy w naczyniu. Gołąbki zalewamy bulionem i przykrywamy. Jeśli gotujemy robimy to na małym ogniu, a jak pieczemy należy wcześniej nagrzać piekarnik na ok 180 stopni C. Pieczemy ok 1-1,5 godziny przykrywając folią aluminiową. Gołąbki sprawdzamy, są gotowe gdy listki są miękkie. SOS : Cebulę kroimy
Pani na deserzawijania) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Drobiowe kotlety w serem Kotlety mielone mojej babci (zapiekane) Kotlety mielone (soczyste i pulchne) Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka pół kajzerki lub gruba kromka bułki paryskiej sól pieprz łyżeczka majeranku(...)małym ogniu ok 20-30 minut. Nie podlewać woda! Kotlety również można zapiec w piekarniku: po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 170-180stC. Podawać wg uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką. Smacznego
Obiad gotowyszczęście nie trwały one zbyt długo. Udało mi się przygotować pyszne danie, przyrządzane w jednym naczyniu. Pracy przy nim niewiele, a efekt naprawdę jest ciekawy. Łopatkę można zastąpić karkówką lub schabem. Pasuje tutaj każdy rodzaj mięsa, który akurat macie pod ręką. Potrawa idealnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Zawsze możecie ją przygotować, kiedy chcecie szybko zrobić coś dobrego(...)Cebulę przekroić na pół, pokroić w półtalarki. Boczek, jeśli jest w kawałku, pokroić w plastry. 4. Mięso dokładnie oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 5. Do mięsa dołożyć resztę składników: boczek, cebulę, osączone ziemniaki, majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić tak, aby mięso I ziemniaki były obtoczone
W mojej kuchnirękoma. Nawet sos ściekający po policzkach zostaje wybaczony. Takie jedzenie naprawdę cieszy. Wieprzowina na ostro to eksplozja smaków. Wieprzowina na ostro Składniki: na 8-10 kanapek 1,5 g karkówki bez kości 200 wędzonego boczku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili(...)żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj
codojedzeniaposiekanych 1 limonka 1 łyżeczka harissy sól oliwa sos 250g jogurtu greckiego garść mięty, posiekanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka harissy sok z 1 limonki sól oliwa przygotowanie mięso Karkówkę zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków(...)limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut. sos jogurtowy Wszystkie składniki sosu wymieszać. Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać z sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego
Stare Gary