karkówka pieczona - 2031 przepisów (strona:103/136)

Pasztet wielkanocny 429

soczysty, pełen smaku... idealny. Foremka pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny.   Składniki: (na 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm) 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony(...)masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek

Pyry na Gaz
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 115

pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko(...)żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić. 5. Galaretka Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować

Szalona Kuchnia Eweliny
ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 174

serowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama Składniki: 500 g brukselki 350 g łopatki wieprzowej 350 g karkówki wieprzowej 100 g podgardla wieprzowego 20 g smalcu ( u mnie smalec gęsi ) 200 g śmietany 30% 300 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie inne przyprawy Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie(...)ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na brukselkę wylać śmietanę i całość posypać startym serem. Piec przez ok 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180℃ a następnie odkryc i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut. Smacznego! — BTW całości: 1920 g, 4643 kcal

Ola la LCHF
Patisony nadziane 86

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.  Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut

R'n'G Kitchen
Pomidory faszerowane mięsem 159

piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :) Składniki: 9  średnich pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mielonej karkówki sól pieprz pół łyżeczki cukru pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 10 gałązek pietruszki pół kulki mozzarelli Wykonanie: Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną(...)górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego

Smak mojego domu
Domowy klops ( na kanapki ). 37

Składniki : 1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego ( łopatka, karkówka ) 1 duża cebula 4 - 5 ząbków czosnku 5 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli peklowej sól świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie ) masło klarowane lub olej Sposób wykonania :   M ięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin(...)składniki wymieszaj dokładnie w misce, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masa mięsna powinna być dokładnie dość długo wymieszana. Formę keskową ( 30x11x7 cm ) wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj ją dokładnie masłem lub smalcem. Ja wyścielam papierem ponieważ łatwiej jest później wyjąć mięso z formy. Przełóż mięso do keksówki dokładnie ubij i uformuj. Piec w nagrzanym piekarniku

Przepisy i porady kulinarne
Jajka zapiekane w cieście francuskim 181

ciepło lub na zimno podobnie jak jajka po szkocku . Idealnie będzie do nich pasował sos chrzanowy lub tatarski . składniki: 6 jajek ok 350 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 łyżka bułki tartej sól czubryca czerwona 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) siemię lniane złote Kresto do posypania jajko do posmarowania 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało do mięsa. Rogi ciasta francuskiego zebrać do góry i zlepić. Paczuski z jajkiem i mięsem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 25 minut, funkcja termoobieg. Podawać na ciepło

Monia miesza i gotuje
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką 249

się nie napracujesz a zaskoczysz swoich domowników a nawet gości. Składniki: 8 plastrów karkówki 500 g małych pieczarek 2 małe papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 małe cebule przyprawa do karkówki lub po prostu sól,pieprz, słodka papryka, majeranek masło klarowane lun olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa 100 ml ulubionego ketchupu+ łyżeczka koncentratu pomidorowego, u mnie łagodny ¾ szklanki ciepłej(...)pokrojoną w paski oraz pieczarki w plasterki układać warstwami na mięsie. Z wody, koncentratu oraz maggi i ketchupu zrobić zalewę i nią zalać przygotowane mięso. Naczynie przykryć pokrywą i piec 1,5g w 170stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami

W garach u Gosi
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 152

ziemniaki , które kupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański(...)szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez ,  keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 228

wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypominał smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam. Karkówkę dojrzewającą robi się podobnie jak schab, to była kolejna wędlina, którą przygotowałam. Jest tłuściejsza niż schab, ale pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki(...)kabanosy . została przygotowana we flaku baranim z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pierwszy raz pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet 158

dużej ilości składników, a potem zamrażam. Słyszałam, że niektórzy zamrażają pasztet surowy, ja jednak mrożę go zawsze po upieczeniu. P { margin-bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól(...)najlepiej ręcznie. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy wywar z gotowania mięsa. Brytfanki smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę, na wierzchu dobrze jest położyć kilka plasterków słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st.     Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam część i dodaje różne składniki np. marchewkę lub żurawinę

Państwo Wojtczuk gotują
Kapuściany przekładaniec 198

ochronną warstwę zdrowego tłuszczyku. Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy    Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Mięso kroimy w plastry grubości(...)Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 90 minut.    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.    Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy.    Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest czekanie- 2 godziny pośród  zniewalającego zapachu jest jak wieczność

Maminek kulinarny
Grillowe inspiracje ! 147

mnie jeden z najlepszych okresów w roku. Ciepłe wieczory, pyszne jedzenie i czas spędzony z najbliższymi to kwintesencja grillowania. Zazwyczaj na naszych piknikowych stołach i grillowych rusztach królują kiełbasy, karkówka i kaszanka. Jednak grill to także idealne miejsce do przyrządzenia innych smakowitości. Dzisiaj przychodzę do Was z kilkoma propozycjami na grillowe potrawy. Co powiecie na pyszne skrzydełka Brown Sugar, pierś(...)przyprawa do skrzydełek Brown Sugar KAMIS Wykonanie Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek oraz wsypujemy przyprawę. Całość dokładnie mieszamy. Skrzydełka myjemy i oczyszczamy. Następnie obtaczamy je we wcześniej przygotowanej. Pieczemy na grillu.   Pierś z kurczaka w śródziemnomorskim stylu Składniki - pierś z kurczaka – ilość zależy od Was - kilka łyżek oliwy z oliwek - przyprawa Grill śródziemnomorski KAMIS. Wykonanie Pierś z kurczaka

Health-Fit-Life
Pasztet z zająca 216

sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy        PRZYGOTOWANIE   Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec(...)wysypujemy bułką tartą.  Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.  Wyjmujemy z formy po przestudzeniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche paszteciki 148

200g masła 1 jajko Pół łyżeczki soli 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Dodatkowo mąka do podsypywania oraz jajko do smarowania pasztecików. Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki(...)zawinąć raz ciasto aby farsz znalazł się w środku, odciąć wałeczek od pozostałego ciasta. Tak postępować do wyczerpania farszu i ciasta. Wałeczki pokroić na dowolną długość, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180stopniach przez około 30 minut na złoty kolor. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

W garach u Gosi
karkówka zapiekana z czerwoną cebulą 154

później tylko wrzucić całość do piekarnika. Ten karczek natarłam dużą ilością ziół prowansalskich i zapiekłam z pieczarkami i czerwoną cebulą. Mięso wyszło aromatyczne i mięciutkie.  Składniki: 1 kg karkówki bez kości płaska łyżka soli 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich łyżka słodkiej papryki 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku duża czerwona cebula pieprz  olej W dość dużym garnku zagotować(...)mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika (razem z folią) i piec około 70 minut w 200*C. Podawać na ciepło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczona szynka z marynaty 225

święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować

Czerwień i błękit
Pasztet 139

obiecuję sobie, że wreszcie sama go przygotuję, ale do tej pory jakoś nie wyszło.  Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję?   Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla lub surowego boczku 200 g wątróbki wieprzowej 3 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 - 3 liście laurowy ziele(...)mięso z bułkami, bez warzyw).  Wymieszać razem z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką.  3 keksówki (30 cm) wyłożyć papierem.  Przełożyć masę i wyrównać.  Piec w 180 - 200 stopniach około godziny (mniej więcej tyle minut ile waży mięso w keksówce

Sto kolorów kuchni
Ruszta na grillu. Dowiedz się jak o nie dbać 62

zazwyczaj najdroższym wymiennym elementem rusztu. Jeśli odpowiednio o nie dbać, to kraty grillowe ze stali nierdzewnej mogą służyć przez całe życie. Żeliwne ruszty grillowe Żeliwne ruszty do pieczenia są również znane ze swojej „grillowej” mocy, przez co często są wybierane przez grillowych tradycjonalistów. Przy prawidłowym utrzymaniu i konserwacji, kraty te zapewnią lata skwierczących steków i zabawy przy grillu. Niektóre(...)nadają się do pracy. Stal powlekana porcelaną jest obecnie najbardziej ekonomiczną spośród różnych opcji kratek. Ruszty te oferują wyjątkowe połączenie trwałości, wydajności i komfortu użytkowania. Szaszłyki na grilla z karkówką i warzywami Wyśmienite szaszłyki na grilla z kolorowymi warzywami, boczkiem, kiełbasą i mięsem z karkówki marynowanym w sosie miodowo musztardowym. Yakitori czyli japoński grillowany szaszłyk Yakitori jest najpopularniejszym daniem

ProstePesto.pl
Domowy pasztet wieprzowy 306

angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie *** *** Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy(...)Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną. Opcjonalnie pasztet możemy też wymieszać z suszonymi śliwkami *** *** Pasztet przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek *** *** Pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 200’C *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Domowa pieczeń rzymska Artykuł Domowy pasztet wieprzowy pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Bigos staropolski 181

aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami;)   Aha, i jeszcze: gotowanie zaledwie litra bigosu absolutnie(...)pilnować i mieszać bigosu, żeby się nie przypalił. Mój wolnowar ma pojemność 6 litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki:  500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule

Obiad gotowy
Pieczarki faszerowane mięsem 139

mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili sól pieprz 100 g mielonej karkówki Wykonanie: Z umytych pieczarek wycinamy ogonki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy(...)warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania