karkówka pieczona - 2031 przepisów (strona:111/136)

Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 125

swojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką:  na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody(...)przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos. Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie
Klops "zajączek" ( na kanapki ). 28

Składniki na 2 "zajączki" : 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg szynki wieprzowej 30 dkg podgardla lub boczku 4 jajka całe 1 sucha bułka 1 średnia cebula 6 - 7 ząbków czosnku majeranek suszony przyprawa ziołowa do mięsa mielonego pieprz czarny mielony sól kminek mielony kminek cały papryka czerwona mielona 1 - 2 błony wieprzowe ( opcjonalnie )  Sposób wykonania :    M ięso(...)bokach niżej. W ten sposób wyjdzie nam owalny "zajączek ". Górę posypujemy całym kminkiem, lekko przygniatamy palcami. Na końcu posypujemy mieloną papryką . Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy klopsy z foremek, układamy je na blaszce wyścielonej folią aluminiową i wkładamy po piekarnika na kolejne 30 minut. W ten sposób pieczone "zajączki" będą ładnie

Przepisy i porady kulinarne
Co na grilla 196

potraw, kuszący podniebienie. Czekamy na lato i wieczory przy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to prawie zawsze grillowe party. Kiełbaska z grilla, szaszłyki z karkówki i szaszłyki z kurczaka czy tuszka z pstrąga to niektóre grillowe dania, które z chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat(...)dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla

codojedzenia
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem 153

wiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami.  A u was jak się jada gołąbki?  Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki(...)laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco. Smacznego

Obiad gotowy
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 147

Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a  przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem. Niedawno(...)zależy. Jak wybieram się biegać to lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba musli z jogurtem i owocami :) 8. Jakie jest Wasze ulubione danie grillowe? Karkówka :D 9. Ja uwielbiam gotować przy muzyce, a Wy? Owszem, też bardzo lubię. Jednak gdy muszę się nad czymś szczególnie skupić wolę pichcenie w ciszy :) 10. Czy jest jakaś kuchnia

My simple kitchen
Faszerowane patisony 200

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki po meksykańsku 36

PRZYGOTOWANIE: W garnku rozgrzej cztery łyżki oliwy. Możesz użyć mięsa wieprzowego, połączyć wieprzowe z wołowym bądź z drobiowym. Do przygotowania mięsnego farszu użyłam mięsa mielonego z połączenia schabu i karkówki. Na oliwie przesmaż drobno posiekaną cebulę wraz z trzema ząbkami czosnku. Po 5 minach dodaj mięso mielone. Smaż aż zmieni kolor na jasny, smaż 15 minut na średniej mocy palnika(...)środek naleśnika i zwijać, będzie łatwiej. Postępuj tak z każdym naleśnikiem. Naleśniki ruloniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Uprzednio posmarowałam je odrobiną oleju. Możesz użyć także oliwy bądź papieru do pieczenia. Oliwę/olej rozsmaruj za pomocą pędzelka. Na naleśniki wylej passatę pomidorową, rozsmaruj, układaj porwaną na kawałki mozzarellę, posyp suszonym oregano. Naleśniki piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut

Zasmakuj Kuchni
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 218

kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego(...)dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin  do lodówki.  Mięso z łopatki mieszamy z karkówką, dodajemy zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie dodajemy do dobrze

sierotka maRysia w kuchni
Grillowane warzywa – jakie warzywa grillujemy? 191

Grill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PASZTET WIELKANOCNY 184

Przepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa  oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne   potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6  jajek czerstwa 10 ziarenek  ziela angielskiego 10 ziarenek  pieprzu kilka   liści   laurowych 4 łyżki(...)pasztetowej wlewać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 3/4 litr) i dalej mieszać. Białka ubić na sztywną pianę,   dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do foremek wyłożyć pasztet. Pasztet piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 90 minut Smacznego! rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PITA wg Piotra Kucharskiego 124

każdej z nich wracałam kilkukrotnie. Wszystko okazuje się łatwe, proste, niezwykle przyjemnie.  Kiedy więc dzieciaczkom zachciało się kebabu (koniecznie "domowego"), a z dnia poprzedniego zostały kawałki  pysznej karkówki  , musieliśmy wypróbować także pitę autorstwa Pana Piotra. Wyszła rewelacyjna. Tak, jak i nasze kebaby :) Składniki 10 g świeżych drożdży  270 ml letniej wody 450 g mąki pszennej(...)pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Zapiekane nachos z żółtym serem 126

Zapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co daje moczenie mięsa w mleku 63

mlekowej ani enzymów, które mogłyby korzystnie wpływać na mięso. Z kolej świeże mleko "prosto od krowy" może zawierać bakterie, gronkowce lub paciorkowce. Tym samym moczenie w mleku schabu czy karkówki nie ma wpływu na ich smak i konsystencję, ale może wywołać problemy zdrowotne. Oczywiście podczas smażenia większość bakterii zginie na skutek wysokiej temperatury. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że przetrwają odporne(...)zmiękczają mięso. Warto też wiedzieć że marynaty, w tym jogurt czy maślanka, z ledwością przenikają przez powierzchnię mięsa, więc nie mogą zmiękczać grubych kawałków, takich jak mięso na pieczeń.  Co sprawia, że mięso staje się kruche Składnikiem zmiękczającym mięso są kwasy. Właśnie dlatego w przepisach na marynaty można znaleźć wiele kwaśnych składników np.  sok z limonki lub cytryny

Cztery Fajery
Gołąbki bez zawijania. 99

gołąbki z surówką z kalarepy. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gołąbki bez zawijania Porcje 11 Składniki 100 g ryżu 500 g mięsa mielonego łopatka, szynka, karkówka 400 g kapusty drobno pokrojona 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej sól(...)gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Passatę przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody lub buliony, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gołąbki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C około 1 godzinę. Uwagi Ja do sosu dodaję passatę przygotowaną wg tego przepisu. gołąbki bez zawijania to co lubie gotuje i polecam gołąbki bez zawijania

To co lubię - gotuję i polecam
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 202

mnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem) Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie(...)wykrawamy kółka (u mnie metalową obręczą o śr.7cm. Na każde kółko wykładamy łyżeczkę farszu mięsnego i dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na podsypany mąką blat (ja wyłożyłam papier do pieczenia, który delikatnie oprószyłam mąką). Ścinki ciasta zagniatamy rozwałkowujemy i wycinamy, nadziewamy i sklejamy i tak aż do wyczerpania składników. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. U mnie ciasto

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania